Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (27.02.17- 12.03.17)
  • Втр, 14/03/2017 - 11:29

На ранковій Святій Месі в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані, в останній день лютого 2017 року, Папа Франциск закликав іти за Господом, від Якого отримуємо все, а не прагнути нагромадження багатства. Коментуючи Євангелію від святого Марка (Мк 10,28-31), Святіший Отець зазначив, що напередодні Попільної Середи, якою в римо-католицькій Церкві розпочинається Великий Піст, Церква закликає замислитись над вибором  між Богом і матеріальним збагаченням: «Не можна служити двом панам». У цьому контексті він згадав євангельську розповідь про багатого юнака, який хотів іти за Ісусом, але він був настільки багатий, що зробив свій вибір на користь багатства, а не Ісуса, хоч відійшов засмучений. Папа Франциск вказав на багатого юнака, який не зумів прийняти приниженою повноти і відійшов засмучений, в той час, як святий Петро та інші святі її прийняли. Серед великих життєвих випробувань вони зберегли радість серця, що є ознакою людини, яка обрала шлях слідування за Ісусом Христом.

У середу 1 березня 2017 року Церква латинського обряду розпочала Великий Піст – час безпосереднього приготування до святкування Воскресіння, що характеризується постійним закликом до покаяння та навернення, роздумуючи над любов’ю Всевишнього до людини, виявленою у Христовому пасхальному таїнстві – у стражданнях, смерті та воскресінні Єдинородного Божого Сина. Протягом Чотиридесятниці свята Церква особливо заохочує вірних до посту та інших виявів покаяння, до інтенсивнішої молитви та звершення діл милосердя. «Цього дня, в Попільну середу, ми входимо у літургійний час Великого Посту. А тому, що ми роздумуємо над циклом катехизацій про християнську надію, сьогодні бажаю представити вам Чотиридесятницю як шлях надії», – цими словами Глава Католицької Церкви розпочав загальну аудієнцію з вірними на площі Святого Петра у Ватикані. Якщо призадумаємось над тим, що Великий Піст був встановлений як період приготування до Пасхи Христової, то розуміємо, що час Чотиридесятниці є повністю освітлений пасхальним таїнством, до якого він скерований. Щоб краще усвідомити, що це означає, проповідник запропонував роздумати над важливим досвідом виходу ізраїльтян з Єгипту, про що нам розповідає Святе Письмо в старозавітній книзі Виходу. Увесь цей час переходу від неволі до свободи відбувався у надії на те, що вони таки дійдуть до обіцяної землі. Кожен крок і кожна трудність, кожне випробування, падіння та піднесення із нього мають значення лише тоді, коли вони вміщені у план спасіння Бога, Який бажає для Свого народу життя, а не смерті, радості, а не болю. На закінчення Єпископ Риму ще раз пригадав, що Великий Піст – це час нашого навернення, шлях нашого переходу від неволі гріха до справжньої свободи, період випробувань, це шлях повної надії, а навіть більше, час, коли ця надія формується. Труднощі переходу пустині, тобто випробування, спокуси, ілюзії та міражі, все це формує сильну надію, за прикладом надії, якою відзначалась Пречиста Діва Марія. «З відкритим на цей горизонт серцем ввійдімо у Великий Піст. Відчуймо себе частиною святого Божого народу, з радістю розпочнімо цей шлях надії», – закінчив катехизу Папа Франциск.

Цього ж дня Святіший Отець очолив процесійний похід від базиліки св. Анзельма (при венедиктинському монастирі), до базиліки св. Сабіни (отців-домініканців). Базиліка святого Анзельма та святої Сабіни розташовані на Авентинському пагорбі Риму. Після завершення процесійного походу в базиліці святої Сабіни, Папа Франциск відслужив Святу Месу та звершив обряди Попільної Середи, в яких відображається покута, духовне очищення душі та шлях повернення до Бога з чистим серцем та новим духом. У проповіді у Попільну Середу, Його Святість вказав, що Великий Піст – це час, «щоб наново дихати, це час відкрити серце Божому подихові, що Єдиний може перетворити з пороху в людину. «Піст – це час співчуття, щоб сказати разом із псалмоспівцем: "Поверни мені радість спасіння твого і духом великодушним зміцни мене" (див. Пс 51), щоб ми своїм життям звіщали Твою хвалу». За словами Папи Франциска, Великий Піст означає також "ні" поверховній молитві, яка приглушує совість, благодійності, що веде до самозаспокоєння. «Великий Піст, – сказав Святіший Отець, – це час пам’яті, час, щоб замислитись і запитати себе самих: "Щоби з нами сталося, якби Господь зачинив перед нами двері? Що було би з нас без Його милосердя, яке ніколи не втомлюється прощати і завжди дає нагоду розпочинати наново?»

На цей час немає достатніх доказів, які б показували, що смертна кара має стримуючий ефект на злочинність. Таку думку висловив Постійний Спостерігач від Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, Архиєпископ Іван Юрковіч під час свого виступу на 34-тій сесії Ради з прав людини, присвяченій питанням смертної кари, в середу 1 березня 2017 р.  Архиєпископ нагадав про зусилля, яких Апостольська Столиця докладає для скасування смертної кари й підтримки мораторію, встановленого резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2014 року. Він також звернувся до держав із закликом покращити умови утримання у в'язницях, «щоб гарантувати пошану гідності кожної людини, незалежно від її злочинного статусу, та забезпечити права обвинуваченого на справедливий судовий розгляд і належну правову процедуру».

Справжній піст полягає у тому, щоб допомагати тим, хто цього потрібує. Такою була головна думка Папи Франциска у проповіді під час Святої Месу у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 3 березня 2017 р. Біблійні читання, призначені Римо-Католицькою Церквою на цей день, говорять про піст, про покуту, до яких нас запрошує Господь, зокрема, у цей час Чотиридесятниці, щоб за їх допомогою ми могли наблизитись до Нього. Як навчає нас псалмоспівець, Бог віддає перевагу «розкаяному серцю», яке визнає себе грішним перед Творцем. Серед іншого, Єпископ Риму перестеріг також і перед марнославством, яке, іноді, може закрастись до нашої душі: даючи милостиню, молячись та постячи не потрібно трубити про це на весь світ, таким чином, роблячи собі рекламу. Про наші добрі великопосні діла нехай буде відомо лише Небесному Отцеві. На закінчення Глава Католицької Церкви процитував уривок із старозавітної книги пророка Ісаї, в якому передано підсумок того, як повинен виглядати справжній піст: «Ось піст, який Я люблю: кайдани несправедливости розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати, з голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись». 

«Де є людина, там є і Церква, саме тому Папа Франциск присутній у таких соціальних мережах як Twitter та Instagram», – про це заявив монсеньйр Лусіо Адріан Руїс, секретар Секретаріату з питань комунікації Святого Престолу, виступаючи на семінарі на тему «Дипломатія Twitter у Святому Престолі», що відбувся у Ватикані 3 березня 2017 року. Ініціаторами заходу були Посольство Великобританії при Святому Престолі та Секретаріат з питань комунікації. У своїх виступах учасники семінару приділили особливу увагу вкладові, який щодня робить Папа Франциск через свій профіль @Pontifex, що має понад 32 мільйони послідовників на 9 мовах. Члени семінару одноголосно назвали Папу лідером соціальних мереж, оскільки він вміє заторкнути розум і серце людей, розглядаючи питання, які мають велике значення для всіх, віруючих чи ні.

Що би сталось у нашому житті, якщо б ми ставились до Біблії, як до наших мобільних телефонів, Боже слово читали так часто, як  SMS повідомлення, які отримуємо?  Це провокаційне запитання поставив Папа перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 5 березня, звертаючись до кількох тисяч вірних, зібраних на площі Святого Петра у Ватикан. Святіший Отець закликав до частого читання Біблії, яка вміщає Боже слово, що допомагає поборювати зло й не віддалятись від Бога. Папа послався на Євангеліє першої неділі Великого Посту в римо-католицькій Церкві, що описує 40-денний піст Ісуса в пустині, де Його спокушував диявол, та Його протистояння віч-на-віч з дияволом, який намагається відмовити Його від повіреної Йому місії. Його Святість підкреслив, що Великий Піст є для християнина часом «слідування за Христом в духовній боротьбі проти диявола силою Божого слова». З цією метою Святіший Отець закликав подружитись з Біблією, часто її читати та над нею роздумувати. «Біблія вміщає Боже слово Боже, яке завжди є актуальним та ефективним», – сказав Єпископ Риму.

Ввечері, 5 березня 2017 р., в реколекційному осередку «Дім Божественного Учителя» в Аріччі поблизу Риму, розпочалися духовні вправи Папи та Римської Курії, які проводить о. Джуліо Мікеліні, ОБМ, зосередившись на темі страстей, смерті й воскресіння Ісуса у світлі Євангелії від Матея. У вступній конференції проповідник охарактеризував ці духовні вправи як період, призначений на те, аби перебувати поряд з Ісусом та святим Петром.

У вівторок, 7 березня 2017 р., у Ватикані відбулося представлення «Жіночої ради» – постійного дорадчого органу, що діятиме при Папській Раді в справах культури, щоб надати у цьому відомстві простір та безперервність жіночому голосові. Її діяльність координуватиме Консуело Корраді, проректор Вільного Університету Внебовзятої Діви Марії, що у Римі. До ради входять 37 жінок. Це університетські викладачки, підприємці, політики, митці, актриси, журналістки.

Криза віри, одружені священники, популізм у політиці, найближчі Апостольські подорожі - теми, що були підняті в інтерв'ю Папи Франциска для німецького "Die Zeit", котре було опубліковано 9 березня 2017 р.

У п’ятницю, 10 березня 2017 р., Папа Франциск відслужив Святу Месу в наміренні Сирії та передав потребуючим міста Алеппо 100 тисяч євро, що були зібрані також завдяки внескові його найближчих співробітників з Римської Курії. У повідомленні Ватиканського прес-центрі зазначається, що пожертву буде передано через посередництво францисканської Кустодії Святої Землі.

«Ваша асоціація дбає про надання підтримки тим, які перебувають у ситуації самотності, розгубленості та потребують, щоб їх вислухали, зрозуміли та морально допомогли», – цими словами розпочав свою промову Глава Католицької Церкви, приймаючи на приватній аудієнції у суботу, 11 березня 2017 р. понад 400 волонтерів Телефону довіри (TelefonoAmico Italia) з нагоди 50-літнього ювілею заснування цієї організації. Папа наголосив, що мова йде про дуже важливе служіння, зокрема, в соціальному контексті нашого часу, що позначений численними труднощами, основою яких часто є ізольованість та брак діалогу.  Святіший Отець зазначив, що діалог дозволяє людям краще пізнати одні одних та зрозуміти їхні взаємні потреби. Перш усього, діалог виявляє пошану, адже ставить людей у ситуацію взаємної відкритості, щоб, таким чином, усвідомити кращі риси співрозмовника. Окрім того, це є вияв милосердної любові, бо, незважаючи на відмінності, спрямований на осягнення спільного добра. На закінчення Папа ввірив заступництву Пресвятої Діви Марії всіх працівників цієї телефонної організації довіри та всіх тих, з якими вони спілкуються за допомогою телефонного зв’язку, виконуючи своє щоденне служіння.

Бог завжди готовий простити нам, ми повинні лише насмілитися про це попросити. Про безмежне Боже милосердя, пізнати яке допомагає споглядання Христового обличчя на шляху до Пасхи, Папа Франциск говорив під час 14-х з черги відвідин парафії Римської дієцезії. У неділю, 12 березня 2017 р., від побував на парафії святої Магдалини Каносської в Борґата Оттавія, північно-західному передмісті Риму. Відвідини відбулися згідно зі звичною для таких візитів програмою: зустріч з дітьми й підлітками у формі діалогу та слова заохочення й благословення для різних груп Божого люду, як от хворих і похилих віком, батьків, які нещодавно охристили своїх дітей, парафіяльних співробітників, тощо. Святіший Отець заохотив всіх анґажуватися на користь інших, будувати мир, поширювати любов та якщо виникла якась сварка, миритися ще перед завершенням дня. Коментуючи під час проповіді євангельський уривок про Христове Преображення, Святіший Отець звернув увагу на те, що в ньому двічі говориться про красу Ісуса. Спочатку під час видіння, коли Він преобразився перед учнями, Його обличчя «сяяло немов сонце». Пізніше, коли Ісус, сходячи з гори, наказав апостолам не говорити про це видіння, доки Він не воскресне з мертвих, коли Його обличчя знову стане таким. За словами Папи, Спаситель вказував учням на те, що між преображенням та воскресінням побачать інше Його обличчя, вже не таке гарне: катоване, скалічене, скривавлене й короноване терням. «Два преображення, а між ними – хрест і розп’ятий Христос. Ми повинні багато споглядати на хрест!» – наголосив проповідник, зазначаючи, що на ньому – той самий Ісус-Бог, «улюблений Син», в Якому – Отче уподобання, і Який понизився, аби нас спасти, про що святий Павло говорить чи не найпромовистішими словами Нового Завіту: «став задля нас гріхом».

«Християнський хрест не є якимось предметом домашньої обстановки, або прикрасою, щоб її носити на собі; християнський хрест - це заклик до любові, з якою Ісус пожертвував Собою, щоб врятувати людство від зла й гріха», – наголосив Папа Франциск, промовляючи перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 12 березня 2017 року У короткому роздумуванні він послався  на євангельське читання другої неділі Великого Посту, яке в римо-католицькій Церкві висвітлює подію Переображення Ісуса на горі Таворі (див. Мт 17, 1-9). Його Святість підкреслив, що «сяйво», яке супроводило цю незвичайну подію, символізує Ісусову мету: просвітити уми й серця учнів, щоб вони могли ясно розуміти, ким є їхній Учитель. Цей спалах світла раптово відкривається над таїнством Ісуса Христа й висвітлює всю Його особистість і всю Його історію. Закінчуючи недільне роздумування, Папа Франциск запросив у час Великого Посту не тільки благоговійно споглядати на Ісуса, розп'ятого на Хресті: це символ християнської віри, знак Ісуса Христа, Який помер і воскрес заради нас. «Нехай же хрест позначить етапи нашого Великопісного шляху, щоб краще зрозуміти серйозність гріха й цінність жертви, якою Спаситель врятував кожного з нас», – мовив Святіший Отець.

 

 Радимо також прочитати:

Молитовне намірення Папи на березень 2017

Відеопредставлення молитовного намірення Папи Франциска на березень 2017 року

Програма папських богослужінь на березень та квітень 2017 року 

28 лютого «День молитви за Папу-емерита Бенедикта і разом з ним»

Чотири роки з Папою Франциском

У Південному Судані моляться про приїзд Папи Франциска

Папа Франциск про священну музику та Літургійний спів

Важкі питання. Чому Папа - «Святіший»?

7 цікавих фактів про перстень Папи

Кардинал Герхард Мюллер відкинув звинувачення в тому, що Римська Курія противиться реформам  Папи Франциска

Ватиканський дипломат про релігійну свободу, як передумову миру

 Переселенці у Запорізькій області отримали медичну допомогу від Папи Франциска

У Ватикані оприлюднено зведений фінансовий звіт за 2015 рік