Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (30.06 – 06.07)
  • Втр, 08/07/2014 - 20:26

В понеділок, 30 червня 2014 року, стали відомими Папські молитовні намірення для членів організації «Апостольство молитви» та всіх, хто молиться в наміреннях Святішого Отця. У липні Святіший Отець заохочує молитися за світ спорту та за місіонерів-мирян. Перше з них, загальне: «За те, щоб заняття спортом завжди були нагодою до братерства та загальнолюдського зростання», а євангелізаційне: «За те, щоб Святий Дух підтримував діяльність мирян, які звіщають Євангеліє в найбідніших країнах».

Святіший Отець прийняв на спеціальній аудієнції короля Філіпа VI Бурбона і його дружину Летицію. Це був їх перший офіційний закордонний візит із моменту вступу Філіпа VI на престол 19 червня. Прес-служба повідомляє про теми, що піднімалися у ході переговорів, у тому числі про необхідність діалогу та співпраці між Церквою і державою в Іспанії та проблеми міжнародних конфліктів. Також король Філіп приєднався до запрошення, яке скерували Франциску єпископи цієї країни. Нагодою для візиту Папи може стати 500-річчя з дня народження св. Терези Авільської, що припадає на 28 березня наступного року.

У вівторок, 1 липня 2014 року, почалось ватиканське співголовування в Болонському процесі. Конгрегація католицької освіти разом з Італією буде до кінця року ділити відповідальність за планування та організацію регулярних зустрічей держав-членів Болонського процесу. Метою Святого Престолу протягом наступних шести місяців є підвищення почуття соціальної відповідальності вищої освіти.

Архиєпископ Сеула сподівається на чудо, він має надію, що Папі вдасться об'єднати у молитві за мир президентів обох Корей, як це було з президентами Ізраїлю та Палестини. Кардинал Ем нагадує, що ситуація католиків у Північній Кореї дуже складна. "На даний час там немає жодного священика. Всі єпископи, священики і монахині були знищені з появою комунізму", – говорить митрополит Сеула. Він запевняє, що для корейців є великою честю вибір їхньої батьківщини для першого Далекосхідного візиту Папи Франциска. Це нагадує про відповідальність корейських християн за євангелізацію Азії. У Південній Кореї вони складають вже 30 відсотків населення.

Бюро фінансової інформації, орган фінансової розвідки Апостольського Престолу і Держави Ватикан, підписало угоду з обміну інформацією з Бюро з контролю за грошовим обігом США (OCC). Вона стала першою двосторонньою угодою, в якій Бюро фінансової інформації виступає в ролі органу фінансового нагляду та регулятора Апостольського Престолу і Ватикану, що має велике значення для посилення міжнародного співробітництва між Апостольським Престолом і Сполученими Штатами Америки.

В середу, 2 липня, у посланні на оглядову конференцію у справі конвенції протипіхотних мін, яка відбувається в Мозамбіку,  Папа написав, що  протипіхотні міни - це зброя підлих боягузів, зброя нелюдська і безвідповідальна. Папа пригадує, що протипіхотні міни впливають на життя багатьох родин, суспільств і цілих країн. Вони спричиняють те, що люди живуть в постійному страху, навіть якщо конфлікт вже закінчився.

3 липня в четвер, стало відомо, що Конгрегація у справах духовенства затвердила статут Міжнародної асоціації екзорцистів, що налічує близько 250 екзорцистів із 30-ти країн світу. На чолі цієї асоціації Ватикан затвердив о. Габріеля Аморта.

Єпископи Філіппін виступають проти відновлення смертної кари в цій азіатській країні. У спеціальному зверненні вони підкреслюють, що Ісус приніс у світ Євангеліє життя, і нагадують, що правосуддя не полягає у тому, щоб завдавати смерть, але у тому, щоб повернути правопорушника до життя. Дискусії щодо відновлення смертної кари, які тривають на Філіппінах, не узгоджується з Угодою, підписаною з ООН, в якій Філіппіни зобов'язалися повністю відмовитись від смертної кари.

Ще одні молитовні чування за мир у Сирії та Іраку відбулися ввечері 3 липня в титулярній римській базиліці Святих Дванадцяти Апостолів. Єпископ-помічник Рима монс. Маттео Дзуппі в інтерв'ю Радіо Ватикану розповів докладніше про цю ініціативу: "Ми хочемо приєднатися до молитви за мир, яка доноситься з Сирії та Іраку; ми молитимемося за ситуацію в цих країнах, за присутність у них християн, за припинення людських страждань, до яких ми ніколи не зможемо звикнути".

Також стало відомо, що наприкінці минулого місяця кардинал Аґостіно Валліні, вікарій Папи для Римської дієцезії, в присутності місцевої влади очолив інавгурацію ще одного притулку сімейного типу для хворих на СНІД, яким опікується римський відділ «Карітас». Одночасно представлено проект «Дому полегшення» для людей похилого віку, уражених хворобою Альцгаймера.

Папа Франциск зателефонував головному рабину Риму, особисто принісши йому співчуття після вбивства трьох ізраїльських підлітків. Рабин Рікардо Ді Сеньї вже контактував з Папою з цього приводу. "Наступного понеділка Франциск мав зустрітися з матерями викрадених хлопців. Про це просили самі жінки, які задля цього мали спеціально прилетіти у Рим з Ізраїлю. Тепер, звичайно, все було скасовано. Цих хлопів уже немає", – сказав Ді Сеньї. Папа, однак, і надалі заявляє про свою готовність зустрітися з родичами жертв, а також запевняв у його духовній підтримці та молитві.

Святіший Отець передав 50 000 доларів для допомогти постраждалим від повені в Парагваї. Затоплена, зокрема, частина столиці країни, Асунсьйону. Кількість жертв по всій країні – 230 000 осіб.

В п’ятницю, 4 липня,  було повідомлено, що У США закрили три абортивних клініки. Це свідчить про успіх руху pro-life, який хоче змінити закони. Одна з клінік, що закрилися, пов’язана з ЛеРоєм Керхартом, який проводив пізні аборти. Це значить, що лише в цьому році закрито 27 філій. «Закриття цих клінік свідчить про успішну роботу руху pro-life, який хоче змінити закони, а також серця і розум американців. Кількість абортів зменшується, а наша радість зростає,  - зазначив Трой Ньюман, президент анти абортивної організації Operation Rescue.

В Перу єпископат, зіткнувшись із схваленням Міністерства здоров’я на терапевтичний аборт, звертається до всіх віруючих католиків, громадян та особливо до керівництва виконавчої влади із закликом відмовитися від закону, який вперше в історії Перу відчиняє двері абортам — вбивству невинного людського життя. Для уряду Перу дозвіл на терапевтичний аборт є частиною реалізації Національного плану гендерної рівності 2012-2017, котрий має на меті скоротити материнську смертність. Кардинал Ліми, столиці Перу, Луїс Хуан Сіпріані висловився публічно, що легалізація терапевтичних абортів – це «шлях до вбивства».

У п’ятницю завершилась 5 сесія Ради Кардиналів, створеної 13 квітня 2013 року, на якій Папа Франциск і Рада Кардиналів роздумували над процедурою призначень єпископів та функціонуванням апостольських нунціатур.

5 липня, в суботу, Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив на колишньому стадіоні в центральноіталійському містечку Кампобассо,  регіон Молізе, поділився думками про Церкву, як про люд, що служить Богові та живе дарованою Ним свободою. На богослуження з Наступником святого Петра зібралося понад 100 тисяч вірних. Серед учасників Святої Меси у Кампобассо не бракувало й представників української громади. Святіший Отець зустрінувся із робітничим світом, привітав хворих, зібраних у катедральному храмі, а пообідав разом із убогими, якими опікується місцевий відділ «Карітас».

У Таїланді католики видали Біблію тайською мовою. Проект під керівництвом салезіянських місіонерів розпочався ще в 1992 році. Протягом десятиліть католики Таїланду використовували дещо змінений варіант протестантського перекладу Біблії під час Літургії.

Представник Апостольського Престолу, архиєпископ Зигмунт Зімовські виступив на міжнародній конференції, присвяченій проблемам лікування туберкульозу, і закликав до розвитку глобальної стратегії боротьби з цією хворобою. Форум під назвою: "На шляху до ліквідації туберкульозу в країнах з низьким рівнем захворюваності" проходив 4-5 липня 2014 р. в Римі. Захід організовано Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Європейським респіраторним співтовариством.

В неділю, 6 липня, Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» зазначив, що багато людей існують за бортом суспільства, зазнаючи випробування нуждою, змушені втікати з батьківщини, рятуючи життя, багато носять на собі тягар економічної системи, яка визискує людину. «Кожному з цих дітей Небесного Отця Ісус повторює: “Прийдіть до мене всі”.

 

Пропонуємо Вашій увазі:

Інтерв’ю з Ульфом Екманом,   засновником і колишнім пастором шведської протестантської церкви Слово Життя (Livets Ord), який  9 березня 2014 року  оголосив, що разом зі своєю дружиною планує офіційно приєднатися до Католицької Церкви: http://catholicnews.org.ua/ulf-ekman-ya-prosto-pochav-vidkrivati-shcho-istina-v-katolickiy-cerkvi

Як приготувати недільну проповідь. Поради від Папи Франциска: http://catholicnews.org.ua/yak-prigotuvati-nedilnu-propovid-poradi-vid-papi-franciska