Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (26.10 – 01.11)
  • Пон, 02/11/2015 - 19:18

У понеділок, 26 жовтня, Святіший Отець Франциск прийняв у Ватикані циган-паломників. Прощу організувала Папська Рада в справах душпастирства мігрантів та подорожуючих з нагоди 50-ї річниці відвідин циганського табору поблизу Риму блаженним Папою Павлом VI.Папа Франциск закликав паломників насамперед, бути добрими християнами.

Також у понеділок Понтифік зустрівся із військовими капеланами, які приїхали до Риму на курс, присвячений міжнародному гуманітарному праву. Святіший Отець наголосив капеланам, що особи, які повертаються з війни, та їхні родини потребують особливої душпастирської уваги, підтримка, яка допоможе їм відчути материнську близькість Церкви.

Світ дивиться на нас, віруючих, та очікує від нас співпраці у вирішенні викликів сучасності. На це завернув увагу Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному під час загальної аудієнції у середу, 28 жовтня, яка мала міжрелігійний характер, будучи приуроченою 50-річчю Декларації Другого Ватиканського Собору про міжрелігійний діалог «Nostra aetate». Святіший Отець виокремив важливі тези з цього документу, якими є зростаюча взаємозалежність між народами, людські пошуки сенсу життя, страждання і смерті, спільне походження і спільна мета людства, єдність людського роду, доброзичливе ставлення Церкви до релігій, не відкидаючи в них нічого з того, що є прекрасним та істинним, пошана з боку Церкви до визнавців усіх релігій, відкритість Церкви на діалог, залишаючись вірною істинам, в які вона вірить. Зазначивши, що Ювілей Милосердя, який незабаром розпочнеться в Католицькій Церкві, є «слушною нагодою спільно працювати у сфері діл милосердя» як щодо ближніх, так і всього створіння, Святіший Отець наголосив: «Ми повинні завжди намагатися залишити кращий світ, ніж ми застали, починаючи від довкілля, в якому живемо, від малих жестів щоденного життя».

У середу, наприкінці загальної аудієнції, Папа Франциск висловив свою близькість та співчуття населенню Пакистану та Афганістану, що постраждали від сильного землетрусу.

Бути витривалими у виконуваному служінні, залишаючись вірними Євангелію та навчанню Церкви і прислухаючись до потреб суспільства. З таким заохоченням Папа Франциск звернувся до учасників Асоціації «Радіо Марія», приймаючи їх у четвер, 29 жовтня. Зустріч зі Святішим Отцем відбулася в рамках VI Всесвітнього Конгресу «Радіо Марія», який зібрав керівників місцевих радіостанцій з понад 70-ти країн світу.

У четвер, 29 жовтня 2015 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському Палаці у Ватикані Президента Литви Далію Ґрібаускайте. Було розглянуто деякі актуальні теми обопільного зацікавлення, такі як європейська інтеграція, необхідність солідарності між державами, щоб відповісти на виклики сьогодення, прийняття біженців у Європі, мир та безпека на регіональному та міжнародному рівнях, конфлікт в Україні та ситуація та Близькому Сході з особливою згадкою про Сирію та Святу Землю.

30 жовтня, у п’ятницю, у проповіді під час ранкової Літургії, Папа звернувся до священиків, закликаючи їх вміти зворушитись проблемами інших. Всевишній милосердиться над кожним із нас, над усім людством, а тому посилає у світ Свого Єдинородного Сина, щоб оздоровити всіх та відновити. Папа Франциск підкреслив, що завданням священика є милосердитись, співстраждати та анґажуватись у життя інших, за прикладом Ісуса Христа. Добрий священик – це той, який співчуває «з усіма людськими проблемами».

Вранці 30 жовтня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції у Ватикані членів Єпископської ради Латинської Америки (CELAM) на чолі з архиєпископом Боготи кардиналом Рубеном Саласаром Гомесом, якому вручив спеціальне послання з нагоди 60-річчя з дня заснування цього пастирського органу.

Приготувати і підписати угоду, яка буде справедливою, юридично зобов’язуючою і дійсно зможе спричинитися до справжніх змін. Із таким закликом представники католицьких єпископатів з усіх п’яти континентів звернулися до учасників 21-ї Конференції з питань кліматичних змін, яка 30 листопада розпочалась в столиці Франції місті Парижі.

Опівдні 31 жовтня Папа Франциск зустрівся у ватиканському Залі Павла VI з тисячами паломників з Християнського союзу керівників підприємств. Ця асоціація об'єднує у своїх лавах підприємців-католиків, які, за словами Папи, «поставили перед собою мету стати майстрами розвитку загального суспільного блага», примножувати його і зробити більш доступним для всіх. На цьому шляху великою підмогою для них стає поглиблене вивчення соціальної доктрини Церкви, що реалізується в апостольстві як особистого, так і професійного плану.

1 листопада, в Урочистість Всіх Святих, Святіший Отець Франциск відслужив Святу Літургію на римському монументальному кладовищі Campo Verano. У проповіді Папа вказав на євангельські блаженства, як як шлях до справжнього щастя, якого нас навчив Воскреслий Господь. «Цей шлях важкий для зрозуміння, – сказав він, – тому що спонука йти проти течії, але Господь говорить нам, що той, хто йде цією дорогою, є щасливим, раніше чи пізніше стане щасливим». «Просімо у Господа благодаті бути простими й смиренними людьми, благодать вміти плакати і бути лагідними, благодаті трудитися на користь справедливості та миру, й насамперед, благодаті дозволити Богові прощати нам, аби ставати засобами Його милосердя», – підсумував Святіший Отець.

У неділю 1 листопада, коли римо-католицька Церква відзначає урочистість Всіх Святих, Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з десятками тисяч вірних, зібраними на площі святого Петра у Ватикані, серед яких учасники «Перегону святих», наголосив, що святі є живими й відважними прикладами, які ми повинні наслідувати у щоденному житті. За словами Святішого Отця, святі живуть також і поруч нас, у наших родинах, серед наших друзів і знайомих. Святі – це люди, які беззастережно належали до Бога, є жили в благодаті свого свого Хрищенні, поводились як Божі діти, намагаючись наслідувати Христа і досягнули мети, бо нарешті бачать Бога таким, яким Він є.

Занепокоєння з приводу подій у Центральноафриканській Республіці та приклад святих, що є людьми, які беззастережно належали до Бога – це думки, з якими поділився Папа Франциск перед та після молитви «Ангел Господній» у неділю.

Запрошуємо вас згадати у молитвах молитовні намірення Папи на листопад: «За те, щоб ми вміли відкриватися на особисту зустріч та діалог з усіма людьми, також і з тими, хто має переконання, відмінні від наших» та «За те, щоб пастирі Церкви, з глибокою любов’ю до свого, стада супроводжували його шлях та підтримували живою надію».

Радимо ознайомитись:

Папа: мучеництво блаженного Оскара .Ромеро тривало і після смерті

Глава УГКЦ: Допомога християнських сімей у душпастирсві родин є неоціненним свідченням

Релігійна свобода і права людини у Європі ХХІ століття: не проблема, але частина вирішення