Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (28.08– 03.09)
  • Срд, 06/09/2017 - 08:53

Кожне покликання розпочинається від зустрічі з Ісусом, Який дарує нам нову радість і нову надію, бо Господь бажає, аби за Ним ішли люди, в серці яких вирує вітер радості. Думками про це Папа Франциск ділився під час загальної аудієнції у середу, 30 серпня, коментуючи євангельську розповідь про покликання перших учнів. Зустріч була присвячена роздумам про надію та пам’ять, з особливим посиланням на пам’ять про покликання.

Після загальної аудієнції Святіший Отець Франциск пригадав, що першого вересня – День молитви за в наміренні дбання про створіння. «З цієї нагоди я разом з дорогим братом Вартоломеєм, Вселенським Константинопольським Патріархом, приготували спільне послання.», - зауважив Папа.

Вітаючись з різними групами прочан наприкінці загальної аудієнції, Папа Франциск звернувся з окремими побажаннями до гравців та керівництва бразильського футбольного клубу «Шапекоенсе», який минулого року пережив авікатастрофу. Зустріч з Папою була короткою, але зворушливою. Святіший Отець привітав та обійняв кожного члена команди, як також родичів деяких загиблих.

Державний секретар Міста-держави Ватикану кардинал П’єтро Паролін заявив, що недавно розповсюджене антипапське відео з погрозами з боку ісламського терористичного угруповання ІДІЛ, викликає занепокоєння, проте заходи безпеки у Ватикані підвищуватись не будуть, оскільки вони і так на високому рівні.

Католики та євреї «переживають плідний період діалогу». Про це Папа Франциск заявив, приймаючи у четвер, 31 серпня, у Ватикані представників Конференції Європейських Рабинів, Рабинської Ради Америки й Комісії Великого Рабинату Ізраїлю з питань діалогу зі Святим Престолом. «Протягом останніх десятиліть, – сказав він, – ми змогли наблизитися, ефективно та плідно діалогуючи; ми поглибили наше взаємопізнання та посилили узи дружби».

Цього року Католицька Церква 1 вересня вже втретє відзначає Всесвітній день молитви в наміренні дбання про сотворений світ. Про рішення відзначати такий день Папа Франциск повідомив у листі від 10 серпня 2015 року. Це відзначення має екуменічний характер, адже того самого дня таку ініціативу проводить Православна Церква. Дата, обрана на проведення цієї ініціативи, збігається з початком нового церковного року у візантійській традиції. З цієї нагоди Папа Франциск та Патріарх Вартоломей І написали спільне послання.

«Міжрелігійний діалог, що складається з контактів, зустрічей та співпраці, є цінним і угодним Богові завданням, викликом, що веде до спільного добра та миру», – сказав Папа Франциск, приймаючи у суботу, 2 вересня, учасників міжрелігійного паломництва до Риму Корейської Ради релігійних провідників

Те, як ми використовуємо енергетичні ресурси, вказує на те, як ми виконуємо завдання, ввірене нам Богом, дбати про планету, на якій живемо. На це звернув увагу Папа Франциск у своєму посланні учасникам заходів, приурочених дневі Святого Престолу в рамках Всесвітньої виставки EXPO 2017 в Астані, тема якої: «Енергія майбутнього».

Віддавати власні сили й таланти лише на те, щоб спасати себе й самореалізуватися, веде до втрати себе, натомість, життя для Господа, основане на любові, дає змогу відчути справжню радість. Такими думками Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 3 вересня.

Радимо ознайомитись:

Апостольська подорож в Бангладеш відбудеться під знаком «гармонії та миру»

Важкі питання: Чи мають католики право критикувати Папу?

Молитовне намірення Папи на вересень.

Відеопредставленя Папського молитовного намірення