Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.11 – 01.12)
  • Чтв, 05/12/2013 - 10:28

Понеділок. У понеділок, 25 листопада, у день літургійного спомину святого Йосафата за старим календарним стилем, УГКЦ, під проводом Блаженнішого Святослава (Шевчука), відзначила 50-річчя покладення мощів свого мученика за єдність Церкви, у головній католицькій базиліці, при гробі святого Петра. Після Архиєрейської Святої Літургії, яку Блаженніший Святослав очолив на головному престолі ватиканської базиліки, привітати українських прочан прибув Папа Франциск. Вітаючи вірних, Папа сказав: «Дорогі брати й сестри, найкращим способом вшанувати святого Йосафата є любити одні одних та любити Церкву і служити її єдності».

У понеділок Папа Франциск прийняв на аудієнції двох Президентів – Парагваю та Росії. Президент Республіки Парагвай Орасіо Мануель Картес Хара з супроводом був прийнятий Святішим Отцем вранці. В другій половині дня Папа Франциск прийняв Президента Російського Федерації Володимира Путіна. Для Президента Путіна це вже четвертий візит у Ватикані.

Вівторок. Під час ранкової Святої Меси у вівторок, коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус передвіщав події, які трапляться наприкінці світу, Папа наголосив, що людина може вважати, що вона панує над проминаючою миттю, але лише Христос є володарем часу. Також Понтифік дав дві поради як зрозуміти перебіг теперішнього та приготуватися до кінця часів – це молитися і надіятися. Папа підсумував, що християнин «вміє очікувати Господа у кожній хвилині, а коли йдеться про кінець часів – покладає на Бога всю свою надію».

Рік віри в Католицькій Церкві Понтифік завершив напоумленням «Evangelii gaudium» (Радість Євангелія). Презентація цього документу відбулась у вівторок 26 листопада, у Ватиканському прес-центрі. Знаменно, що Святіший Отець починає та закінчує своє напоумлення думкою, що потрібно наново привернути «первісну свіжість Євангелія», наголошуючи, що «всі мають право отримати Благовість, а на християнах лежить обов’язок звіщати Євангеліє не виключаючи нікого».

Середа. 27 листопада перед загальною аудієнцією Папа зустрівся у ватиканському Залі Павла VI з 50 дівчатками, хворими на синдром Ретта, та їх сім'ями.

На загальній аудієнції Святіший Отець завершував цикл катехиз по «Символі віри». Минулої середи Папа говорив про «воскресіння тіла, аналізуючи два аспекти так, як їх представляє Катехизм Католицької Церкви, тобто наша смерть і воскресіння в Ісусі Христі.» Роздумуючи про «смерть у Христі» Понтифік вказав, що християни повинні готуватися до смерті «будучи поруч з Ісусом, через молитву, Таїнства і здійснення милосердної любові». «Солідарність у поділі терпіння і побудженні надії є передумовою для того, щоб отримати в спадщину приготоване для нас Царство. Той, хто практикує милосердя – той не боїться смерті», - ствердив Святіший Отець, закликаючи відчинити «двері свого життя та серця найменшим братам і сестрам», щоб і наша смерть стала воротами, через які увійдемо до неба.

У середу у Ватиканському прес-центрі відбулося представлення ініціативи Папської Ради Cor Unum (Єдиним серцем) у співпраці з Ватиканською педіатричною лікарнею «Дитятка Ісуса» та Ліванською «Карітас» для надання медичної допомоги сирійським дітям-біженцям, які перебувають в Лівані. Під час першого етапу здійснення починання, що розпочнеться у грудні та триватиме три місяці, допомогу зможуть отримати коло чотирьох тисяч дітей.

Четвер. Проповідуючи у четвер під час ранкової Святої Меси, Святіший Отець зазначив, що християни, які сьогодні зазнають переслідувань, є знаком випробувань, які випереджують остаточну перемогу Ісуса. Також Папа додав, що у світі існують сили, які би хотіли, щоб релігія була лише «приватною справою», але Богові, який переміг світ, слід покланятися до кінця, вірно та з довірою.

28 листопада у Ватикані закінчилась Пленарна зустріч Папської Ради в справах міжрелігійного діалогу, яка тривала від 25 листопада, на тему: «Члени різних релігійних традицій в громадянському суспільстві». Зустрівшись із членами Папської Ради, Святіший Отець серед іншого зазначив, що Католицька Церква усвідомлює цінність, якої набирає дружба та пошана між чоловіками та жінками різних релігійних традицій. «Майбутнє – у шанобливому співжитті відмінностей, а не в зведенні всього до єдиної теоретично нейтральної думки. Продовж історії ми вже бачили трагедії єдиних думок. Тому, стає необхідним визнання фундаментального права на релігійну свободу, у всіх її вимірах. Щодо цього, Учительський Уряд Церкви в останні десятиліття висловлювався з великою наполегливістю. Ми переконані, що саме таким шляхом проходить будування миру у світі», – наголосив на закінчення Вселенський Архиєрей.

П’ятниця. У проповіді під час Святої Меси, Папа Франциск зупинився над прочитаним цього дня євангельським уривком, у якому Спаситель навчає Своїх учнів відчитувати знаки часу, роздумуючи над тим, що означає «думати по-християнськи». Папа наголосив, що хто йде за Ісусом і бажає навчитись відчитувати знаки часу, повинен думати не лише головою, але й серцем і духом, який є у ньому, бо в протилежному випадку неможливо зрозуміти Божі кроки продовж історії.

Богопосвяченому життю буде присвячений 2015 рік у Католицькій Церкві. Про це Папа Франциск оголосив, зустрічаючись у п’ятницю, 29 листопада, з учасниками Генеральної Асамблеї Спілки Генеральних Настоятелів.

Папа прийняв у Ватикані брата Алоїса. Це була перша приватна аудієнція настоятеля спільноти Тезе у нового Папи. Папа Франциск запевнив, що відчуває глибоку повагу до брата Роже, засновника спільноти Тезе, та заохотив спільноту продовжувати ту дорогу, якою вони рухаються.

У п’ятницю у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив нових єпископів до білоруських єпархій. Ординарієм вакантної від 25 лютого 2013 р. Вітебської дієцезії призначено отця Алега Буткевіча, дотеперішнього пароха храму святого Антонія Падуанського у Вітебську. Канцлера Курії Мінсько-Могилевської архидієцезії о. Юрія Касабуцького Папа призначив єпископом-помічником цієї архидієцезії, а о. Іосіф Станєвскій, Ректор Вищої Духовної Семінарії Гродненської дієцезії, призначений єпископом-помічником цієї діє цезії.

Субота. Не треба знеохочуватися монотонністю щоденного життя, але розробляти масштабні проекти, не дозволивши вкрасти молодечого ентузіазму. З таким закликом Папа Франциск звернувся до студентів. У суботу Святіший Отець очолив у Ватиканській базиліці Святого Петра вечірню з нагоди початку Адвенту, на яку зібралися студенти університетів міста. «У дійсності, мислення є плідним тоді, коли є вираженням відкритої думки, яка чинить розпізнавання, завжди просвічене істинним, добрим і прекрасним. І якщо не дозволите обумовити себе панівними думками, але залишатиметеся вірними моральним та релігійним християнським принципам, то віднайдете сміливість іти також і проти течії», – наголосив Святіший Отець, запевнивши студентів, що в такому випадку вони зможуть спричинитися до збереження у глобалізованому світі власних особливостей та характеристик, водночас, намагаючись не понижувати моральну планку.

30 листопада у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск затвердив кардинала Зенона Ґрохолевського Префектом Конгрегації Католицької освіти, а архиєпископа Анджело Вінченцо Дзані – Секретарем цієї дикастерії Римської Курії. Крім того, Святіший Отець затвердив попередніх та призначив нових членів цієї Конгрегації.

Неділя. У неділю опівдні, в вікні папського робочого кабінету Апостольського палацу з’явився Святіший Отець для спільного проказування молитви «Ангел Господній». Звернувся до вірних з повчанням, присвяченим темі «мандрівки Божого люду з Ісусом Христом» до Небесного Царства, Папа сказав, що цей шлях ніколи не закінчується. Як у житті кожного з нас потрібно завжди починати з початку, знову підніматися, знову знаходити сенс і мету свого життя, так само для всього людства завжди необхідно оновлювати горизонт, до якого ми рухаємося. Горизонт надії. «Зразком цієї духовної поведінки, цього способу існувати та йти по життю є Діва Марія, проста дівчина, Яка несе в серці всю надію Бога! У Її лоні ця надія Бога знайшла плоть, стала людиною, стала історією − Ісусом Христом. Дамо Їй вести нас в цей час очікування і дієвого чування», - закликав на завершення Святіший Отець.

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа пригадав, що цього дня також припадає Всесвітній день боротьби проти ВІЛ/СНІДу. Він закликав виразити духовну близькість з тими, хто уражений цим вірусом, подякував за часто мовчазну працю місіонерів на користь хворих. «Молімося за всіх, також і за медиків і вчених, щоб кожен хворий, без виключення, мав доступ до лікування, якого потребує».

 

Радимо ознайомитись:

Проповідь Папи Франциска під час Літургії з нагоди закриття Року віри

Програма богослужінь Папи Франциска на Адвент та Різдвяні свята

Реакція міжнародних ЗМІ на першу адгортацію Папи Франциска

Папа про уневажнення укладених, але не довершених подруж

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до папських молитовних намірень на грудень