Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (27.03-02.04)
  • Втр, 04/04/2017 - 09:37

У понеділок 27 березня 2017 р., у рамках візиту «Ad limina apostolorum», Папа Франциск прийняв чотирьох українських греко-католицьких Владик з Канади. Зустріч у формі бесіди із Вселенським Архиєреєм пройшла за закритими дверима. Владики Давид Мотюк з Едмонтонської єпархії та Кеннет Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерський, в інтерв’ю для Ватиканського Радіо, розповіли про зустріч з Папою.

Існує гріх, який «паралізує» серце людини. Він забирає радість і людина живе у смутку. Йдеться про духовні лінощі,  наставлення, яке змушує людей бути схожими на дерева з «сухим корінням», які не хочуть рухатися вперед. На цьому наголосив Папа Франциск 28 березня 2017 р., в проповіді під час ранкової Святої Меси в резиденції «Святої Марти» у Ватикані. «Духовне лінивство, – підкреслив Святіший Отець, – це гріх, який "паралізує" людину і не дозволяє їй ходити. Також і сьогодні Господь дивиться на кожного з нас, грішників, і, помічаючи в нас цей гріх, каже: "Встань! Візьми своє життя таким, яким воно є: гарним чи поганим, і йди вперед! Не бійся, йди вперед з твоїми ношами!» Господь сьогодні нас запитує: «Чи ви хочете зцілитись?» І якщо відповімо: «Так, Господи, хочу зцілитись! Допоможи мені піднятись!», то відчуємо радість спасіння, запевнив на закінчення Папа Франциск.

Людина повинна бути у центрі сільськогосподарського сектору, – на цьому наголосив Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін у письмовому зверненні до Янеша Поточніка, Голови X Форуму за майбутнє сільського господарства, що відбувся в Брюсселі 28 березня 2017 р. Щороку у форумі беруть участь представники провідних міжнародних організацій, таких як Європейська Комісія, Європейська Рада, Європейський Парламент, представники харчового та сільськогосподарського сектору, неурядових організацій та бізнесу, для того, щоб обговорювати питання сталого розвитку сільського господарства та екології. Від імені Святішого Отця кардинал Паролін висловив підтримку учасникам форуму, що покликані шукати рішення проблем сільськогосподарського сектору в усіх його проявах. Він наголосив, що потрібно підтримувати сільськогосподарську діяльність не тільки вдосконалюючи продовольчі й комерційні системи, але, насамперед, ставлячи на перше місце право кожної людини на здорове й достатнє харчування.

«Тому, отже, обітниця від віри, щоб була вона дарова і забезпечена всім нащадкам, не тільки тим, що із закону, але й тим, що з віри Авраама, який є батько нам усім, як написано: “Я настановив тебе батьком багатьох народів, – перед тим, в кого він увірував, – перед Богом, що оживляє мертвих і кличе те, чого немає, наче б воно існувало”. Він, проти надії надіявшись, повірив, що стане батьком багатьох народів, згідно з тим, як було сказано», – ці слова з 4 глави Послання святого Павла до Римлян, названі Святішим Отцем «великим дарунком» для нас, стали основою його повчання, виголошеного під час загальної аудієнції у середу, 29 березня 2017 р. і присвяченого праотцеві Авраамові, як «нашому батькові не лише у вірі, але й у надії». За словами Папи, велич Авраама полягає саме в тому, що для його подружжя наближався кінець, вони не могли мати дітей. Але саме в цьому контексті, «всупереч будь-які надії», він увірував в обітницю, що стане батьком великого народу. «Велика надія, – пояснив він, – вкорінюється у вірі, й тому здатна вийти за межі будь-якої надії. Так, бо не ґрунтується на нашому слові, але на Божому. Тож і в цьому значенні ми покликані наслідувати приклад Авраама, який навіть перед очевидністю дійсності, яка здавалася приреченою на смерть, довіряється Богові, “бувши зовсім певний, що Він обіцяне спроможен виконати”(Рм 4,21)». У цьому контексті Святіший Отець поставив учасникам аудієнції запитання: «Чи всі ми переконані у цьому? Чи ми переконані в тому, що Бог любить нас і все те, що обіцяв, Він готовий виконати?». За його словами, хтось може запитати, скільки за це потрібно заплатити? Такому, як зауважив він, Господь відповість: «Є певна ціна: відкрий своє серце!». «Відчиніть свої серця, й оця Божа сила все зробить, звершить чудеса й навчить вас, чим є надія. Такою є єдина ціна: відкрити своє серце на віру, а Він зробить решту», – сказав Наступник святого Петра. Наприкінці загальної аудієнції Папа привітав делегацію іракських наглядових органів, що складалася з представників різних релігійних груп. 

Остерігаймось гонитви за фантазіями та ідолами; лише Господь Бог нас любить як Батько та завжди на нас чекає. Такою була провідна думка Папи Франциска у проповід під час ранкової Святої Меси, виголошеної у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 30 березня 2017 р. Коментуючи біблійний уривок із старозавітньої книги Виходу, Святіший Отець підкреслив Божу любов до Свого народу, незважаючи на його невірність. Також і в наш час, на переконання проповідника, необхідно запитати себе про те, чи ми бува не віддалилися від Господа, гонячись за світовими принадами та фальшивими божками. Процитувавши пророка Варуха, Глава Католицької Церкви підкреслив, що забути Бога, Який нас сотворив, Який нас вигодував і Який нас супроводжує протягом нашого життя – це те, що розчаровує нашого Творця. А опираючись на євангельські читання, Папа зазначив, що в серці людини завжди є той неспокій і незадоволення любов’ю Бога, яка є вірною. А наголошуючи на тому, що Господь має любляче серце, серце Батька, Єпископ Риму закликав до частого іспиту совісті, щоб збагнути, як далеко ми віддалились від того Господа. Однак, не можна втрачати віри у те, що Він на нас чекає, подібно, як Батько виглядав свого блудного сина, а побачивши його ще далеко від дому, вибіг йому назустріч.

Цього ж дня ополудні, 30 березня 2017 р., Святіший Отець прийняв на приватній аудієнції членів Генеральної Капітули Згромадження Регулярних Клириків з Сомаски, яке було засноване у ХVІ ст., а головною місією якого є турбота про знедолених. Глава Католицької Церкви наголосив, що делегати Генеральної Капітули з’їхались до Риму, щоб зачерпнути з причин того історичного евангелізаційного імпульсу, який спонукав Згромадження відкритись для місії на іншому континенті, та актуалізувати їх у Церкві та суспільстві нашого часу, залишаючись вірними своєму засновнику, але беручи до уваги соціальні та культурні зміни нашого часу. Папа закликав членів Згромадження до  подальшого ревного служіння задля Божого Царства та пригадав, що їхньою головною місією є продовжувати та розвивати діло, до якого Святий Дух надихнув святого Джіроламо Еміліяні, якого Папа Пій ХІ назвав небесним Покровителем всіх сиріт та покинутої молоді.

Цього ж дня у Ватикані відбулося представлення Листа Папи Франциска з нагоди початку безпосереднього приготування до ІХ Всесвітньої зустрічі сімей, що наступного року відбудеться в столиці Ірландії м. Дубліні. В адресованому всім родинам світу зверненні, написаному на ім’я кардинала Кевіна Фаррелла, Префекта Дикастерії в справах мирян, сім’ї та захисту життя, Святіший Отець ділиться думками щодо теми цієї зустріч.

Як християни, ми покликані звільнитися від пересудів щодо віри інших та взаємопрощати кривди, завдані нашими попередниками, спільно випрошуючи в Бога дару єдності. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 31 березня 2017 р., учасників міжнародної наукової конференції на тему: «Лютер 500 років опісля. Прочитання лютеранської Реформації в її історично-церковному контексті», яку організував Папський Комітет історичних наук.

Цього ж дня Святіший Отець відвідав осередок «Сант Алессіо – Марґеріта ді-Савойя», що займається діяльністю на користь суспільного включення людей з вадами зору. Папа Франциск зустрівся як з постійними мешканцями структури, так і з тими, що відвідуючи її лише вдень. Це були похилі віком, дорослі та діти. Дехто з них – сліпий від народження, інші мають проблеми з зором внаслідок травми чи хвороби, а деякі страждають від кількох недуг. Серед них були 50 дітей, що відвідують осередок, проходячи спеціальний вишкіл для того, щоб давати собі раду в щоденному житті. У зустрічі також взяли участь волонтери й персонал закладу.

Визначитися, на котрому боці стоїмо: на стороні гробу чи ні стороні Ісуса? Із таким закликом до вірних Папа Франциск звернувся у проповіді, виголошеній у неділю, 2 квітня 2017 р., під час Святої Меси з нагоди душпастирського візиту до міста Карпі на півночі центральної Італії, коментуючи євангельську розповідь про воскресіння Лазаря – «останній з чудесних знаків, які Ісус здійснив перед Своєю Пасхою, стоячи при гробі Свого друга». За словами проповідника, перед згаданим гробом відбулася зустріч-сутичка. З одного боку бачимо «великий відчай», пронизаний «тривогою з огляду на смерть», адже «наша душа, створена для життя, страждає, відчуваючи, що її спрага вічного добра пригноблена давнім і безпросвітним злом». Але з другого боку є «надія, яка перемагає смерть і зло», а її ім’я – «Ісус», Який не приносить трохи полегшення, але проголошує: «Я – воскресіння і життя, хто вірує в мене, той навіть і померши, житиме». Як зауважив Святіший Отець, кожен з нас має «якісь маленькі гробниці, певну дещо завмерлу частину свого серця». Їх слід визначити й запросити туди Ісуса, не піддаючись спокусі «залишитися самотніми й зневіреними, плачучи над тим, що діється», не піддаючись беззмістовній логіці страху. «Наслідуючи Ісуса, навчімося, – закликав проповідник, – не зав’язувати своє життя навколо проблем, які нас оповивають, бо вони завжди будуть, коли розв’яжемо одну, відразу прийде інша. Але ми можемо віднайти нову стабільність, а цією стабільністю є Ісус, Який є воскресінням і життям: з Ним до серця поселяється радість, відроджується надія, біль перемінюється в мир, страх – у довіру, випробування – у жертву любові. Після проказування молитви «Ангел Господній», яке відбулося наприкінці Святої Меси на площі Мучеників в місті Карпі, папа Фрвнциск  висловив співчуття з приводу трагедії в Колумбії та закликав молитися за ситуацію в ДР Конго, Венесуелі та Парагваї.

 Радимо також прочитати:

Богослуження страсного тижня 2017 року, які очолить Папа Франциск

Послання Папи Франциска учасникам Конференції ООН для вироблення юридично зобов’язуючого інструменту щодо заборони ядерної зброї

Молитовне намірення Папи на квітень 2017 року

Пятдесят років енцикліці «Populorum Progressio» 

Ватикан: рішучість і прозорість в захисті неповнолітніх та допомозі жертвам педофілії