Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (30.01.17- 05.02.17)
  • Втр, 07/02/2017 - 12:54

Сьогодні найбільша сила Церкви – в малих переслідуваних Церквах. Таку думку Папа Франциск висловив, проповідуючи у понеділок, 30 січня 2017 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», роздумуючи над Посланням до Євреїв, одинадцятий розділ якого говорить про важливість пам’яті. «Без пам’яті немає надії», – пригадав Святіший Отець, додаючи, що, насамперед, мова йде про «пам’ять про слухняність» численних свідків, починаючи від Авраама, та про «великі Господні жести», які Бог здійснив серед Свого народу за посередництвом Своїх численних вірних слуг.

30 січня Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін надіслав від імені Папи Франциска на адресу кардинала Жераля Сіпріана ЛяКруа, Архиєпископа Квебеку телеграму співчуття з приводу теракту, що стався ввечері, 29 січня 2017 р., в мечеті міста Квебек у Канаді, Цього ж дня, після Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», Папа Франциск поспілкувався з кардиналом ЛяКруа, який в ці дні перебував у Римі. 

Цього ж дня Папа Франциск зустрівся з єпископами Сербії, Косово, Чорногорії і колишньої Югославської республіки Македонія, які прибули до Риму з візитом «ad limina apostolorum».

Якщо наші очі будуть наполегливо звернені на Христа, то ми із здивуванням відкриємо для себе, що це Він з любов’ю дивиться на нас. Про це говорив Папа Франциск у вівторок 31 січня 2017 р., під час Святої Меси в Домі Святої Марти у Ватикані. Його Святість прокоментував євангельський уривок, в якому йдеться про два чуда. Перше, коли Ісус зціляє жінку, що протягом 12 років страждала від кровотечі. У великому натовпі жінці вдається доторкнутися до Христового плаща, і Спаситель відчуває це. А друге чудо, коли Ісус воскрешає дванадцятирічну дочку правителя Яїра. Коли дівчина піднялася, Христос розуміє, що вона хоче їсти і каже батькам нагодувати її. «Погляд Ісуса звернений як на великих, так і на малих. – наголосив Папа Франциск, – Ісус дивіться саме так: дивиться на нас усіх, але і на кожного зокрема. Він дивиться як на наші великі проблеми, так і на наші великі радощі, а також на наші незначні речі, тому що Він близько».

«Християнська надія – це очікування чогось, що вже звершилося і обов’язково здійсниться для кожного з нас», – наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 1 лютого 2017 р., продовжуючи цикл повчань, присвячених надії. Після роздумів у світлі Книг Старого Заповіту він перейшов до аналізу «надзвичайної важливості, яку ця чеснота набирає у Новому Завіті», зустрівшись із «новизною, представленою Ісусом і пасхальними подіями». Папа зазначив, що не є легко «жити очікуванням», але цього можна навчитися. Це також вимагає мати «смиренне та убоге серце», тому що «лише бідний вміє чекати», адже «той, хто наповнений собою і своїми володіннями, не вміє покладати надію на щось інше, крім себе самого».

2 лютого Святіший Отець очолив у Ватиканській базиліці урочисту Святу Месу з нагоди празника Стрітення Господнього та Всесвітнього дня богопосвячених осіб, на яку зібралися члени інститутів богопосвяченого життя і товариств апостольського життя, серед яких також і численні представники Чинів та Згромаджень УГКЦ та РКЦ, котрі трудяться чи навчаються у Римі. Прийняти мрію своїх засновників, аби змогти пророкувати сьогодні, наново віднайшовши те, що одного дня запалило наше серце, закликав богопосвячених осіб Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси. Коментуючи біблійну розповідь про жертвування Ісуса в храмі і про те, як старець Симеон заспівав подячну пісню, взявши на руки Немовля-Спасителя, Святіший Отець зауважив, що серце Симеона радіє, бо він отримав привілей «обійняти очікуване спасіння». Папа зауважив, що «пісню прослави» старця Симеона та пророчиці Анни викликало не споглядання себе самих й аналіз власного особистого становища, але надія, що була опорою в їхній старості та здійснилася у зустрічі з Ісусом. Тож коли Марія вклала в обійми Симеона Сина Обітниці, старець починає виспівувати свої мрії, коли Ісуса поставлено серед Його люду, той віднаходить радість. «Саме так, лише це зможе повернути нам радість і надію, лише це вбереже нас від того, щоб жити з наставленням виживання. Лише це зробить плідним наше життя та підтримуватиме живим наше серце. Поставити Ісуса там, де Він має перебувати: посеред Його люду», – наголосив проповідник, зауважуючи, що всі ми усвідомлюємо культурні перетворення, що відбуваються, а тому важливо, щоб богопосвячені особи «були включені разом з Ісусом в життя, у серце цих великих перетворень».

Кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, надіслав від імені Святішого Отця учасникам Всесвітнього саміту лауреатів Нобелівської премії миру послання. Саміт проходив від 2 до 5 лютого 2017 у столиці Колумбії м. Боґота  на тему: «Мир і примирення». «Нехай же зусилля, докладені в Колумбії для будування мостів миру та примирення, зможуть надихнути всі спільноти подолати ворожість і поділи», – побажав учасникам кардинал.

«Бажаю вам і надалі бути засівом, сіллю та закваскою відмінної економіки – економіки Божого царства, де багаті вміють ділитися своїми багатствами, а бідних названо блаженними», – сказав Папа, зустрічаючись у суботу, 4 лютого 2017 р., з учасниками руху «Економіка сопричастя» – представниками бізнесу та академічного середовища, які пропагують соціальне підприємництво. За словами Глави Католицької Церкви, велику «моральну й духовну цінність» має рішення «віддати прибутки у спільність». Адже «найкращим та найконкретнішим способом, аби не зробити гроші ідолом, є ділитися нами, насамперед, з бідними», пам’ятаючи також і про те, що «неможливо двом панам служити» і що «диявол входить через кишені». Як зауважив Наступник святого Петра, «гроші не рятують, якщо не супроводжуються даруванням себе самого». За його словами, «капіталізмові відома філантропія, але не сопричастя». «Легко, – сказав він, – віддати частину прибутків, не обійнявши й не доторкнувшись до людей, які отримують ці “крихти”. Однак, лише п’ять хлібів і дві риби можуть нагодувати цілі натовпи, якщо будуть взаємоподілом усього нашого життя. Згідно з логікою Євангелія, якщо не віддається всього, то ніколи не дарується достатньо».

У суботу, 4 лютого 2017 р., Папа Франциск призначив архиєпископа Джованні Анджело Бечіу, Заступника Державного Секретаря із загальних питань, своїм Спеціальним Делегатом при Суверенному Лицарському Ордені госпітальєрів святого Івана Єрусалиму, Родосу й Мальти. Призначення дійсне на час приготування й проведення надзвичайної Капітули Ордену, яка повинна обрати нового Великого Магістра.

5 лютого Папа Франциск скерував відео-звернення до учасників і глядачів гри «Super Bowl», що відбулася в неділю на стадіоні «NRG Stadium» в Х’юстоні.

Світло нашої віри не гасне, якщо ним ділитися, але посилюється, натомість, применшується, якщо його не підтримувати любов’ю і ділами милосердя. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 5 лютого 2017 р., слова Ісуса, які «описують місію Його учнів у світі». Спаситель використовує метафори солі та світла, а Його слова, як зауважив Наступник святого Петра, «звернені до учнів всіх часів, також і до нас». Ісус заохочує нас бути «відблиском Його світла через свідчення добрих діл». Каже Він: «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі».«Ці слова підкреслюють, що нас можна розпізнати як справжніх учнів не на словах Того, хто є Світлом для світу, по наших ділах. У дійсності, насамперед, наша поведінка, добра чи лиха, залишає слід в інших. Отож, перед нами стоїть завдання та відповідальність з огляду на отриманий дар: світло віри, що маємо в собі через Христа та діяння Святого Духа, ми не повинні утримувати, немовби йшлося про нашу власність. Ми, натомість, покликані подбати, щоб воно заясніло у світі, дарувати його іншим через добрі діла», – сказав Святіший Отець, наголошуючи: «Як же світ потребує світла Євангелія, що перетворює, оздоровляє та гарантує спасіння тому, хто його приймає!». Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець звернувся із закликом, присвяченим Дневі життя, який цього дня відзначався в Італії на тему: «Чоловіки й жінки за життя, йдучи за святою Терезою з Калькутти».

 

 Радимо також прочитати:

Молитовне намірення Папи на лютий 2017 (Відеопослання )

Промова Папи Франциска з нагоди відкриття юридичного року в Апостольському Трибуналі Римської Роти

Промова Папи Франциска до учасників пленарного засідання Конгрегації у справах Інституцій Богопосвяченого життя та Спільнот Апостольського життя

Ватикан близький до угоди з Товариством Святого Пія X

2017 рік таки вже заявив про себе як про цікавого