Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (26.06– 02.07)
  • Втр, 04/07/2017 - 10:29

Христовий учень не потребує гороскопів чи ворожок для того, щоби заглядати в майбутнє, бо справжнім християнином є не той, що стоїть на місці, але той, що довіряючись Богові, піддається Його проводові на дорозі, відкритій на Господні несподіванки. Такими думками Папа Франциск поділився з вірними під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, що була останнім таким богослуженням перед літньою перервою.

Оскільки здоров’я – це фундаментальне та першочергове благо кожної людини, бажано, щоб запобігання онкологічним захворюванням могло поширюватися на всіх. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 26 червня, представників Італійської Ліги боротьби з пухлинами.

На потрійному Божому наказі: «Вставай! Дивись! Живи надією!» зосередив свою проповідь Папа Франциск, під час подячної Святої Меси з нагоди 25-річчя єпископських свячень, відслуженої у вівторок, в Паулінський каплиці у Ватикані. 20 травня 1992 року святий Папа Іван Павло ІІ призначив 55-річного отця Хорхе Берґольйо, ТІ, тодішнього ректора Вищої колегії святого Йосифа в Сан-Міґель (Аргентина) єпископом-помічником Буенос-Айреса.

27 червня, Папа Франциск прийняв офіційну делегацію Константинопольського Вселенського Патріархату, що прибула до Ватикану з нагоди престольного празника святих Апостолів Петра і Павла, що припадає на 29 червня. Звертаючись до представників Патріархату Святіший Отець зазначив, що святі Петро й Павло як Христові учні та апостоли служили Господеві в різний спосіб. Однак, незважаючи на відмінності, обидва свідчили про милосердну любов Бога Отця, яку кожен з них переживав по-своєму глибоко, аж до пожертви власного життя.

Єдиною силою християнина є Євангеліє! На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції присвятивши свої роздуми «християнській надії як силі мучеників». Він пригадав, що коли Ісус посилав Своїх учнів на місію, не ошукував їх легким успіхом, але відверто попереджав, що «звіщення Божого царства завжди викликає спротив».

Вітаю василіянських монахів святого Йосафата, які відзначають 400-річчя заснування», – цими словами Папа Франциск привітав делегацію Василіянського Чину святого Йосафата, що брала у загальній аудієнції, яка у середу, відбувалася на площі Святого Петра у Ватикані. У зустрічі зі Святішим Отцем, під проводом Протоархимандрита о. Ґенезія Віомара, ЧСВВ, взяли участь отці і брати з Головного Осідку Чину в Римі, а також паломники з різних провінцій.

«Нерозсудливим і недалекоглядним є суспільство, яке змушує похилих віком працювати надто довго, прирікаючи ціле покоління молоді не працювати, коли вони мали б це робити задля себе та для всіх», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись 28 червня, з представниками Італійської Конфедерації Робітничих Профспілок.

У середу, 28 червня, в навечір’я урочистості святих Апостолів Петра і Павла, Папа Франциск очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані вже 4-ту за час свого понтифікату прилюдну Консисторію з нагоди введення у сан нових кардиналів. «Ісус йде перед вами й закликає вас рішуче йти за Ним Його шляхом. Кличе вас дивитися на дійсність і не відволікаючись іншими інтересами, іншими перспективами», – сказав Папа Франциск до нових кардиналів, коментуючи євангельський уривок.

Три слова, почерпнуті з літургійних читань – визнання, переслідування та молитва – були темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси, яку він у четвер, 29 червня, очолив на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди урочистості святих Петра і Павла. Разом зі Святішим Отцем молилися, зокрема, новопризначені кардинали та 36 архиєпископів-митрополитів, які прибули до Апостольської Столиці, щоб отримати паллій.

Святі Отці любили порівнювати святих Апостолів Петра і Павла до двох колон, на яких спирається вся видима Христова Церква. На це вказав Папа Франциск під час молитви «Ангел Господній» 29 червня, у день празника Верховних Апостолів, додаючи, що вони обоє своєю кров’ю, у поєднанні з проповіддю та служінням спільноті, дали справді християнське свідчення про Ісуса Христа.

У п’ятницю ввечері також і Папа Франциск висловився щодо ситуації із маленьким хлопчиком Чарлі, який має рідкісну генетичну хворобу. Через його обліковий запис в соціальній мережі Твіттер італійською та англійською мовою поширене наступне повідомлення: «Захищати людське життя, особливо тоді, коли воно зранене недугою – це обов’язок любові, доручений Богом кожній людині». А в неділю, 2 липня, Директор Ватиканського прес-центру Греґ Берк поширив заяву про те, що «Святіший Отець щиро та зі зворушенням слідкує за історією маленького Чарлі Ґарда та висловлює свою близькість його батькам. Він молиться за них, висловлюючи побажання, аби було взятим до уваги їхнє прагнення супроводжувати й лікувати свого синочка до кінця».

Чим більше священик наближається до людей, тим більше почуватиметься ближчим до Ісуса, й навпаки. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 липня, євангельський уривок, в якому розповідалося про те, як Ісус навчав дванадцятьох апостолів перед їхньою першою місією галилейськими та юдейськими селами.

Після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 2 липня, Папа Франциск скерував думку вірних до Венесуели, запросивши проказати окрему молитву в наміренні цієї латиноамериканської країни, яка відзначатиме свій День незалежності.

Святіший Отець передав 50 тисяч євро для постраждалих від землетрусу, який кілька тижнів тому сколихнув південну частину грецького острова Лесбос. Того самого, який він відвідував у квітні минулого року разом з Константинопольським патріархом Вартоломеєм І, аби підтримати біженців і тих, які їм допомагають.

Радимо ознайомитись:

«Я ПОЧАЛА ІНАКШЕ МОЛИТИСЯ ЗА МИР В УКРАЇНІ», – ҐЮЛЬНАЗ МАЛИШ, КООРДИНАТОР НАПРЯМКУ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ АКЦІЇ «ПАПА ДЛЯ УКРАЇНИ»

Молитовні намірення Папи на липень 2017 року