Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (29.08.16 - 04.09.16)
  • Пон, 05/09/2016 - 23:04

З нагоди чергового Міжхристиянського Симпозіуму, що проходив від 28 до 30 серпня в грецькому місті Салоніки, Папа Франциск направив листа на ім’я кардинала Курта Коха, Президента Папської Ради сприяння єдності християн, в якому закликав католиків і православних до нової євангелізації християнських спільнот в Європі.

Вселенський Архиєрей звернувся  також з окремим відеопосланням до учасників панамериканських відзначень Ювілейного Року Милосердя, які тривали від 27 до 30 серпня. За словами Святішого Отця, милосердя не є ні ідеєю, ні теорією, ні ідеологією, але «конкретним способом» доторкнутися до чутливості людей, взаємодіяти з ними і наближатися один до одного, наближатися до людей, що перебувають у складній ситуації. Йдеться про те, щоб допомогти людям зрозуміти, що в їхньому житті ще не було сказано останнє слово, щоб вони відчули себе звільненими від тягару своїх гріхів, відчули «утішення нової можливості», – додав він. Папа Франциск наголосив, що Церква потребує пастирів, здатних ставитися до людей з милосердям, адже саме воно змінює серця і повинно бути в центрі кожної пастирської й місіонерської діяльності.

З 28 серпня по 2 вересня 2016 р. у шведській столиці Стокгольмі відбулися заходи з нагоди Всесвітнього Тижня Збереження Води. Одна із сесій, що пройшли в рамках цієї конференції, була присвячена темі «Вода і віра: релігійні організації, що сприяють цілям сталого розвитку та збереженню води». Під час цієї сесії з доповіддю на тему «Віра і розвиток» виступив  Кардинал Петер Турксон, голова Папської Ради «Справедливість і Мир».

У понеділок, 29 серпня 2016 р., Папа Франциск прийняв Марка Цукерберґа, засновника та виконавчого директора Facebook.

Апостольським листом Motu proprio Папи Франциска «Humanam progressionem» створено Дикастерію служіння цілісному розвиткові людини. Дикастерія, яка діятиме на основі затвердженого на випробувальний період статуту, від 1 січня 2017 року поглине завдання Папських Рад «Справедливість і мир», «Єдиним серцем», Душпастирства мігрантів і подорожуючих, Душпастирства служби охорони здоров’я. До її компетенції належатимуть питання, які стосуються міграції, потребуючих, хворих, знедолених і відкинених, жертв збройних конфліктів та стихійних лих, в’язнів, безробітних та жертв будь-яких форм рабства і тортур.

Основою катехизи Святішого Отця під час загальної аудієнції в середу 31 серпня 2016 року став уривок з 9 розділу Євангелії від святого Матея, що розповідає про чудесне оздоровлення кровоточивої жінки. Папа підкреслив, що визволення, яке дає Ісус, є цілісним, тобто, таким, який відновлює життя жінки, провадячи її в сферу Божої любові, і, одночасно, привертає їй повну гідність. Джерелом спасіння не є те, що жінка доторкнулась до Його одягу, але Ісусові слова, прийняті з вірою, здатні утішити, зцілити та привернути стосунки з Богом та Божим людом. «Ісус – це єдине джерело благословення, з якого випливає спасіння для всіх людей, а віра має фундаментальну цінність для прийняття спасіння. Своєю поставою, повною милосердя, Ісус ще раз показує Церкві шлях, яким треба прямувати, щоб вийти назустріч кожній людина, щоб усі могли бути зціленими тілом і духом, наново отримуючи гідність Божих дітей», – сказав на закінчення аудієнції Папи Франциск.

Цього ж дня Папа Франциск відвідав Римський виставковий центр, де зустрівся з кількома десятками тисяч кардіологів з усього світу, що брали участь в конгресі, організованому Європейською Спілкою Кардіологів. Особливу увагу Понтифік звернув на важливість співставлення, яке є одним із вимірів таких зустрічей, та подякував учасникам за посвячення свого життя хворим. Як зауважив Папа, вчення Церкви завжди стверджувало важливість наукових пошуків для життя і здоров’я людей, і також сьогодні вона «не лише супроводжує» науковців на цій непростій дорозі, але й бажає підтримати їх, розуміючи, що «все, що присвячене ефективному добру людської особи, завжди є дією, що походить від Бога».

1 вересня 2016 р, з нагоди Всесвітнього дня молитви в наміренні дбання про створіння, Папа Франциск надіслав послання в якому, зокрема, зазначив: «Християни і нехристияни, віруючі та люди доброї волі, всі ми повинні єднатися в тому, щоби виявляти милосердя до нашого спільного дому – землі – та повністю цінувати світ, в якому живемо, як місце взаємоподілу та спільності».

У п’ятницю, 2 вересня 2016 р., Папа Франциск прийняв у Климентинському залі Апостольського палацу у Ватикані футболістів римського клубу «Рома» та команди з Аргентини «Сан Льоренсо». Зустріч відбулася напередодні товариського матчу, виручені кошти за продаж квитків будуть передані постраждалим від землетрусу в центрі Італії.

Вранці у суботу 3 вересня Папа Франциск зустрівся з десятками тисяч волонтерів та працівників соціальних служб, котрі прибули до Риму, щоб відзначити свій Ювілей Року Милосердя. Під час зустрічі прозвучали численні зворушливі свідчення волонтерів, серед яких однієї сестри Місіонерки милосердної любові та банківського службовця, який через помилку опинився у в’язниці і потім став волонтером. Свої роздумування Святіший Отець розпочав з «гімну любові» святого Павла, підкреслюючи, що слова апостола запевняють нас, що ні в нашому житті, ні в історії світу ніколи не бракуватиме Божої любові. Він зазначив, що «це завжди молода, активна, динамічна любов, [...] вірна любов, яка не зраджує, не зважаючи на наші протиріччя. Це плідна любов, яка приносить плоди і є більшою, ніж наші лінощі. Усі ми є свідками цієї любові... тому ми повинні сказати з усією рішучістю: мене люблять, тому я існую» –  сказав Папа. Звертаючись до волонтерів, Святіший Отець сказав, що їхнє служіння виражає вірогідність Церкви. «Ніколи не втомлюсь наголошувати, – сказав він, – що Боже милосердя – це не прекрасна ідея, але конкретна дія! Не існує милосердя без конкретності у повсякденності. Істина милосердя виявляється в щоденних жестах, які унаочнюють Божу дію серед нас».

У неділю, 4 вересня 2016 р., під час урочистої Святої Меси на площі Святого Петра у Ватикані, відбулася урочиста канонізація святої Матері Терези з Калькутти. Після прочитання євангельського уривку латинською та грецькою мовами, Папа Франциск виголосив проповідь. «Мати Тереза протягом усього свого життя була великодушною розподілювачкою божественного милосердя, вчинивши себе доступною для всіх через прийняття та захист людського життя, і ненародженого, і покинутого й викинутого, немов непотріб. Вона заанґажувалася у захист життя, неустанно проголошуючи, що «той, хто ще не народився – є найслабшим, найменшим, найнужденнішим». Вона схилялася над знеможеними людьми, залишеними вмирати на узбіччях доріг, розпізнаючи гідність, даровану їм Богом; вона взивала до могутніх на землі, щоб вони визнали свої провини за злочини, за злочини бідності, створеної ними. Милосердя було для неї «сіллю», що додавала смаку кожному її ділу, та «світлом», що просвічувало темряву тих, у кого вже висохли сльози для оплакування своєї нужди та страждання.», - зокрема зазначив Понтифік.

 

 Радимо також прочитати:

Папські молитовні намірення на вересень

Програма візиту Папи Франциска до Ассізі на міжрелігійну зустріч

Папа Пій VІ - заручник французьких революціонерів

«Dottore della Chiesa subito!» - Доктор Церкви – вже!

Мати Тереза з Калькутти – свята для всіх