Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (26.12-01.01.17)
  • Пон, 02/01/2017 - 00:00

«Сьогодні різдвяна радість наповняє наші серця, в той час як літургія спонукає нас вшанувати мучеництво святого первомученика Стефана, заохочуючи нас прийняти свідчення, яке він нам залишив своєю жертвою», – цими словами Папа Франциск розпочав своє слово перед проказуванням молитви «Ангел Господній», промовляючи до прочан, які у понеділок, 26 грудня 2016 р., заповнили площу Святого Петра у Ватикані. «Світ ненавидить християн з тієї самої причини, задля якої зненавидів Ісуса, через те, що Він приніс Боже світло, а світ віддає перевагу темряві, аби приховувати свої лихі діла. Пам’ятаймо, що Сам Ісус під час Тайної Вечері молив Отця про те, щоб захистив нас від злого духа цього світу. Існує протистояння між ментальністю Євангелія та світською ментальністю. Іти за Ісусом означає іти за Його світлом, що засяяло у Вифлеємську ніч, і полишити пітьму світу». Святіший Отець закликав вірних, «звільняючи у своєму серці місце для Божого Сина», оновити «радісне та відважне» бажання «вірно іти за Ним, як за єдиним провідником, витривало живучи згідно з євангельською ментальністю та відкидаючи ментальність властителів цього світу». Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа склав співчуття з приводу авіакатастрофи російського літака, що вчора впав у Чорне Море, побажавши Господнього утішення російському народові та родичам загиблих пасажирів і підтримки Пречистої Діви Марії для тих, які проводять пошукові операції.

Віра – це не лише згідливе мовчання, що все приймає, надія не означає впевненість, що не допускає сумніву й замішання. Віра – це також, іноді, й боротьба з Богом. Думками про це поділився Папа Франциск під час останньої в цьому році загальної аудієнції, що відбулася у середу, 28 грудня, в залі Павла VI у Ватикані. В рамках циклу роздумів про надію, цього разу він представив постать праотця Авраама, про якого святий Павло в Посланні до Римлян говорить, як про приклад віри й надії: «Він, проти надії надіявшись, повірив». Святіший Отець пояснив, що апостол говорить про віру, з якою Авраам повірив Богові, Який обіцяв йому сина. І це дійсно була «надія проти надії», тому що він був вже похилого віку, а його дружина була неплідною. Але оскільки це сказав Бог, він увірував, хоча по-людськи не було надії. «Бог виводить Авраама з намету, тобто, з його звуженого бачення, та показує зорі. Щоб увірувати, слід навчитися дивитися очима віри: зорі, які всі можуть побачити, повинні для Авраама стати знаком Божої вірності», – сказав Папа, підсумовуючи: «Такою є віра, таким є шлях надії, яким повинен пройти кожен із нас. І навіть якщо для нас єдиною можливістю залишається споглядати на зорі, це означає, що прийшов час довіритися Богові. І не існує нічого кращого. Надія не розчаровує».

«Показати на словах і на ділі, що зло не має останнього слова в нашій історії». З таким закликом звернувся Папа Франциск до молоді, що з 28 грудня по січень збиралась в столиці Латвії Ризі на 39-ту Європейську зустріч, організовану екуменічної спільнотою з Тезе. Глава Католицької церкви висловив надію, що дні перебування у Ризі допоможуть молоді подолати страх своїх обмежень і зростати у довірі до Христа, Спасителя і Господа, Який вірить і надіється на них. «У простоті, яку засвідчував брат Роже, будуйте мости дружби і вчиняйте видимою любов, якою Бог нас любить», – написав на завершення Папа Франциск.

У середу, 28 грудня 2016 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення, подане кардиналом Сантосом Абріль-і-Кастельйо, якому у вересні виповнився 81 рік життя, з уряду Архипресвітера та Адміністратора Папської базиліки Santa Maria Maggiore. Його наступником він призначив кардинала Станіслава Рилка, вислуженого Президента Папської Ради в справах мирян.

Наприкінці року, що завершується, корисно зупинитися у спогляданні Бога-Дитини: це запрошення повернутися до джерел і коріння нашої віри. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час вечірні, яку він в останній день року очолив в базиліці Святого Петра у Ватикані, ділячись роздумами над словами святого Павла: «Як сповнився час, Бог послав свого Сина, що народився від жінки, народився під законом, щоб викупити тих, які під законом, щоб ми прийняли усиновлення». «У Христі Бог не одягнув маску людини, але став людиною та розділив з нами наш стан», – наголосив проповідник, підкреслюючи, що Його бажанням було «стати близьким до всіх тих, які почуваються загубленими, скривдженими, пораненими, знеохоченими, безутішними й заляканими», близьким до тих, які у своєму тілі носять тягар самотності й відкинення, «аби гріх, сором, рани, відчай і виключення не мали останнього слова в житті Його дітей». Як зауважив Папа, перед вертепом можемо згадати про те, як Бог уприсутнювався протягом усього року і що «кожна хвилина є носієм благодаті й благословення». Споглядати на вертеп означає «знаходити сили для того, щоб без нарікань та образ зайняти своє місце в історії», не замикаючись й не ухиляючись, не шукаючи найкоротших шляхів, які дають нам привілей. Це вимагає усвідомити, що час, який залишився, «вимагає ініціатив, сповнених відвагою та надією».

Пречиста Діва Марія, небагатослівна жінка, але уважна до життя й місії Свого Сина, допомагає нам зцілюватися від «духовного сирітства». Думками про це поділився Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив 1 січня 2017 року в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії, коментуючи слова святого євангелиста Луки: «Марія ж зберігала всі ці слова, беручи до свого серця». «Марія дала нам материнське тепло, яке огортає нас серед труднощів, материнське тепло, яке дозволяє на те, щоб ніхто й ніщо не змогли погасити в лоні Церкви революцію ніжності, започатковану Її Сином», – сказав Папа, додаючи, що вшановувати на початку року материнство Марії, як Матері Божої і нашої, означає пригадати, «що ми – люд, який має Матір, що ми – не сироти». Як зауважив проповідник, «матері є найсильнішою протиотрутою» від егоїстичних схильностей та замкненості. На його думку, «суспільство без матерів було би не лише холодним суспільством, але суспільством, яке втратило серце», немилостивим суспільством, «в якому залишилося місце лише для розрахунку й спекуляцій».

Господь Бог доручив Пречистій Діві Марії бути не лише матір’ю Свого єдинородного Сина, але також співпрацювати з Ним у здійсненні задуму спасіння, аби у Ній, смиренній слугині, «явилися величні діла Божого милосердя». Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в перший день 2017 року. Промовляючи до численних прочан, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець наголосив, що Марія висловила готовність «бути залученою до здійснення Божого задуму спасіння», а тому «мовчазна й уважна, намагається зрозуміти, чого Бог день-за-днем від Неї бажає». Після проказування молитви «Ангел Господній», Папа привітав зібраних з Новим роком. «Дорогі брати й сестри, благодатного вам Нового року! А рік буде добрим мірою того, як кожен з нас старатиметься, з Божою допомогою, день-за-днем чинити добро», – сказав Папа Франциск.

Радимо прочитати:

Молитовне намірення Папи на січень 2017 року

Папська катехиза  за 28 грудня 2016 року

Рік з Папою Франциском. Про найважливіше у 2016 році

Чотири мільйони прочан взяли участь у заходах, які Папа провів у Ватикані

Кардинал Паролін про завдання і виклики Папської дипломатії (ч.2)

Кардинал Паролін: «Тероризм – це не релігійна війна, а маніпуляція релігією»

Мальтійський Чин вважає втручання Державного Секретаріату Ватикану в державні справи чину неприйнятним