Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (28.11 - 04.12)
  • Чтв, 08/12/2016 - 07:00

Християнська віра не є теорією чи філософією, але – зустріччю з Ісусом. Про це Папа Франциск пригадав під час Святої Меси, яку він відслужив в каплиці «Домі святої Марти» у понеділок, 28 листопада 2016 року. На початку Адвенту він підкреслив, що для того, аби зустріти Ісуса, слід пуститися в дорогу з трьома наставленнями, якими є чуйність на молитві, дієве милосердя та радісна прослава.

Того ж дня Понад  Святіший Отець прийняв 400 організаторів, співробітників та волонтерів Ювілейного Року Милосердя, серед яких релігійна і цивільна влада, члени Папської Ради сприяння новій євангелізації, а також відповідальні за місцеву та регіональну безпеку у ватиканському Климентинському залі. Від імені учасників зустрічі Папу привітав Архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, якій Папа Франциск доручив проведення заходів з нагоди Ювілею Милосердя.

Святіший Отець окремо подякував Міністрові внутрішніх справ Італії, поліції, Ватиканській жандармерії, Швейцарській Гвардії та всім установам й організаціям, які дали свій цінний вклад до того, щоб забезпечити ефективну безпеку всім ювілейним заходам, чи то в Римі, чи в усій Італії. Папа Франциск висловив окрему вдячність також і численним волонтерам з різних країн світу та всім, що з ними співпрацювали, за щоденну, тиху, скромну роботу, яку вони виконували без розголошення, вчиняючи Ювілейний Рік особливою подією ювілейної благодаті.

Також Папа Франциск прийняв у Ватикані Прем’єр-Міністра Ірландії Енду Кенні. Під час розмов підкреслено постійний вклад Католицької Церкви в соціальну та освітню ділянки, відзначено роль християн у громадській сфері, зокрема, у поширенні пошани до гідності кожної людської особи, починаючи від найслабших та незахищених. Також відбувся обмін думками про ситуацію в Європі, з особливою увагою до явища міграції, молодіжної зайнятості й головних викликів, що стоять перед континентом з політичної та інституційної точки зору.

У цей же ж день Папа Франциск взяв участь у пленарній асамблеї Папської Академії Наук, яка від 25 до 29 листопада проходила у Ватикані. Папа зазначив, що перед науковцями, «що діють у свободі від політичних, економічних та ідеологічних інтересів», стоїть завдання «творить культурну модель для подолання кризи кліматичних змін і її соціальних наслідків, щоби безмірний виробничий потенціал не залишався зарезервованим для небагатьох». За його словами, наукова спільнота покликана творити лідерство, що вкаже на загальні та конкретні розв’язки щодо викликів, які стосуються «води, відновлюваної енергетики та продовольчої безпеки».

Бог об’являє таїнство спасіння малим, а не премудрим і розумним. Коментуючи під час ранкової проповіді у вівторок, 29 листопада 2016 р., Ісусові слова: «Прославляю Тебе, Отче, Господи неба й землі, бо приховав Ти це від премудрих та розумних і відкрив це немовлятам», – Папа Франциск поділився думками про чесноти отих малих, якими є покора та богобоязливість, яку не слід плутати зі страхом. Святіший Отець заначив, що Бог прихильний до тих, які здатні зрозуміти Його таємниці, а це не є премудрі, але «серця незначних». Про «малі деталі» говорило також перше читання з пророцтва Ісаї про «малий паросток», що «виросте із пня Єсея». Саме він, «а не військо» принесе спасіння. Врешті, саме незначні є головними дійовими особами Різдва

Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 30 листопада 2016 р. завершив свій цикл повчань, присвячений ділам милосердя, наголошуючи на тому, що «закінчуються катехизи, а милосердя повинно тривати». Цього разу Святіший Отець говорив про обов’язок молитися за живих і померлих, а також – поховати померлих. Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск звернувся із закликом з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, котрий відзначється 1 грудня.

Цього дня з нагоди празника святого Апостола Андрія Первозваного, Небесного Покровителя Константинопольського патріаршого осідку, делегація Святого Престолу, очолювана Президентом Папської Ради сприяння єдності християн кардиналом Куртом Кохом, взяла участь в урочистих святкуваннях, що відбулися у Стамбулі. Ватиканська делегація, що складалася з проводу згаданої Папської Ради та Апостольського Нунція в Туреччині, взяла участь у Божественній Літургії, яку очолив Патріарх Вартоломей І, наприкінці якої кардинал Кох зачитав вітальне послання від Папи Франциска й передав подарунок. Крім того, відбулася зустріч з Патріархом та розмова з синодальною комісією, відповідальною за стосунки з Католицькою Церквою.

Цього ж таки дня Папа Франциск прийняв в Апостольському Палаці у Ватикані режисера Мартіна Скорсезе і продюсера фільму «Тиша», знятого за однойменним романом Сюсаку Ендо, в якому розповідається про місію єзуїтів в Японії у XVII та переслідування, яких зазнавали християни в цій країні.

Цінності «свободи, рівності й братерства» не слід «виставляти напоказ в ілюзорний спосіб», але розглядати у зв’язку з їхньою «трансцендентною основою». На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у середу, 30 листопада 260 учасників паломництва французьких політиків регіону Рона-Альпи, яких супроводжував кардинал Філіп Барбарен, Архиєпископ Ліону, разом з єпископами цієї митрополії, обговоривши цінності «свободи, рівності й братерства».

У четвер, 1 грудня 2016 р., під час Євхаристійного Богослуження у «Домі Святої Марти» Папа Франциск говорив про спротив Божій благодаті. У проповіді Глава Католицької Церкви виокремив різні види опору людської душі на Божу благодать. На його думку, буває «відкритий опір», який зроджується з доброї волі людини, як, наприклад, у святого апостола Павла, ще до його навернення, коли він опирався Господній благодаті, але був переконаний, що чинить Божу волю. Такий «відкритий опір» є здоровим у тому значенні, що є відкритим для навернення. А є також «прихований опір», що значно небезпечніший, характерний тим людям, які не показують назовні те, що діється у них всередині. «Кожен із нас має власний стиль прихованого опору благодаті», – підкреслив Єпископ Риму, додавши, що в такому випадку необхідно знайти його, побачити та поставити перед Господом, щоб Він нас очистив. Мова йде про спротив, у якому святий Стефан обвинувачував законовчителів, що опирались Святому Духові, в той час, як назовні вдавали, ніби намагаються виконати Божу волю. Святіший Отець зазначив, що опір на Божу благодать є добрим знаком, який вказує на те, що «Господь працює у нас». Але ми повинні подолати цей опір, дозволивши, щоб Божа благодать могла поступати вперед.

Цього ж дня Святіший Отець Франциск зустрівся з учасниками IV Міжнародного конгресу душпастирства іноземних студентів та обговорив з ними сучасні концепції інтелектуала, зосередженого на самореалізації, часто не зважаючи на ближнього, протисталяючи більш солідарну модель, що трудиться на користь спільного добра та миру. Цю зустріч, що відбувається від 28 листопада до 2 грудня на тему «Evangelii Gaudium Папи Франциска та моральні виклики інтелектуального світу міжнародних студентів, прямуючи до здоровішого суспільства», організувала Папська Рада душпастирства мігрантів і подорожуючих.

Пізніше цього дня Папа Франциск прийняв кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації в справах святих. Під час аудієнції Святіший Отець затвердив декрети цього відомства щодо визнання чуда, мучеництва та геройського виміру чеснот кількох Слуг Божих. Зокрема, визнано чудо за заступництвом Слуги Божого о. Джованні Ск’яво зі Згромадження святого Йосифа.

Також Папа Франциск прийняв на аудієнції делегацію вірних Апостольської Адміністратури Кавказу, що прибула з прощею до Риму, аби подякувати Святішому Отцеві за його візит до Грузії.

У п’ятницю, 2 грудня 2016 р., Папа Франциск прийняв Президента Уругваю Табаре Рамона Васкеса Росаса, який опісля зустрівся з Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном. Під час обговорення ситуації в країні та регіоні, відбувся обмін думками щодо розвитку демократичних інституцій і гуманітарної ситуації на континенті.

Приймаючи у суботу, 3 грудня 2016 р., учасників бізнес-форуму «Fortune-Time Global Forum», Папа Франциск підкреслив, що тема форуму є дуже доречною, оскільки вказує на нагальну необхідність впровадження більш інклюзивних і справедливіших економічних моделей. Папа Франциск закликав підприємців та інших представників бізнесу і далі вести роботу, яку вони розпочали під час форуму й завжди шукати нові творчі шляхи перетворення інституцій та економічних структур, щоб вони могли відповідати на сьогоднішні потреби й служити людям, особливо – марґіналізованим та ізольованим.

У неділю, 4 грудня 2016 р. перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Франциск прокоментував Євангельський уривок, в якому розповідається про те, як святий Іван Христитель закликав до навернення і приготування дороги для Господа, про «головне послання будь-якої християнської місії»: наблизилося Боже царство; більше того, воно – серед нас. Папа підкреслив, що умовою для того, щоб належати до цього царства, є щоденне навернення, переміна нашого життя. Мова йшла про те, щоб зійти «зі зручних шляхів, які збивають з дороги», притаманних «ідолам цього світу», якими є «успіх будь-якою ціною», «влада за рахунок слабших», «спрага багатств», «приємності будь-якою ціною». Слід, натомість, «відкрити дорогу Господеві, що надходить», Який «не відбирає нашої свободи, але дарує нам справжнє щастя». Народившись у Вифлеємі, «Сам Бог оселився між нами, щоб визволити нас від егоїзму, гріха та тління», від «згаданих диявольських наставлень».

Радимо прочитати:

Папа: кожен християнин покликаний бути місіонером Ісуса Христа

У Ватикані вийде марка до 80-річчя Франциска

Папа: Відеопредставлення молитовних намірень на грудень

Архиєпископ Чапут:  Двозначність «Amoris laetitia» слід пояснити