Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.07 – 31. 07)
  • Срд, 03/08/2016 - 20:15

У посланні, надісланому учасникам через Державний Секретаріат Святого Престолу, Папа Франциск звернувся до учасників симпозіуму «Інтегральна екологія. Laudato si’: Молодь – промотори змін», що відбувся у Кракові 25 липня. Святіший Отець закликав бути готовими «прочитати знаки руйнування та смерті, які супроводжують мандрівку людства, підвищуючи чутливість інституцій до того, щоб економічна система не була зосередженою виключно на споживанні природніх ресурсів та визискуванні людських істот, але щоб сприяла повноцінному здійсненню кожної особи та справжньому розвиткові».

На аккаунт Папи у «Twitter» підписалося більше 30 мільйонів користувачів інтернету. Аккаунт @Pontifex в даний час займає в соціальній мережі 26 місце, якщо порахувати підписників на всі дев'ять мовних версій.

Папа Франциск висловив глибоку скорботу після звістки про кровопролитну атаку в японському місті Сагаміхар, приблизно в 40 кілометрах на північний захід від Токіо. У місцевому центрі для інвалідів колишній працівник цієї структури, озброєний ножем, убив щонайменше 19 людей і поранив більше 40.

У середу, 27 липня, Святіший Отець Франциск вирушив до Польщі на Всесвітні Дні молоді. Польща стала 23 країною, яку він відвідав протягом свого понтифікату. Під час перельоту Понтифік коротко поспілкувався із журналістами. Літак Папи приземлився в міжнародному аеропорту Івана Павла ІІ, де Понтифіка зустріли Президент Польщі Анджей Дуда з дружиною, Краківський архиєпископ кардинал Станіслав Дзівіш.

Свою першу промову в Польщі Папа Франциск виголосив під час зустрічі з польськими політиками та дипломатами, що відбулась у королівському замку на Вавелі та була поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави.

27 липня у катедральному соборі Кракова Папа Римський Франциск зустрівся із Польською Єпископською Конференцією. Секуляризація, атеїзм, милосердя – ось деякі із питань єпископів, на які дав відповідь Святіший Отець.

Бог спасає нас, вчинивши себе непримітним, близьким та конкретним, а свідком цього є Пречиста Діва Марія, наша Матір. Про це проповідував Папа Франциск, очоливши у четвер, 28 липня, Святу Месу в Марійському санктуарії на Ясній Горі у Ченстохові, яка була приурочена 1050-річчю Хрищення Польщі, що відзначалося кілька місяців тому.

Увечері Папа вперше зустрівся із молоддю. На початку зустрічі молоді люди зробили Понтифіку малий подарунок – рюкзак паломника. Представники різних континентів представили своїх святих, таким чином, заохочуючи присутніх брати з них приклад. Свою проповідь Папа розпочав зі слів: «Нарешті ми зустрілися!» Подякував владі, духовенству, світським особам, усім, хто зробив можливим пережити це Свято віри. «Бо ми сьогодні святкуємо Віру». – підкреслив Папа. Особливу подяку він висловив Івану Павлу ІІ – ініціатору і засновнику СДМ. Святіший Отець сказав, що його непокоять молоді 22-24 річні люди, що втратили смак життя! Вони перестали бажати жити, боротися! Вони втратили смак життя, навіть не почавши його смакувати! Я вірю, що таких тут немає. Але це дійсно є проблемою сьогодення. Хто нам може дати правдивий смак і стимул творити, і жити на повні груди? Немає сумніву, що в світі це може зробити лише одна ЖИВА особа - Ісус ХРИСТОС!

У п’ятницю Святіший Отець Франциск відвідав концтабори Аушвіц та Біркенау, де помолився у тиші.

«Дорогі брати та сестри, під час цього мого візиту у Краків не могло забракнути зустрічі із малими пацієнтами цієї лікарні... Я хотів би ще трохи затриматись біля кожної хворої дитини, при її ліжку, обійняти кожного, хоча би хвильку послухати кожного із них і разом помовчати перед запитаннями, на які немає прямих відповідей. І молитися», – цими словами у п’ятницю розпочав свою промову Папа Франциск, відвідуючи, під час Апостольської подорожі до Польщ,і педіатричну університетську лікарню міста Кракова.

29 липня увечері під час чергової зустрічі із молоддю, Папа Франциск проповідував про сім’ю. Понтифік назвав три слова, які допомагають подружжям долати труднощі: «будь-ласка», «дякую» і «вибач».

Оргкомітет СДМ вирішив цього разу вийти назустріч молодому глядачу і створити сучасну Хресну дорогу. В молитві Хресної дороги взяло участь 800 тисяч осіб. Ця вистава-молитва мала на меті показати Хресну дорогу як Дорогу милосердя. І це був новий погляд. Традиційні 14 стацій поєднані з 14 вчинками милосердя щодо тіла і душі. Таким чином кожна стація торкалося певних проблем, з якими стикаються молоді люди сьогодні: повага до життя, бідність, голод, страждання, смерть, звільнення від гріха, відвага і героїзм віри, самотність. Через конкретні церковні спільноти показано, що Церква несе милосердя і допомагає у цих драматичних ситуаціях.

Після Хресної дороги Папа говорив про страждання: «Ми закінчили цей день Хресною дорогою. Це є біль, страждання і смерть Христа за нас всіх. Ми бачили стржадаючого Христа. Цей Христос страждає і сьогодні. Скільки страждає хворих, втягнутих у війну, безпритульних, голодних, тих, хто має сумніви у житті, які не досвідчують радості від спасіння або обтяжені гріхом… Реальністю є також те, що Ісус взяв на свої плечі все це, також наш гріх. Ми всіє є грішниками, всі несемо тягар наших гріхів. Але Він нас любить. Тому ми - як грішники, але і Божі діти. Тож всі разом молімося за тих, хто сьогодні страждає у цілому світі.»

«Любов завжди будує, вона не нищить навіть і ворогів. Світ перетворює Євангеліє» – так  Папа Франциск звернувся  у відеозверненні до кубинської молоді, яка зібралася в Гавані на Всесвітній день молоді, організований для тих, які не змогли приїхати до Польщі через економічні, чи інші причини.

Суботу Святий Отець розпочав з відвідування Санктуарію Божого Милосердя в Лагєвніках, де на нього чекали сестри із Згромадження Матері Божої Милосердя. Після молитви над могилою святої Фаустини Ковальської, Папа проїхав до Базиліки Божого Милосердя, де пройшов через Двері Милосердя. Опісля, відбулася Літургія Примирення, під час якої Понтифік сповідав молодь та виголосив проповідь.

У неділю вранці Папа Франциск поблагословив два нові будинки Caritas.

На «Полі Милосердя» Святіший Отець провів із молоддю чування. Проповідуючи, Понтифік звернув увагу молоді на необхідність діяти заради спільного добра; не ховатись на «зручному дивані» від проблем інших; не дозволяти страху паралізувати себе, але діяти. «Друже, Ісус сьогодні тебе запрошує, закликає тебе, щоб ти залишив свій слід у житті, слід, який позначив би історію, який позначив би твою історію та історію багатьох людей», - сказав Папа.

Урочиста Літургія з нагоди закриття СДМ також була відправлена на «Полі Милосердя». За підрахунками поліції в ній взяли участь більше мільйона осіб. У проповіді Понтифік звернувся до молодих людей такими словами: «Ісус, просячи увійти до твого дому, як це зробив у випадку Закхея, кличе тебе по імені. Твоє ім'я є Йому дороге. Ім'я Закхея на мові того часу прикликало пам'ять Бога. Довіртеся пам'яті Бога. Його пам'ять не є "твердим диском", який реєструє і записує всі наші дані, але чутливим співчуваючим серцем, яке радіє, твердо усуваючи всілякі наші сліди зла».

Наприкінці Святої Меси з нагоди закриття ХХХІ СДМ у Кракові, Святіший Отець Франциск повідомив, що наступні Всесвітні Дні молоді пройдуть у 2019 році в Панамі.

У неділю, 31 липня, Святіший Отець молився разом із паломниками «Ангел Господній». А перед проказуванням молитви традиційно виголосив коротку проповідь, закликавши молодь жити та розвиватись у милосерді.

«Папа в Польщі, Папа в Римі, Папа буде в Україні!» – таким гаслом, яке придумала львівська спільнота "Віра і Світло", до Святішого Отця звернулася українська молодь, яка численно взяла участь у Світовому Дні Молоді.

На закінчення свого візиту до Польщі Папа Франциск подякував організаторам та волонтерам СДМ. Після зустрічі з організаторами краківського форуму Папа Франциск попрямував в аеропорт, звідки вилетів до Риму.

Спілкуючись із журналістами на борту літака під час повернення із Кракова до Риму, Папа Франциск говорив про враження від відвідин Польщі та зустрічі з молоддю з усього світу.

Усі новини про перебування Папи Франциска на СДМ у Кракові шукайте за посиланням.

31 липня Святіший Отець призначив апостольським адміністратором ad nutum Sanctae Sedis апостольської адміністрації Киргизстану о. Янеза Міхельчича ТІ, настоятеля монашої спільноти Товариства Ісусового в Бішкеку.

Радимо ознайомитись:

Три папи Римські про доленосні випробування сучасно молоді

Фоторепортаж. Служба Божа з духовенством та богопосвяченими особами у Лаґєвніках

Про що Папа розмовляє за обідом?

Інтерв’ю українки Уляни Журавчик, яка зустрічалась із Папою Франциском.

Фоторепортаж. Остання Меса СДМ

Молитовні намірення на серпень 2016