Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (28.03 –03.04)
  • Пон, 04/04/2016 - 20:27

У понеділок, 28 березня, католики західного обряду святкували другий день по Воскресінні Христовім. З цієї нагоди опівдні Папа зустрівся із вірними для спільного проказування молитви «Царице Неба». Перед молитвою Святіший Отець в короткій проповіді пригадав: «У цьому Ювілейному році, – сказав Наступник святого Петра, – ми покликані наново відкривати та прийняти з особливою силою втішаюче звіщення воскресіння: Христос, моя надія, воскрес! Якщо Христос воскрес, ми можемо з оновленим поглядом та новим серцем дивитися на кожну подію нашого життя, навіть на найнегативнішу».

Після проказування молитви Понтифік звернувся із закликом, пов’язаним із терактом, який у неділю було скоєно у пакистанському місті Лахор. «Дорогі брати й сестри, – сказав він, – вчора у центральному Пакистані свята Пасха була скривавлена мерзотним терактом, який відібрав життя в численних невинних людей, в більшості – з родин християнської меншини, зокрема, жінок і дітей – що зібралися в міському парку, щоб у радості переживати пасхальні свята».

Померти на Великдень - це Божий дар, такою була реакція Бенедикта XVI на звістку про смерть Матері Анжеліки, засновниці світової католицької теле-мережі "EWTN". Вона померла в торжество Воскресіння Христового. Через місяць їй мало виповнитися 93 роки. У 2009 р. Папа-емерит  нагородив американську клариску медаллю "Pro Ecclesia et Pontefice".

Роздумування над 51-им псалмом, який також називають латинським словом «Miserere» (помилуй) було темою загальної аудієнції Папи Франциска у середу 30 березня, в якій брало участь понад тридцять тисяч прочан з усього світу. Цією аудієнцією Святіший Отець завершив цикл повчань, присвячених милосердю в книгах Старого Завіту. Він наголосив, що кожній людині потрібно прощення, а найпрекраснішим знаком милосердя є прощення. «Господь Бог є більший від нашого гріха і Його любов – це океан в якому можемо зануритись, не боячись, що будемо переможені. Прощати – означає для Бога дати впевненість у тому, що Він нас ніколи не залишає. Незалежно від того, в чому ми могли б себе звинуватити, Він ще раз і завжди більший від усього», – зазначив Святіший Отець.

Папа Франциск привітав з 25-річчям єпископської хіротонії предстоятеля Вірменської Апостольської Церкви в Аргентині і Чилі архієпископа Кіссага Мурадян. У своєму посланні Святіший Отець зазначив, що молитовно приєднуєднався до торжества.

Ватиканське прес-бюро оприлюднило дату офіційної презентації апостольського повчання Папи про сім’ю. Адгортація "Amoris laetitia" (лат. Радість любові) буде представлена 8 квітня об 11.30 кардиналами Лоренцо Балдісері та Крістофом Шенборном ОР.

Святіший Отець зустрівся із восьмирічним хлопчиком Іняціо Фуччі, який хворіє напрочуд рідкісною хворобою, та його батьками.

За 300 тисяч доларів був проданий на аукціоні в Нью-Йорку Fiat 500 Lounge, яким користувався Папа Римський Франциск під час візиту у США минулого року.

Милосердя ніколи не може залишати нас спокійними, але спонукає виходити й шукати тих, які його потребують. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час молитовного чування, яке в суботу, 2 квітня, напередодні свята Божого Милосердя, відбулося на площі Святого Петра у Ватикані в рамках Ювілею осіб, що мають набожність до Божого милосердя. Папа вказав на те, що перегортаючи сторінки Святого Письма, бачимо, що милосердя – це, передусім, близькість Бога до Свого народу, яка, в основному, представляється, як «допомога і захист», подібно до близькості батька-матері до своєї дитини. Про це читаємо в пророка Осії: «Я притягав їх узами доброти, путами любові, я був для них, немов той, що притуляє дитя до щоки своєї, я схилявся над ним, щоб дати йому поживу».

3 квітня, у свято Божого Милосердя, Святіший Отець Франциск відправив Божественну Літургію. У проповіді Папа наголосив, що Боже милосердя здатне полегшити будь-яку рану, воно прагне виходити назустріч всім потребам, які існують в цьому світі, досягнути ран кожного, щоб їх лікувати, отож, бути апостолами милосердя означає доторкатися до Христових ран, присутніх у тілі Його братів і сестер.

Євхаристійне богослуження, завершилося проказуванням молитви «Царице Неба», перед яким Понтифік звернувся із наступним закликом: «В цей день, що є немовби серцем Святого Року Милосердя, моя думка лине до всіх народів, найбільше спраглих примирення та миру. Зокрема, маю на увазі тут, у Європі, драму тих, хто переносить наслідки насильства в Україні: тих, які перебувають на теренах, охоплених військовими діями, які вже викликали тисячі смертей, і понад мільйон тих, хто були змушені залишити ці території з огляду на важку ситуацію, яка й далі триває. Це, насамперед, стосується похилих віком осіб та дітей. Крім того, що я постійно супроводжую їх своїми думками та молитвою, я вирішив виступити з ініціативою гуманітарної підтримки на їхню користь. З цією метою у неділю, 24 квітня, в усіх католицьких церквах Європи буде проведено спеціальну збірку. Заохочую вірних приєднатися до цієї ініціативи своїми щедрими пожертвами. Цей жест милосердної любові, крім полегшення матеріальних страждань, має на меті висловити мою особисту та всієї Церкви близькість і солідарність. Висловлюю щире побажання, щоб це змогло допомогти без подальших зволікань сприянню мирові і пошані до права на цій землі, що зазнала дуже багато випробувань».

Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні, який з доручення Святішого Отця нещодавно відвідував терени проведення АТО, в інтерв’ю для Радіо Ватикану розповів, що католицькі спільноти зуміли створити мережу надання допомоги, яка отримала також визнання з боку влади. «Католицька Церква надзвичайно змобілізована, – сказав він, – виходячи також за межі власних можливостей, вона провадить осередки різного характеру, якими займаються, насамперед, структури Карітас, але не лише вони».

Радимо ознайомитись:

Молитовні намірення Папи на квітень 2016 року

Святий  Престіл: Жінки-архітектори миру в Африці

Префект Конгрегації віровчення: У католиків немає підстав святкувати ювілей реформації