Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (27.05 - 02.06)
  • Пон, 03/06/2013 - 20:25

Понеділок.У своїй проповіді під час ранкової св. Літургії 27 травня Святіший Отець послався на фрагмент Євангелія про запрошення Ісуса до молодої людини віддати всі свої багатства бідним і слідувати за Ним  і відмову юнака зробити це. Щоб слідувати за Ісусом, ми повинні позбутись культури благополуччя і зачарування тимчасовістю, вважає Папа Франциск. Він переконаний, що сучасний християнин повинен зробити іспит сумління з багатства, яке заважає йому наблизитися до Христа.

 

Префект Конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі відвідав в Бейруті табір сирійських біженців, з охопленої громадянською війною Сирії. Кардинал Сандрі привіз їм від Святішого Отця слова підбадьорення і підтримки, а також символічні дари.

 

Цього ж дня Папа прийняв кардинала Веласа Де Паоліса, папського делегата для Легіонерів Христа,  котрий повідомив про кроки, що здійснюються для відновлення цієї спільноти.

 

Вівторок.

Під час ранкової Святої Меси 28 травня 2013 року. Святіший Отець коментував Євангельський уривок про те, як святий Петро запитував Ісуса про те, якою буде їхня винагорода за те, що учні все залишили та пішли за Ним. «Іти за Ісусом не означає мати більше влади, тому що Його дорога – це хресна дорога-звернув увагу Папа Франциску своїй проповіді. «Звіщення Ісуса – це не зовнішня прикраса, але щось, що повинно проникати до серця та змінювати нас», - наголосив Понтифік.

 

28 травня 2013 року, Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, зустрівся із працівниками єпархіального управління, трибуналу та головами комісій Стрийської єпархії УГКЦ.

 

Середа. Під час ранкової св. Літургії  29 травня Святіший Отець розмірковував над фрагментом Євангелія, де Ісус, йдучи до Єрусалиму, говорить учням про свої страждання, смерть і воскресіння. Зокрема Папа зосередився на тому, що тріумфальність  Церкви часто проявляється в її зовнішній упорядкованості, самовдоволенні, систематизованості. Така Церква часто забуває про своїх мучеників і про те, що саме вони потрібні для того, щоб не збитися з шляху – шляху Хреста. Святіший Отець закликав просити Бога про милість не бути "Церквою на півдороги", тріумфальною, спраглою великих успіхів, але Церквою смиренною, відкритою на Божу волю, яка крокує впевнено, за прикладом Ісуса.

 

На загальній аудієнції з Папою Франциском у середу пролунав уривок з Євангелія від Івана (19, 32-35), в якому описується епізод, коли солдати проколюють бік Ісуса. Після цього Святіший Отець, на основі документів ІІ Ватиканського Собору розпочав, серію катехиз про таїнство Церкви. У промові прозвучали роздуми Папи над таїнством Церкви, як Божої Сім’ї, як Бог кличе нас, закликаючи втікати від індивідуалізму, від схильності закриватись у собі,  було дано відповіді на запитання  звідки народжується Церква, коли Церква проявляє себе. Вкінці Папа закликав присутніх просити Господа, особливо впродовж цього Року Віри, «щоб наші спільноти, уся Церква ставали все більше справжніми сім’ями, які живуть і несуть Боже тепло».

 

Четвер.30 травня 2013 р Папа очолив урочисте Євхаристійне богослуження, з нагоди празника Найсвятіших Тіла і Крові Господньої  на площі перед базилікою святого Івана на Латерані в Римі. Відправною точкою для проповіді Святішого Отця стали слова; «Дайте ви їм їсти» –  котрі сказав Ісус учням, коли ті запропонували Йому «відпустити народ», щоб пішов та купив собі поживи. Папа, заохотив молитися за те, щоб участь у Пресвятій Євхаристії була спонукою щодня іти за Ісусом, бути засобом сопричастя та ділитися з Ним і з ближніми тим, чим ми є. Після богослуження Святіший Отець очолив Євхаристійний процесійний похід від базиліки Святого Івана на Латерані до базиліки Santa Maria Maggiore, який завершив Євхаристійним благословенням.

 

П’ятниця. 31 травня  2013 р, під час ранкової Євхаристії у Домі св. Марти Папа Франциск зазначив, що не можна нести Євангеліє із сумними обличчями і присвятив свою проповідь роздумам над причинами християнської радості. Зокрема він підкреслив, що Святий Дух - це "автор" християнської радості, а щоб проповідувати Євангеліє, необхідно мати в серці радість, яку Він дарує,. Він зазначив також, що вічність буде прославленням Бога.

 

31 травня 2013, понад 40 тисяч вірних разом з Наступником святого Петра молитовно завершили Марійський місяць травень. Слухання, рішучість, дія – три слова, які за словами Папи Франциска підсумовують поведінку Пресвятої Богородиці, стали темою проповіді, яку він виголосив після проказування вервиці на площі Святого Петра у Ватикані.

 

31 травня 2013 р., Папа Франциск прийняв в Апостольському Палаці Голову 67-ї Генеральної Асамблеї ООН, сербського дипломата Вука Єреміча, який пізніше також зустрівся з Державним Секретарем Апостольської Столиці кардиналом Тарчізіо Бертоне та Секретарем, відповідальним за стосунки з державами, архиєпископом Доменіком Мамберті. Предметом розмов були питання подолання конфліктів мирним шляхом та подолання спричинених ними гуманітарних катастроф, проблема торгівлі людьми, трагедія біженців.

 

Цього ж дня, ввечері, в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» відбулася зустріч Папи Франциска з 22 важкохворими дітьми, пацієнтами дитячого онкологічного відділення римської лікарні ім. Аґостіно Джемеллі, яких супроводжували батьки, персонал лікарні та волонтери організації Unitalsi, яка допомагає хворим у здійсненні паломництва до Люрду, а також священики та богопосвячені особи, які супроводжують хворих під час цих прощ.

 

Субота. 1 червня у проповіді під час Літургії в каплиці Дому Св. Марти Папа Франциск закликав не соромитися безумства хреста. "Церква - це не організація", а "сім'я Ісуса", - підкреслив Понтифік."У нас завжди буде спокуса робити добрі справи, але не пов'язуючи їх зі скандалом Втіленого Слова, зі скандалом Хреста". Замість цього ми повинні "бути пов'язаними з цим скандалом, з цією реальністю, яка викликає скандал", бути послідовними у вірі.

 

Того самого дня. Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Східної Республіки Уругвай Хосе Альберто Мухіка Кардано. Після розмови з Папою політик зустрівся з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне. Під час зустрічей відбувся обмін інформацією і думками про соціально-політичну ситуацію в країні,обговорили проблеми забезпечення всебічного розвитку особистості, поваги прав людини, справедливості і миру.

 

1 червня цього року у Венеції відкрилася 55 Міжнародна мистецька бієнале у якій вперше серед 88 національних павільйонів взяла участь місто-держава Ватикан. Тематика оформлення павільйону Святого Престолу пов'язана з розповіддю, що міститься в перших одинадцяти розділах книги Буття, де йдеться про таємницю творіння, входу зла в історію, надії і плани людей після падіння. Експозиція Святого Престолу буде діяти у Венеції до 24 листопада 2013 р.

 

Неділя.У богослужінні вранці 2 червня в каплиці Дому св. Марти взяли участь 80 осіб - родичі італійських солдат, що загинули у миротворчих місіях в останні 4-5 років, у тому число в Афганістані, і поранені в ході цих же місій. У своїй проповіді Понтифік зазначив, що війни  це - " вираз віри в гроші, в ідолів  ненависті, віри в ідолів, які ведуть братовбивства, до вбивство любові" і закликав молитися за те, щоб Господь "забрав від нас всяке зло".

 

 У промові на молитві «Ангел Господній» 2.06.2013 р. Папа Франциск зупинився на розгляді розповіді Євангелії про диво помноження хлібів (Лк. 9,11-17). Він зокрема зосередив увагу на  тому, що Ісус знає, що потрібно робити, але бажає залучити в це Своїх учнів, дати їм урок. Його поведінка продиктована Його єдністю з Отцем і співчуттям до людей, тим милосердям Ісуса до всіх нас: Ісус відчуває наші проблеми, слабкості, потреби. Ісус повністю покладається на небесного Отця, знає, що для Нього немає нічого неможливого.

 

 2 червня відбулося Євхаристійне поклоніння, яке єднало базиліку св. Петра і всі катедри світу. Воно відбулося в двох наміреннях, в яких Святіший Отець запропонував провести це богослужіння: (1-ше намірення) За Церкву у всьому світі, об'єднану в поклонінні Святим Дарам, а також (2-ге намірення) за тих, хто в різних частинах світу відчуває муки нового ув'язнення і є жертвами війн, торгівлі людьми, наркотиків і рабської праці, за дітей і жінок, що страждають від різних форм насильства.

 

 

Радимо також прочитати:

 

Папські молитовні намірення на червень 2013

 

Ватиканський банк, проводитиме ретельну перевірку рахунків всіх 19 тис. своїх клієнтів. Повна перевірка рахунків та напрямів фінансових потоків Інституту релігійних справ закінчиться до кінця 2013 року і це буде значним кроком до збільшення прозорості роботи структури.

 

Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй  взяв участь у засіданні Робочої групи щодо цілей сталого розвитку, які ООН постановила осягнути до 2015 року. Під час зустрічі Архиєпископ наголосив, що гарантування всім на планеті продовольчої безпеки, водопостачання, санітарії та здоров'я, є "не лише очевидною необхідністю, але й моральним імперативом".

 

Папа Франциск  має намір закінчити енцикліку Бенедикта XVI і напише енцикліку "Beati pauperes" (Блаженні вбогі).