Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (26 вересня – 02 жовтня 2016)
  • Втр, 04/10/2016 - 21:55

У понеділок, 26 вересня, Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Демократичної Республіки Конго Джозефа Кабілу, який опісля зустрівся з архиєпископом Полем Р. Ґаллаґером, Секретарем Державного Секретаріату, відповідальним за стосунки з державами.

Що стається з нашим серцем, коли нас опановує «духовний відчай»? Відповідь на це запитання намагався дати Папа Франциск у своїй проповіді, зосередженій на постаті біблійного Йова, яку він виголосив під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок вказуючи на важливість тиші й молитви. З нагоди літургійного спомину святого Вінкентія де-Поль, Святіший Отець пожертвував Євхаристію в наміренні сестер вінкентіянок, Дочок Милосердної Любові, які служать в «Домі святої Марти».

У середу, 28 вересня, під час загальної аудієнції Святіший Отець прокоментував уривок Євангеліє від Луки, де розповідається про двох розбійників, що були розіп’яті разом з Ісусом. Понтифік зазначив, що вершиною слів, сказаних Ісусом під час Його страстей, є прощення: «Отче, прости їм, бо не знають, що чинять». Однак, це були не лише слова, а й конкретні вчинки.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск знову підніс молитву «за улюблену» Сирію, зокрема, за мешканців Алеппо, яке останнім часом стало центром бойових дій в цій країні.

Покласти край конфліктові – це справа також і людських рук, і кожен з нас може й повинен ставати будівничим миру. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 29 вересня 2016 р., учасників зустрічі, організованої Папською Радою «Єдиним Серцем», щодо церковної відповіді на гуманітарну кризу в Сирії та Іраку.

«Не бійся, бо я з тобою» (Іс 43,5): передавати в наш час надію та довіру. Таку тему, у світлі слів з Книги Ісаї, Папа Франциск обрав на 51-й Всесвітній день суспільних комунікацій, що відзначатиметься 28 травня 2017 року.

Напередодні Апостольського візиту до Грузії й Азербайджану ввечері у четвер 29 вересня, згідно із своїм звичаєм, Папа Франциск помолився перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці «Спасіння римського люду», ввіряючи під опіку Пресвятої Богородиці візит до Грузії та Азербайджану.

«Сьогодні вирушаю до Грузії та Азербайджану. Супроводжуйте мене своїми молитвами, щоб разом сіяти мир, єдність і примирення», – таке повідомлення від Папи Франциска з’явилося в соціальній мережі Твіттер після того, як у небо піднявся літак, яким Святіший Отець вирушив у свою XVI Апостольську подорож, що є завершенням відвідин південного Кавказу, розпочатих наприкінці червня візитом до Вірменії.

Скандуванням італійською мовою: «Papa Francesco! Papa Francesco!» 30 вересня, зустріли в тбіліському міжнародному аеропорту Главу Католицької Церкви, який прибув до Грузії.

В аеропорту відбулась офіційна церемонія привітання. Вселенського Архиєрея вітав президент Георгій Маргвелашвілі з дружиною, похилий віком Глава Грузинської Православної Церкви Католикос Ілля ІІ, якого Папа щиро обійняв, представники влади, Апостольський Нунцій у Грузії, Вірменії та Азербайджані архиєпископ Марек Сольчиньскі, Апостольський Адміністратор Кавказу для римо-католиків єпископ Джузеппе Пасотто та архиєпископ Рафаїл Мінассіян, Ординарій для католиків вірменського обряду в Східній Європі та група вірних. Церемонія привітання мала неформальний характер.

З аеропорту Святіший Отець прибув до Президентського палацу, де відбувся візит ввічливості до Глави Держави, а після нього розпочалась зустріч з представниками влади, громадянського суспільства та дипломатичного корпусу. Там Папа виголосив промову, в якій зауважив, що свобода вимагає жертовності, а незамінною умовою автентичного поступу є мирне співжиття між усіма народами і державами регіону.

Останньою подією першого дня перебування Папи Франциска в Грузії була зворушлива зустріч з асирійсько-халдейською громадою Грузії, на яку прибули також і халдейські католицькі єпископи з Іраку та інших країн світу, очолені патріархом Вавилону Луїсом Рафаїлом І Сако. Зустріч розпочав Апостольський Адміністратор Кавказу для римо-католиків єпископ Джузеппе Пасотто, розповідаючи про досвід невеликої католицької меншини в Грузії.  Під час цієї зустрічі Святіший Отець виголосив особливу молитву.

В день початку своєї XVI Апостольської подорожі, Папа Франциск звернувся за допомогою відеопослання до своїх земляків-аргентинців, які вже понад три роки чекають на приїзд свого колишнього архиєпископа. Він зазначає, що цього року він дуже хотів прибути в Аргентину, аби канонізувати Отця Брочеро, але, на жаль, це - неможливо.

Під час візиту до Глави Грузинської Православної Церкви Святіший Отець Франциск сказав: «З допомогою миру і прощення ми покликані перемагати справжніх ворогів, які не є тілесними, але духами зла довкола і всередині нас», - зазначаючи, що з великою радістю зустрічається з Патріархом та членами Священного Синоду.

Найважливішою подією другого дня Апостольського візиту Папи Франциска в Грузії була Свята Меса, відслужена вранці 1 жовтня, на стадіоні імені Міхеїла Месхі в столиці Грузії Тбілісі. «Серед багатьох скарбів цього прекрасного краю виділяється один, а це – важливість жінок», – розпочав свою проповідь Папа Франциск під час Святої Літургії, наголошуючи на тому, що багато бабусь та матерів грузинської землі продовжують оберігати та передавати нащадкам християнську віру, засіяну у цьому краї святою рівноапостольною Ніною, та несуть живу воду Божого утішення багатьом потребуючим.

В суботу Святіший Отець Франциск також зустрівся із католицькими священиками та монашеством в Тбіліській римо-католицькій катедрі Небовзяття Пречистої Діви Марії. На початку зустрічі Апостольський Адміністратор Джузеппе Пазотто розповів про життя невеликої католицької громади Грузії. Між іншим було також обговорено проблеми гендеризму та маргіналізації християнського бачення сім’ї. «Великим ворогом шлюбу на сьогоднішній день є гендерна теорія», - сказав Папа – «Сьогодні йде світова війна, метою якої є – зруйнувати шлюб. Але його руйнують не силою зброї, а ідеями. Це певний ідеологічний спосіб мислення, який руйнує. Ми повинні захисти сім’ю від ідеологічної колонізації».

Після зустрічі з духовенством, черницями й ченцями Грузії Папи вирушив до поліамбулаторії «Redemptor Hominis» на околиці Тбілісі, якою опікуються Отці Камілліяни, щоб зустрітись з працівниками церковних харитативних установ і з особами, якими вони опікуються.

«Завершуючи своє паломництво на землю Грузії, дякую Богові за те, що можу зупинитися в зосередженні в цьому святому храмі. Тут також хочу щиро подякувати за виявлену гостинність, за ваше зворушливе свідчення віри, яке мене дуже підтримало, щиро подякувати за добре серце», – цими словами Папа Франциск розпочав свою останню промову на грузинській землі, виголошену під час відвідин патріаршого собору Светіцховелі в місті Мцхета, що відбулися ввечері, 1 жовтня.

У неділю, 2 жовтня, розпочався другий етап 16-ї Апостольської подорожі Папи Франциска. Вранці в міжнародному аеропорту Гейдара Алієва столиці Азербайджану міста Баку приземлився літак, яким Святіший Отець прибув до цієї країни. В аеропорту відбулася офіційна зустріч, яка не передбачала ні виконання гімнів, ні промов. Від імені влади країни гостя зустрів Віце-прем’єр-міністр.

Одноденна програма перебування Папи в Баку розпочалась недільною Святою Месою в храмі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. У невеликому храмі в Євхаристійному богослуженні взяло участь коло 300 вірних, У проповіді Понтифік зосередився на вірі та служінні, які назвав «суттєвими елементами християнського життя».

У неділю пополудні Папа Франциск наніс візит ввічливості президенту Азербайджану Ільхаму Алієву, вшанував пам’ять полеглих за незалежність Азербайджану та мав зустріч з представниками влади. «Я прибув до цієї країни, несучи у серці захоплення багатогранністю та багатством її культури, що є плодом вкладу численних народів, які протягом сторіч населяли ці землі», – сказав Папа Франциск, промовляючи до представників влади, дипломатичного корпусу та громадянського суспільства.

Під час перельоту з Баку до Риму, спілкуючись із журналістами, Папа говорив про екуменізм, розлучення, гендеризм, наслідки війни, наступні подорожі та політичну культуру.

Радимо ознайомитись:

Папа висловив підтримку боротьбі мексиканського народу проти одностатевих «шлюбів»

Найбільша проблема, яка стоїть перед Папою, як віднайти загублених, не втративши вірних

Папські молитовні намірення на жовтень 2016