Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (27.01 – 02.02)
  • Срд, 05/02/2014 - 23:01

Понеділок. У понеділок, 27 січня, під час ранкової Літургії Святіший Отець прокоментував біблійне читання, що розповідало про помазання Давида на царство. Папа зазначив, що без цього помазання Давид був би лише главою «політичного суспільства, яким було Ізраїльське Царство». Натомість, після помазання на нього зійшов Дух Господній, і він «зростав у могутності, а Господь Саваот був з ним». Саме в цьому й полягає відмінність, яка випливає з помазання, і в Церкві це стосується єпископів та священиків.

Діяльність судових органів - це теж служіння Народу Божому і єдності між віруючими,– про це Папа Франциск говорив під час аудієнції представникам Трибуналу Римської Роти. Святіший Отець наголосив, що, здійснюючи правосуддя, церковний суддя покликаний не просто слідувати абстрактно букві закону, але завжди бути уважним до людини.

27 січня Понтифік прийняв на аудієнції першу групу австрійських єрархів, що прибули до Риму з візитом ad limina Apostolorum. Літургія на могилі св. Петра завжди є початком зазвичай п'ятиденного візиту "ad limina". Крім зустрічі з Папою, австрійські єрархи мали розмову з кардиналом Марком Уеллі, префектом Конгрегації у справах Єпископів.

Ніколи більше жаху Голокосту, який є ганьбою для людства, написав Папа Франциск 27 січня у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в листі до свого друга, рабина Буенос-Айреса Авраама Скорка. Послання Папи було зачитане під час концерту «Скрипки надії» - західу, організованого в пам'ять про жертви Голокосту.

Директор Ватиканської прес-служби о.Федеріко Ломбарді повідомив, що Папа Франциск почав роботу над документом на тему екології.

Вівторок. Про важливість вміння прославляти Господа Бога, не впадаючи у формальність, пригадав Папа Франциск у вівторок, 28 січня, під час проповіді в каплиці резиденції «Дім святої Марти», коментуючи біблійний уривок, який розповідає про радісний танець Давида перед Ковчегом Завіту. Папа вказав, що молитва прослави є «християнською молитвою, призначеною для нас усіх! Під час Святої Меси, щодня, коли співаємо Свят, свят... Це є молитва прослави: ми прославляємо Бога за Його величність, тому що Він є великим!» А якщо хтось скаже, що не є здатним до спонтанної молитви, такому Святіший Отець зауважує: «Але ж ти здатний кричати з радості, коли твоя команда заб’є гол, а не спроможний співати пісню хвали Богові? Не можеш трішки вийти за рамки стриманості, щоб прославити Бога? Прославляти Бога – це ж зовсім безкорисливо. Не просити, не дякувати, а прославляти!»

На важливості дослідження зв'язку між вірою і правдою, «не тільки очима розуму», але і «з точки зору любові», звернув увагу Папа Франциск у своєму зверненні до Координаційної ради Папських академій та її голови, кардинала Джанфранко Равазі. Франциск закликав членів Папських академій до місіонерського підходу до наукової діяльності, до "трансформації", яка дозволить не позбавити Церкву їх вкладу. Понтифік висловив своє задоволення тим, що нинішню спеціальну нагороду Папських академій отримали два молодих вчені за дослідження творів св. Томи Аквінського: Алессандро Клеменціа і Марія Сільвія Вакареца.

Середа. Під час загальної аудієнції у середу Святіший Отець закликав батьків подбати, щоб діти отримали Святу Тайну Миропомазання. На початку катехизи Папа зауважив, що Святе Таїнство Миропомазання, яке також називають Конфірмацією, є нерозривним із Хрищенням. Разом з Пресвятою Євхаристією вони формують «єдину спасенну подію», яка називається «християнським втаємниченням», через яке «ми включені у померлого та воскреслого Ісуса Христа, стаємо новим створінням та членами Церкви». Святіший Отець вказав на те, що коли «приймаємо Святого Духа до свого серця та дозволяємо Йому діяти», то в нашому житті уприсутнюється Сам Христос, Який через нас «молиться, прощає, поширює надію та утішення, служить ближнім, наближається до потребуючих та найвідкиненіших, творить спільність, сіє мир». Саме тому, за словами Наступника святого Петра, важливо, щоб всі отримали Святе Таїнство Конфірмації, а вже миропомазані повинні дякувати за цей дар, який допомагає нам «жити справді по-християнському».

Папа Франциск висловив співчуття, молитви та духовну близькість з приводу пожежі, яка вночі 22 січня 2014 р., повністю зруйнувала будинок для людей похилого віку у східній частині канадської провінції Квебек

Четвер. «Не можна збагнути християнина без Церкви», – на цьому зосередив свою увагу Папа Франциск під час проповіді на ранковій Святій Літургії у четвер. «Християнин не є охрищеним, який отримує Святу Тайну Хрищення, а потім йде своєю дорогою. Перший плід Хрищення – це вчинити тебе приналежним до Церкви, до Божого народу. Не можна збагнути християнина без Церкви. І тому великий Папа Павло VI казав, що абсурдною дихотомією є любити Христа без Церкви; слухати Христа, але не слухати Церкву, бути з Христом на узбіччі Церкви. Так не можна.» – наголосив Єпископ Риму, додавши, що євангельську науку ми отримуємо в Церкві і до святості ми змагаємо також у Церкві, що наш шлях проходить саме у Церкві.

П’ятниця. Коли присутність Господа Бога між людьми зменшується, то «втрачається відчуття гріха» і, таким чином, може трапитись, що інші мусять розплачуватись за нашу «християнську пересічність». Про це говорив Святіший Отець Франциск у п’ятницю, 31 січня, під час Служби Божої у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». Кожного дня, проказуючи Господню молитву «Отче Наш», ми просимо «нехай прийде Царство Твоє», що означає «нехай зростає Твоє Царство». Коли втрачається відчуття гріха, то втрачається також і відчуття Царства Божого, а на його місце виринає «надмогутнє антропологічне бачення», тобто «я все можу». Саме тому ми й молимось щодня «нехай прийде Царство Твоє», адже ж спасіння не прийде внаслідок нашої хитрості, нашого крутійства, нашої спритності вести бізнес. «Спасіння прийде через Божу благодать і шляхом щоденного тренування у цій благодаті, яке ми довершуємо в християнському житті», – підкреслив Єпископ Риму.

У п’ятницю Папа Римський Франциск зустрівся з членами а радниками Конгрегації Віровчення. Понтифік закликав їх не зводити доктрину до ідеології чи абстрактної теорії, але дбати про те, щоб воно була на служінні вірним.

Субота. Наприкінці січня у Ватикані розпочалася чергова серія візитів «Ad limina apostolorum». У суботу Святіший Отець прийняв першу групу, до якої входять ієрархи Митрополій Ґнєзна, Познані й Лодзі, а також Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ у Польщі, яка об’єднує Перемисько-Варшавську архиєпархію, очолювану архиєпископом Іваном Мартиняком, якому допомагає владика Євген Попович, та Вроцлавсько-Ґданську єпархію, очолювану владикою Володимиром Ющаком, ЧСВВ.

«Висловлюємо вам свою близькість у молитві і можливу допомогу в ці часи випробувань і великого болю за український народ і за Церкву в Україні». Про це йдеться у листі-підтримці за підписом кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації Східних Церков, Архиєпископа Циріла Василя, Секретаря Конґреґації, зам-секретаря Монс. Мауріціо Мальвестіті та усіх працівників Конґреґації на ім’я Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука)

Неділя.. Про богопосвячене життя, як зустріч між вимірами дотримування закону та пророцтва, говорив Папа Франциск, проповідуючи у неділю, 2 лютого, під час урочистого Євхаристійного богослуження з нагоди свята Стрітення Господнього. На початку проповіді Святіший Отець зазначив, що свято Стрітення, яке спогадує подію, коли Йосиф та Марія принесли Дитя Ісуса до Храму, є також згадкою про «першу зустріч Ісуса зі Своїм людом, представленим похилими віком Симеоном та Анною». Папа звернув особливу увагу на те, як євангелист Лука, описуючи ці події, чотири рази говорить про Богородицю та Її Обручника, що вони «бажали сповнити приписане Господнім законом». «Можна зауважити, майже відчути, як батьки Ісуса з радістю дотримувалися Божих заповідей, саме так, радість, що випливає з того, щоб ходити під Господнім законом», – сказав проповідник, додаючи, що вони робили це не як щось зовнішнє, щоб почуватися на місці, але спонукувані «сильним, глибоким, повним радості прагненням». А про Симеона та Анну євангелист каже, що вони «перебували під проводом Святого Духа». Вони служили при святині та мали дар пророцтва. «Загалом, ці двоє похилих віком були повні життя! Вони сповнені життям, тому що їх надихає Святий Дух, уважні до Його діяння, чутливі до Його спонук», – підкреслив Папа. «Для похилих віком, – підсумував Святіший Отець, – корисно передавати мудрість молодим, а молодим корисно збирати цю спадщину мудрості та досвіду, та нести його далі для добра чернечих родин і всієї Церкви».

Опівдні цього ж дня Папа зустрівся з вірними для спільного промовляння молитви «Ангел Господній». Святіший Отець нагадав, що зі святом Стрітеня припав також Всесвітній день богопосвяченого життя. Папа Франциск вказав, що через Таїнство Хрещення усі ми «покликані присвятити себе Отцеві, разом з Ісусом, і як Ісус, роблячи наше життя щедрим даром в сім’ї, на роботі, в служінні Церкві, в ділах милосердя. Однак це посвячення в особливий спосіб переживають монахи, монахині, богопосвячені миряни, які через обіти повністю і виключно належать Богові». Кожна богопосвячена особа є даром для нас – Божого народу в паломництві. Ця присутність дуже потрібна, вона зміцнює і оновлює справу проповіді Євангелія, християнського виховання, милосердя до найбільш нужденних, споглядальної молитви, справу людської і духовної формації молодих людей і сімей, зусилля для справедливості і миру в людській родині. Церква і світ потребують цього свідчення любові і Божого милосердя. Богопосвячені особи, монахи і монахині також є свідченням того, що Бог добрий, що Бог милостивий. Тому необхідно з вдячністю шанувати практику богопосвяченого життя і поглибити свої знання про різні харизми і духовність. Нам потрібно молитися, щоб багато молодих людей відповіли “так” Господу, Котрий кличе їх до повної посвяти Йому для самовідданого служіння братам.

Радимо ознайомитись:

Послання Папи Франциска з нагоди ХХІІ Всесвітнього дня хворого

Запрошуємо вас приєднатись у своїх молитвах до молитовних намірень Папи на лютий