Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (27.09 – 04.10)
  • Втр, 06/10/2015 - 00:53

У понеділок, 28 вересня, завершилась Х міжнародна Апостольська подорож Вселенського Архиєрея Франциска, яка тривала від п’ятниці 19 вересня. На борту літака Папа провів прес-конференцію. Повернувшись до Рима, Святіший Отець насамперед відвідав римську базиліку Santa Maria Maggiore, щоб подякувати Пресвятій Богородиці за успішний візит.

Головною спонукою Апостольських відвідин була участь у VIII Всесвітній зустрічі сімей, яка проходила у місті Філадельфії. А на шляху до США, відповідаючи на запрошення місцевої влади та єрархії, Папа Франциск відвідав Кубу. Перебуваючи з візитом в США, Папа Франциск виступив з доповіддю в ООН. Папа закликав докласти всіх зусиль для припинення військових конфліктів, у тому ж числі і в Україні, захисту навколишнього середовища та повагу до "життя в усіх його вимірах та формах”. Усі новини про перебіг візиту Святішого Отця читайте тут.

«Комунікація та Милосердя – плідна зустріч», – таку тему Папа Франциск обрав на 50-й Всесвітній день суспільних комунікацій, який відзначатиметься 8 травня 2016 року. У комюніке Папської Ради суспільних комунікацій зазначається, що вибір теми обумовлений надзвичайним Святим Роком Милосердя і має на меті замислитися над глибоким зв’язком між комунікацією та милосердям.

Близько 800 000 підписів були зібрані в рамках «синівського прохання до Франциска щодо майбутнього сім'ї», яке 29 вересня 2015 було вручено Святішому Отцеві. Підписи були зібрані в 178 країнах. Звернення підписали, зокрема, 202 кардинали, архієпископи і єпископи. В "проханні звучить заклик до Папи, щоб він "узяв слово і розвіяв непорозуміння", які викликали замішання серед багатьох католиків щодо можливості допуску до прийняття св. Причастя розлученими, що живуть в новому шлюбі, "що б відкрило в Церкві зазор, через який могла б наступити легалізація чужолоства". На думку авторів звернення, ті ж непорозуміння існують і щодо гомосексуальних "шлюбів", і тільки сам Папа може розвіяти ці сумніви і сум'яття, що виникають навколо них.

«Якщо добре приглянутися, то це зовсім не випадок, але дар Провидіння, що послання, а радше, свідчення Всесвітньої зустрічі сімей, надійшло в цей період саме зі Сполучених Штатів Америки, тобто, з країни, яка у минулому сторіччі здобула найвищий рівень економічного та технологічного розвитку не відрікаючись свого християнського коріння. Сьогодні те саме коріння вимагає від нас розпочати саме від сім’ї переосмислення моделі розвитку для добра всього людського роду», – зазначив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 30 вересня 2015 р., поділившись із паломниками підсумками своєї десятої Апостольської подорожі. «Кульмінацією подорожі» Папа назвав Всесвітню зустріч сімей у Філадельфії. «Сім’я є відповіддю, – пояснив він, – тому що є клітиною суспільства, в якій врівноважуються особистий та спільнотний виміри, і яка може бути прикладом сталого управління благами і ресурсами створіння».

Святіший Отець написав звернення до дітей, які здійснюють паломництво до Люрду разом з U.N.I.T.A.L.S.I. (Італійською Національною Спілкою для перевезення хворих до Люрду та інших міжнародних санктуаріїв), відповідаючи на листа восьмирічного Дам’яно, який запросив Папу приєднатися до їхнього паломництва до Люрду, щоб разом з дітьми стати «послом миру». Папа написав: «Нехай ваша місія буде місією молитви та свідчення: покажіть дорослим, що діти здатні молитися, любити Ісуса, Приятеля, Який ніколи не зрадить, допомагати один одному та надіятися на краще майбутнє».

Радість у Господі – це наша сила, у Ньому знаходимо нашу ідентичність. Це одна із провідних думок Папи Франциска із проповіді, яку він виголосив під час Святої Літургії у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 1 жовтня, коли Римо-Католицька Церква урочисто спогадує Святу Терезу з Лізьє.

Найбільш важливі тексти та документи Католицької Церкви на тему комунікації тепер зібрані в онлайн-бібліотеці 

Святіший Отець Франциск написав послання з нагоди 102-го Всесвітнього дня мігрантів та біженців.

У проповіді під час ранкової Літургії у п’ятницю, Папа Франциск пригадав, що кожній людині Господь Бог дав ангела як охоронця та як того, до кого можна звернутись за порадою. Ми повинні лише слухняно прислухатись до цього нашого безтілесного приятеля. Завданням ангела є нас оберігати, особливо перед злом. Наш ангел – немов добрий друг, якого ми просто не бачимо, але допомогу якого відчуваємо; друг, з яким одного дня ми зустрінемось у Небі, у вічній радості. Кожен християнин повинен бути слухняним Святому Духові. Ця слухняність розпочинається від слухняності порадам нашого ангела-охоронця. А щоб бути слухняними його голосові, потрібно стати малими, як діти. Ангел-хоронитель є товаришем-провідником на шляху нашої життєвої мандрівки, який навчає нас покори і якого слід по-дитячому слухатись.

Святіший Отець Франциск скерував послання до молоді з нагоди ХХХІ-го Всесвітнього дня молоді. Епіграфом до свого послання Папа обрав рядок з Євангелії від Матея: «Блаженні милосердні, бо вони зазнаютьмилосердя».

Покора – це чеснота, необхідна для того, аби з Божою допомогою захиститися від «трьох типових підступів» диявола: матеріального збагачення, яке веде до корупції, марнославства та влади, що спонукає до гордості. Думками про це Папа Франциск поділився із членами ватиканського корпусу жандармерії, відправлячи для них Літургію у суботу, 3 жовтня.

Ми не можемо помножити хліб, як це вчинив Ісус, але перед обличчям голоду у світі можемо зробити щось малого, що матиме силу чуда. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до учасників ініціативи «Фундація Банк продовольства». З нагоди 25-річчя діяльності фундації, сім тисяч волонтерів, які співпрацюють в цій «мережі солідарності», у суботу, 3 жовтня, зібралися в залі Павла VI у Ватикані, щоб зустрітися зі Святішим Отцем, який звернувся до них зі словами заохочення. Він, зокрема, подякував за боротьбу з марнуванням продовольства.

«Родина – це місце євангельської святості, здійснюваної в найзвичайніших умовах», – підкреслив Папа Франциск, промовляючи у суботу, 3 жовтня, до учасників молитовного чування, яке напередодні відкриття Синоду Єпископів організувала Італійська Єпископська Конференція, закликавши їх молитися до Святого Духа за Отців Синоду. «Молімося, – закликав Глава Католицької Церкви, – за те, щоб Синод, який завтра розпочинається, зумів повернути повному образові людини досвід подружжя та родини, щоб визнав, щоб належно оцінив та підніс те, що в ньому є прекрасного, доброго і святого, щоб присвятив увагу ситуаціям слабкості, які його випробовують».

У неділю, 4 жовтня, відбулось відкриття XIV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви на тему сім’ї. Урочисту Святу Літургію, з цієї нагоди, відслужив Святіший Отець Франциск. Свою проповідь він розпочав словами Євангелиста Івана: «Коли ми любимо один одного, то Бог у нас перебуває, і Його любов у нас досконала». У проповіді Папа висвітлив основні питання,над якими працюватиме Синод: гідність, покликання і нероздільність подружжя.

Слідкуйте за перебігом XIV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви на тему сім’ї тут.

Протягом жовтня Папа закликає нас молитись: «За викорінення торгівлі людьми, що є сучасною формою рабства» та «За те, щоб християнські спільноти Азійського континенту з місіонерським духом звіщали Євангеліє тим, які ще його чекають».