Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (25.12.17-31.12.17)
  • Втр, 02/01/2018 - 18:08

Що спільного між Христовим народженням на землі та народженням святого первомученика Стефана для неба, адже Церква спогадує пам’ять цього свідка саме у контексті різдвяних свят. Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» на другий день різдвяних свят. Промовляючи до вірних, які опівдні 26 грудня 2017 р. зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, між якими були також учасники українського національного різдвяного паломництва, Святіший Отець зауважив, що святий Стефан викликав неспокій серед провідників свого народу, адже «сповнений Святим Духом», твердо вірив та визнавав «нову присутність Бога між людьми», про яку літургія Різдва свідчить словами: «Слово стало тілом і оселилося між нами». «У дійсності, – сказав Папа, – Ісусове послання є незручним та спричиняє нам незручності, бо ставить виклик перед світською релігійною владою та збуджує сумління. Після Його приходу необхідно навернутися, змінити ментальність, зректися попереднього способу мислення, змінитися. Стефан залишився вкоріненим в Ісусовому посланні аж до смерті. Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа привітав учасників вже традиційної різдвяної прощі представників української громади Італії до Папської базиліки Святого Петра.

«Що означає прийняти Божий дар, яким є Ісус?». Відповідь на таке запитання шукав Папа Франциск разом з учасниками загальної аудієнції, яка у середу, 27 грудня 2017 р., відбулася в залі Павла VI у Ватикані. Своє повчання з цієї нагоди він присвятив значенню Господнього Різдва. Як зауважив Святіший Отець, спорудження вертепів та, насамперед, різдвяна літургія своїми біблійними читанням і традиційними піснеспівами дає нам змогу «пережити оте “сьогодні”, в якому “народився для нас Спаситель, Христос Господь” (Лк 2,11)». «В наш же час, особливо в Європі, ми спостерігаємо своєрідне “виродження” Різдва: в ім’я фальшивої пошани до тих, які не є християнами, яка часта приховує бажання маргіналізувати віру, зі свята усувається будь-які посилання на народження Ісуса», – сказав він, додаючи: «Але в дійсності, саме ця подія є єдиним справжнім Різдвом! Без Ісуса немає Різдва, є якесь інше свято, але не Різдво. Але якщо у центрі перебуває Він, тоді також все довколишнє, тобто, світла, звуки, різні місцеві традиції, включаючи характерні страви, все співдіє у тому, щоб творити атмосферу свята, але з Ісусом в центрі. А коли Його усуваємо, світло гасне й усе стає фальшивим та примарним».

Цього ж дня Папа Франциск зустрівся із11-річною дівчинкою, котра була поранена під час серпневого терористичного нападу в Барселоні. Італійська дівчинка на ім’я Мартіна наближалась разом із своїми батьками до базиліки «Sagrada Familia», коли відбувся напад, в результаті якого загинуло 16 людей. Дівчинка хотіла поїхати до Риму з сім’єю, щоб «поділитись відчуттям вдячності, а також подолати страх вийти з дому».

В ці дні ми занурені у радісному спогляданні таїнства нашого Бога, Який настільки з’єднався з нами та став учасником нашої людської природи,  що послав Свого Єдинородного Сина, аби в Ньому прийняти на Себе наше тендітне тіло. Всі богословські роздуми розпочинаються саме від цього таїнства, яке виявляє безмежну любов Бога, Який дозволив до Нього доторкнутись, на Нього дивитись та Ним насолоджуватись у Вифлеємській яслах. Цією думкою розпочав свою промову Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 29 грудня 2017 року, в Климентинському залі апостольського палацу представників Італійської Богословської Асоціації, яка цього року відзначила 50-річчя своєї діяльності. Вітаючи учасників зустрічі та дякуючи їм за їхній великий 50-річний вклад у розвиток богословської думки, Святіший Отець пригадав про те, що перед Церквою і, зокрема, перед богословами, стоїть завдання звіщати Євангеліє завжди в новий спосіб, відповідніший до глибоко зміненого світу й культури. А це в свою чергу вимагає також й «креативної вірності». Тому Вселенський Архиєрей заохотив богословів залишатись вірними та закоріненими в ІІ Ватиканському Соборі та в здатності, яку тоді виявила Церква, дозволяючи на те, аби вічна новизна Доброї Новини вчиняла її плідною.

Не існує таких родинних ситуацій, які були би виключеними зі шляху воскресіння, адже щоразу, коли повертаємося до християнського досвіду, відкриваються немислимі можливості. Такими думками Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 31 грудня 2017 року. У світлі того, що неділя по Різдві в літургії Церкви латинського обряду є святом Святого Сімейства, Святіший Отець коментував євангельський уривок, який розповідає про «досвід Марії, Йосифа та Ісуса, коли вони разом зростали як сім’я у взаємній любові та довірі до Бога». Вираження цієї довіри є жест жертвування Ісуса в храмі, як цього вимагали приписи закону. «Цей жест підкреслює, що лише Бог є Володарем індивідуальної та сімейної історії, все нам дано від Нього. Кожна родина покликана визнати цю першість, оберігаючи дітей та навчаючи їх відкриватися на Бога, Який є джерелом життя», – сказав Наступник святого Петра, вказуючи на те, що саме в цьому й полягає «секрет внутрішньої молодості», яку засвідчили похилі віком Симеон та пророчиця Анна.

«Сьогодні, складаючи подяку Богові, запрошую вас також висловити свою вдячність усім ремісникам спільного добра, які люблять своє місто не на словах, але ділами», – цими словами Папа Франциск підсумував свою проповідь, виголошену під час вечірні в базиліці Святого Петра у Ватикані, яку він відслужив у неділю, 31 грудня 2017 року. Богослуження завершилося виставленнням Найсвятіших Тайн та подячною піснею «Тебе, Бога, хвалимо», складаючи подяку Всевишньому за прожитий рік. У світлі уривку з Послання святого Павла до Галатів, в якому, зокрема, читаємо: «Коли настала повнота часу, Бог послав Свого Сина», Святіший Отець зауважив, що це вечірнє богослужіння «дихає повнотою часів». Не тому, що це останній вечір календарного року, але «через те, що віра спонукає нас споглядати та відчути, що Ісус Христос, Слово, Яке стало тілом, надав повноту часові світу та людській історії». Після вечірні Папа Франциск вийшов на площу Святого Петра, щоб помолитися перед встановленим на ній різдвяним вертепом. По дорозі до вертепу, куди він прибув пішки, він вітався з численними вірними, які зібралися на площі, зупиняючись, зокрема, біля дітей та благословляючи їх.

 

 Радимо також прочитати:

Різдвяне послання «Urbi et Orbi» Святішого Отця Франциска

Рік з Папою Франциском: згадка про основні події 2017 року

У 2017 році насильницькою смертю загинули 23 особи, задіяні в душпастирстві

Послання Папи Франциска на 51-й Всесвітній день миру

Напередодні Різдва Франциск відвідав Бенедикта ХVI

Папа привітав учасників паломництва довіри на землі

«Ми спромоглися дійти до 500 тисяч людей через фонд Акції «Папа для України»

«Любий Папо, я дарую тобі малюнок»: виставка дитячих творів у лікарні Дитятка Ісуса

Папа виступив на захист кардинала, котрого звинуватили у зловживанні фінансами

Ватиканська педіатрична лікарня «Bambino Gesù»: з Риму до периферій світу 

Апостольська столиця надала повний відпуст для храму Бучацької Єпархії