Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (26.08 – 01.09)
  • Нед, 01/09/2013 - 23:10

Вівторок. У вівторок Папа опублікував два нові повідомлення у Твіттері: «Ісус – це двері,

Які ведуть до спасіння і які відкриті для всіх». У другому Понтифік закликав «дозволити Ісусу увійти в наше життя, виходячи з егоїзму, байдужості і закритості на інших».

Минулої неділі Святіший Отець Франциск зателефонував до аргентинки Алехандри Перейри, від якої 10 дів перед тим отримав електронного листа. Жінка просила Папу допомогти у зв’язку з подвійним досвідом насильства: спочатку стала жертвою зґвалтування поліцейським, а після подачі відповідної заяви стала об’єктом погроз, тиску і ревізій зі сторони слідчих. Розмова тривала біля пів години. «Папа сказав мені, що я не сама і просив мене повірити в справедливість» - додала жінка.

Середа. У середу Римо-Католицька Церква відзначила літургійну пам'ять св. Августина. «Наше серце неспокійне, допоки не спочине у тобі». Ці слова святого Августина були головною думкою проповіді Папи на Літургії у церкві св. Августина в Римі, якою розпочалася генеральна капітула августинців. Посилаючись на історію життя св. Августина, Папа зазначив, що хоча він був людиною реалізованою у багатьох сферах, у його серці завжди була тривога пошуків істинного сенсу життя. Понтифік звернувся до людей, які байдужі до Бога і до віри: «Подивіться глибоко у ваше серце і запитайте, чи ваше серце бажає чогось великого чи спить? Чи є ваше серце сповнене неспокоєм пошуків» «Чи віримо, що Бог чекає нас, чи це для нас тільки порожні слова»,– запитав Франциск.

Відомий аргентинський ювелір Хуан Карлос Пажарольса вже від квітня цього року розпочав готувати незвичайний подарунок для Папи Франциска – срібну чашу для звершення Святої Літургії, до реалізації якої, вдаряючи невеличким молоточком, уже причинились сотні тисяч аргентинців. Багато хто вдаряє молоточком не тільки від себе, але від усіх членів родини. Кількість ударів уже перевищила 7 мільйонів, а їх підраховує спеціальний електронний датчик.

Четвер. У Ватиканській базиліці Святіший Отець зустрівся з групою 500 молодих паломників з єпархії Піаченца-Боббіо. Звертаючись до молодих людей, Папа сказав: «Нашою ціллю є великі  і гарні речі. Ви – будівничі майбутнього, оскільки у вас є три прагнення. По-перше, прагнення краси. Ви любите красу. Коли займаєтесь музикою, театром, малюванням, то шукаєте краси. По-друге – ви пророки добра. Любите добро і ним заражаєте інших. По-третє, у вас є прагнення правди. Правдою не володіють, з Правдою зустрічаються. Це зустріч з Богом. Ці три прагнення занесіть в майбутнє. Це виклик, який стоїть перед вами. Будуйте майбутнє красою, добром  і правдою! З відвагою крокуйте в життя. Не бійтесь йти проти течії. Не дайте себе обманути тим, хто пробуватиме знеохотити вас до вибраної дороги. Кажіть ні наркотикам, алкоголю, протистійте тій цивілізації, яка вас нищить. Будуйте світ на вартостях краси, добра і правди. Саме це я хотів вам сказати!»

29 серпня проблему мирного вирішення сирійської кризи Папа Франциск обговорив з королем Йорданії Абдаллою ібн Хусейном. Святіший Отець прийняв монарха на аудієнції в Апостольському палаці Ватикану. Потім він зустрівся з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне. У ході дискусії були обговорені деякі питання, що представляють загальний інтерес для обох сторін.

Папа Франциск використовує час своєї серпневої відпустки, щоб написати свою енцикліку «Beati pauperes» («Блаженні вбогі»), – розповідає італійський тележурналіст Ігнаціо Iнграйо. «Beati pauperes» – буде першою персональною енциклікою Франциска, який вказує програму свого понтифікату та основних напрямків його богословської та пастирської діяльності, – говорить Інграйо. Про проблему бідності у енцикліці Папа говоритиме з погляду Євангелія з акцентом на свідчення Церкви і стосунки християн зі світом. Хоча Папа порушить економічні та соціальні теми, проте, це не буде основною темою тексту, – каже журналіст. Нагадаємо, що першою була енцикліка «Lumen fidei», опублікована 5 липня, яку написали в «чотири руки» Папа Бенедикт XVI і Папа Франциск.

П’ятниця. Папа Франциск високо оцінив ініціативу Католицької Церкви у Південній Кореї, де протягом вересня будуть розважати про цінний вклад та приклад мучеників за віру. «Місяць мучеників» був проголошений архиєпископом Сеула Йом Су Чжуном.

Святіший Отець привітав учасників ХІІІ міжхристиянського симпозіуму, що проходив у Мілані 28-30 серпня. У спеціальному посланні, направленому на ім'я кардинала Курта Коха, голови Папської ради сприяння християнській єдності, Святіший Отець високо оцінив значення цього форуму, який проходить за ініціативою Інституту францисканської духовності Папського університету Антоніанум та факультету православної теології університету Аристотеля в Салоніках. Папа нагадав, що мета заходу полягає в «поглибленні знань про богословські та духовні традиції Сходу і Заходу, зміцненні братніх, дружніх і наукових взаємин» між членами цих двох установ.

Субота. Святіший Отець Франциск прийняв, згідно з кан.354 Кодексу Канонічного Права, зречення з уряду Державного Секретаря Кардинала Тарчізіо Бертоне, однак, висловлюючи прохання виконувати обов’язки Державного Секретаря, з усіма повноваженнями, ще до 15 жовтня цього року. Одночасно, Папа призначив Архиєпископа Піетро Пароліна, Апостольського Нунція у Венесуелі, новим Державним Секретарем.

Також Папа Франциск підтвердив повноваження низки вищих керівників Держсекретаріату і Префектури Папського дому: субститута із загальних справ держсекретаріату архиєпископа Анджело Бечу, Секретаря з відносин з державами архиєпископа Домініка Мамберті, префекта Папського дому архиєпископа Георга Генсвайна, радника із загальних справ о. прелата Пітера Уеллса та заступника Секретаря з відносин з державами о. прелата Антуана Каміллері. Про це понтифік повідомив вищезазначеним єрархам під час аудієнції у Домі св. Марти.

31 серпня Папа Франциск призначив свого спеціального посланця на святкування 100-річчя з дня заснування Софійського університету в Токіо. Ним буде кардинал Раффаеле Фаріна, архіваріус Ватиканського секретного архіву і глава Ватиканської Апостольської Бібліотеки в емеритурі. Святкування відбудеться у столиці Японії 1 листопада.

Святіший Отець призначив генеральним секретарем Губернаторату Держави Ватикан о.Фернандо Вергеза Альзагу. Колишній генеральний секретар єпископ Джузеппе Сціаска перейшов працювати у Найвищий Трибунал Апостольської Сигнатури.

У суботу Святіший Отець Франциск провів нараду, на якій було обговорено ситуацію, що останніми днями склалася на Близькому Сході, зокрема, в Сирії. Участь в нараді прийняли колишній державний секретар Ватикану кардинал Тарчізіо Бертоне, Префект Конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі, секретар з питання відносин Апостольського Престолу з державами Архиєпископ Домінік Мамберті, секретар з загальних справ Пітер Б. Веллс, а також представники Держсекретаріату Ватикану.

Неділя. «Сьогодні, дорогі брати й сестри, бажаю стати виразником волання, що зі зростаючою тривогою підноситься з кожного кінця землі, від кожного народу, із серця кожної людини, від єдиної великої родини, якою є людство: це – волання миру! Волання, яке наголошує: ми прагнемо мирного світу, бажаємо бути чоловіками та жінками миру, бажаємо, щоб у нашому суспільстві, позначеному поділами й конфліктами, спалахнув мир, щоб ніколи не було війни! Ніколи! Мир – надто цінний дар, який потрібно оберігати та поширювати», – цими словами Папа Франциск розпочав своє звернення перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 1 вересня 2013 р., зазначаючи, що з глибоким переживанням він слідкує за конфліктами «на цій нашій землі», але сьогодні його серце «особливо зранене» тим, що відбувається в Сирії. Папа закликав конфліктуючі сторони прислухатися до голосу свого сумління, а не закриватися в особистих інтересах, а міжнародну спільноту – невідкладно докладати всіх можливих зусиль для сприяння мирним ініціативам. «Ще раз вголос повторюю: не культура протистояння, не культура конфлікту будує співжиття народів та між народами, а культура зустрічі, культура діалогу: це єдина дорога до миру», – додав Понтифік.

У контексті трагічної ситуації в Сирії та на Близькому Сході, Папа Франциск оголосив про те, що постановив призначити в усій Католицькій Церкви «День молитви і посту за мир у Сирії, на Близькому Сході та в усьому світі» на 7 вересня, навечір’я Різдва Пречистої Діви Марії за новим стилем. Святіший Отець закликав усі місцеві Церкви організувати відповідні моління та повідомив, що очолить молитовне чування, що відбуватиметься того дня на площі Святого Петра.

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до папських молитовних намірень на вересень.

 

Радимо ознайомитись:

«Папство не змінило кардинала Бергольйо»

Календар Папи Франциска на найближчий час

Новопризначений Державний Секретар Ватикану: «Відчуваю відповідальність за місію на мене покладену»