Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (27.06 – 03.07)
  • Чтв, 07/07/2016 - 11:59

Повертаючись із Вірменії, куди Святіший Отець Франциск здійснив свою останню Апостольську подорож, на борту літака він, традиційно, провів прес-конференцію із журналістами. Які враження Святішого Отця від зустрічі з «вірменським духом»? Що чинити для примирення між Вірменією та Азербайджаном? Яке майбутнє Європи? Серед інших, були поставленні також питання про гомосексуалістів та свячення жінок. Що саме відповів Папа можна прочитати тут.

У вівторок, 28 червня, Папа Франциск прийняв делегацію Константинопольського православного патріархату, яка прибула до Риму для участі в святкуваннях урочистості святих Апостолів Петра і Павла, і яку очолив Бостонський Митрополит Методіос. Звертаючись до делегатів, Понтифік сказав: «Милосердя визволяє нас від тягарів минулого, позначеного конфліктами, та дає змогу відкритися на майбутнє, до якого нас провадить Святий Дух».

Цього ж дня, Святіший Отець Франциск дав інтерв’ю аргентинській газеті «La NACION». Інтерв'ю фокусується в основному на питаннях щодо Аргентини, а також на тому, як Папа Франциск ставиться до «церковних консерватистів».

Урочиста церемонія з нагоди 65-річчя рукоположення Папи-емерита Бенедикта XVI відбулася 28 червня 2016 року в Клементійській залі Апостольського палацу у Ватикані. Папа Франциск особисто привітав Його Святість. Папа-емерит, у свою чергу, подякував Святішому Отцеві Франциску, єрархам і віруючим за привітання.

Про відкритість і замкненість роздумував Папа Франциск у проповіді під час Святої Літургії, яку він у середу, 29 червня, очолив у Ватиканській базиліці з нагоди урочистості святих Петра і Павла. Серед співслужителів були 25 новопризначених протягом року митрополитів, які прибули до Вічного Міста, щоб отримати з рук Наступника святого Петра паллій – символ митрополичої влади та єдності з Єпископом Риму. На богослуженні була присутня делегація Константинопольського православного патріархату.

Прийняти благу вість про Христову милосердну любов, яку на наших вулицях та в наших домівках також сьогодні звіщають святі Петро і Павло, закликав вірних Папа Франциск, промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній».

Після проказування молитви Понтифік висловив співчуття родинам загиблих та постраждалих від терактів у Стамбулі.

У четвер Святіший Отець провів надзвичайну загальну аудієнцію, оскільки протягом липня Папа не проводитиме ні окремих, ні загальних аудієнцій. Темою своєї проповіді Папа обрав милосердя. Понтифік зазначив, що «одна справа – говорити про милосердя, а інша – ним жити». «Як же ж часто протягом цих перших місяців Ювілею ми чули про діла милосердя. Сьогодні Господь запрошує нас зробити серйозний іспит сумління», – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що слід ніколи не забувати, що «милосердя не є абстрактним словом, але – стилем життя». Він зазначив, що перефразовуючи святого апостола Якова, можемо сказати, що «милосердя без діл є мертвим саме в собі». І це дійсно так, адже милосердя вчиняє живим «його постійний динамізм, виходячи назустріч потребам тих, які перебувають у матеріальній та духовній нужді».

«Останні розмови» - назва нової книги. яка є конспектом розмов Папи-емерита Бенедикта ХVІ і німецького журналіста Петера Зеевальда, яка у вересні має з’явитися в італійських книгарнях.

«Ви маєте рацію. Прийшов час стати пліч-о-пліч, щоб в істинно європейському дусі вийти назустріч проблем нашого часу», – з цими словами Святіший Отець через відео звернувся до учасників екуменічної ініціативи «Разом для Європи», яка зібрала в німецькому місті Мюнхені представників понад 300 християнських рухів та спільнот різних конфесій на з’їзд під гаслом «Зустріч-Примирення-Майбутнє».

Під час своєї недільної катехизи перед молитвою «Ангел Господній», Святіший Отець коментував уривок з десятої глави Євангелії від Луки, в якому чуємо Ісусів заклик молитися до «Господаря нив», аби послав робітників на жнива. Тими «робітниками», про яких Він говорить, є «місіонери Божого Царства», покликані та послані «перед Ним по двоє в кожне місто», щоби «звіщати послання спасіння, звернене до всіх». «Місіонери, – сказав Наступник святого Петра, – завжди звіщають всім благовість спасіння. Не лише ті місіонери, які вирушають у далекі сторони, але також і ми, християнські місіонери, коли кажемо добрі слова спасіння. Це дар, даний нам Ісусом у Святому Дусі, звіщати: “До вас наблизилося Боже Царство”, – адже Ісус “наблизив” Бога до нас».

Святіший Отець звернувся із закликом молитися за жертв і постраждалих внаслідок теракту, скоєного напередодні у Дацці, та того, що відбувся у Багдаді.

Радимо ознайомитись:

Архиєпископ Мокшицький : Іван Павло ІІ прибув до тих, хто зберіг свою віру

Польща – країна найбільш відвідувана Римськими Понтифіками

Молитовні намірення на липень 2016 року