Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (30.09 – 06.10)
  • Срд, 09/10/2013 - 00:04

Понеділок. У неділю, 29 вересня, у день спомину святого архангела Гавриїла, Небесного покровителя працівників телекомунікаційної сфери, у Ватикані було оприлюднено тема 48-го Всесвітнього дня суспільних комунікацій: «Комунікація на служінні справжній культурі зустрічі».

У понеділок, 30 вересня 2013 р., у Ватикані оприлюднено власноручне розпорядження Папи Франциска про створення Ради Кардиналів. До цієї Ради ввійшли вісім кардиналів: Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-міста Ватикану, Франсіско Хав’єр Еррасуріса, вислужений Архиєпископ Сантьяго-де-Чилі, Освальдо Ґрасіяс, Архиєпископ Бомбею, Райхард Маркс, Архиєпископ Мюнхена та Фрайзінга, Лорент Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси, Шон Патрік О’Меллі, Архиєпископ Бостона, Джордж Пелл, Архиєпископ Сіднею, Оскар Андрес Родріґес Марадіяґа, Архиєпископ Теґусіальпи, з обов’язками координатора, та єпископ Марчелло Семераро, Ординарій Албано, в якості секретаря.

Цього ж понеділка Святіший Отець Франциск прийняв учасників 27-ї зустрічі людей та релігій за мир, організованої Спільнотою святого Еґідія. «Ми ніколи не можемо змиритися із стражданнями цілих народів, які стали заручниками війни, бідності, зловживання. Ми не можемо байдуже та безпорадно спостерігати за трагедією дітей, родин, похилих віком людей, що постраждали від насильства. Ми не можемо дозволити на те, щоб тероризм, полонивши серця кількох жорстоких людей, сіяв страх та смерть багатьох», – зазначив Святіший Отець, ще раз закликавши присутніх постійно та наполегливо наголошувати на тому, що «не може бути жодного релігійного виправдання для насильства, незалежно від того, в який спосіб воно проявлялося».

Вівторок. Дорога помсти не є християнською дорогою. Про це Папа Франциск говорив, коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус ганив учнів, що хотіли викликати вогонь з неба на мешканців села, яке не прийняло Учителя. Святу Месу в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 1 жовтня, разом з Єпископом Риму співслужили члени Ради Кардиналів, що прибули на перше своє спільне засідання, яке триватиме до 3 жовтня. В проповіді Папа вказав, що шлях християнина − це смирення і лагідність. І сили для цього, згідно зі словами Понтифіка, треба черпати з любові і «усвідомлення того, що ми знаходимося в руках Отця». Він закликав присутніх не шукати слави і користі для себе, бути скромними, і не боятися йти проти течії цього світу, який вважає все це «приниженням  величі людини». Що це не так, довела св. Тереза від Дитятка Ісуса.

Середа. У середу, 2 жовтня, на загальній аудієнції Папа Франциск поставив питання: «Як може бути святою Церква, яка складається з людських істот, з грішників?.. Чоловіків грішників, жінок грішниць, священиків грішників, черниць грішниць, єпископів грішників, Папи грішника... Як така Церква може бути святою?» Відповідб Святіший Отець запропонував шукати у Посланні св. Павла до Ефесян. Апостол народів, взявши за приклад родинні стосунки, стверджує, що «Христос полюбив Церкву і віддав Себе Самого за неї, щоб вчинити її святою». «Це означає, – пояснив Святіший Отець, – що Церква є святою, бо вона походить від Бога, Який є святим, вірним, і ніколи не залишить її під владою темряви й зла. Вона є святою, адже Ісус Христос, Святий Божий, нерозривно поєднаний з нею». «Ми є Церквою грішників, – вів далі Папа, – і як грішники, ми покликані дозволити на те, щоб Бог нас перемінив, оновлював та освячував», - сказав Папа.

Як повідомило Радіо Ватикану, 2 жовтня засідання Ради Кардиналів концентрувалися навколо богословської і духовної візії Церкви, натхненної еклезіологією ІІ Ватиканського Собору. За словами о. Федеріко Ломбарді, особливо наголошувалось на Її теперішній місії, відносинах між Вселенською Церквою та локальними Церквами, особливо коли йдеться про спілкування, участь та колегіальність. Говорилося також про Церкву бідних, роль мирян, службовий характер церковних інституцій та відповідальність усіх віруючих за загальне благо.

Четвер. Коли приходить Господь і зближається до людини, то це завжди велике свято. На цьому наголосив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси у четвер. Папа зазначив, що Служба Божа не є суспільною подією, але присутністю Господа Бога серед людей. Святіший Отець побудував свою проповідь довкола теми спомину. Папа Франциск наголосив, що усі ми пам’ятаємо про спасіння. Але чи ця пам’ять є близькою до нас, чи дещо віддаленою, розпорошеною, застарілою, музейною..? коли ця пам’ять стає нам близькою, то перетворюється у радість; тоді ця пам’ять чинить дві речі: зігріває серце і сповнює радістю», – наголосив Єпископ Риму, додавши, що ця радість є нашою силою.

3 вересня у соціальній мережі Твіттер світ облетів короткий заклик Папи Франциска: «Молімо Бога за жертви трагічної корабельної аварії біля берегів Лампедузи».

П’ятниця. 4 жовтня, о 7:30 місцевого часу, Святіший Отець прибув до італійського міста Ассізі, розпочинаючи паломництво слідами святого Франциска. Понад 1000 журналістів з усього світу, 53 телевізійні станції, сотні радіостанцій та понад 70 фотоагентств супроводжуватимуть Папу на одинадцяти етапах цього душпастирського візиту.

Душпастирський візит Святішого Отця до Ассізі розпочався із хвилюючої зустрічі з дітьми та молоддю з важкими фізичними та психічними вадами з усієї Італії, якими опікується францисканський реабілітаційний центр «Інститут Серафіко». «Ми є ранами Ісуса, – сказав Папа Франциск, відклавши набік приготовлений заздалегідь виступ та експромтом коментуючи вітальні слова Франчески Маоло, директора «Інституту Серафіко». – Ці рани треба почути, їх треба визнати». Далі Святіший Отець пригадав, що коли після Христового розп’яття два учні засмучено вирушили з Єрусалиму, дорогою до них приєднався воскреслий Христос. Вони впізнали Його при ламанні хліба, Він показав їм Свої рани. Христос прихований у Євхаристії під простим і покірним видом хліба. «А тут, – додав Папа, – Ісус прихований у цих неповносправних молодих людях, у цих дітях, у цих особах. На престолі адоруємо Христове Тіло, а у них знаходимо Христові рани. Ісус прихований у Євхаристії, і Ісус прихований у цих ранах... Вони повинні бути почутими. Можливо, не настільки в газетах, у новинах, бо це триває тільки кілька днів, а потім їх заміняє інше... Їх повинні почути ті, які називають себе християнами».

Із санктуарію святого Дам’яна Святіший Отець приїхав до єпископської резиденції, де в залі, названому «Залом Роздягання» відбулася чергова зворушлива зустріч. У цьому залі на зустріч з Єпископом Риму чекали бідні, які отримують допомогу від місцевої «Карітас». Звертаючись до присутніх, Святіший Отець зазначив, що останніми днями у засобах комунікації було багато мови про те, що до цього залу Папа йде, «щоб роздягнути Церкву», що він «зірве одяг з єпископів, кардиналів, скине свої шати». «Це, – сказав Папа, – добра нагода, щоб заохотити Церкву скинути шати. Але, – наголосив він, – Церквою є всі ми, так-так! Усі. Від першого охрищеного, всі ми є Церквою. І всі ми повинні йти Ісусовою дорогою, Який пройшов шляхом обнаження. Він став слугою, служителем, був впокорений аж до хреста. І якщо ми хочемо бути християнами, не маємо іншого шляху».

У ході візиту до Ассізі Папа Франциск також відправив Святу Літургію. В проповіді Понтифік пригадав про вибір св. Франциска: замість багатства він обрав добровільну бідність та служіння. Папа звернувся до присутніх із запитання: «Про що свідчить святий Франциск нам, сьогодні? Що він нам звіщає, не словами, бо це легко, але – своїм життям?» На переконання Вселенського Архиєрея, перш усього, ассізький святий дає нам свідчення того, що бути християнами – це живий стосунок з Особою Ісуса, це зодягнення у Нього, це уподібнення до Спасителя. У сьогоднішньому євангельському уривку ми чули слова Спасителя: «Прийдіть до Мене всі втомлені та обтяжені, і Я облегшу Вас. Візьміть ярмо Моє на себе й навчіться від Мене, бо Я лагідний та сумирний серцем» (Мт. 11,28-29). На думку Папи, це є друга річ, про яку нам свідчить постать святого Франциска: хто слідує за Христом, той отримує правдивий мир, який лише Він, а не світ, може нам дати.

В рамках візиту до Ассізі Папа Франциск відвідав базиліку св. Клари, де ця свята заснувала чин кларисок. У своєму зверненні до монахинь Святіший Отець говорив про те, що монахині повинні виражати радість і гуманність, які є наслідком знайомства з Ісусом.

Необхідно слухати Ісуса і бути антенами, налаштованими на Слово Боже, щоб приймати і передавати його. З такими словами Папа звернувся до представників єпархіального синоду Ассізі: духовенства, монашества і членів пастирських рад. Він зустрівся з ними в катедральному соборі св. Руфіна. За словами  Святішого Отця, для Церкви важливо перебувати в постійному слуханні Слова Божого, бо воно «зміцнює віру, насичує її та відроджує». «І це Слово торкає серце, навертає його до Бога і до Його логіки, такої відмінної від нашої; це Слово постійно оновлює наші спільноти», − сказав Папа.

Останнім прилюдним етапом душпастирської подорожі Папи Франциска була зустріч з молоддю з регіону Умбрії, на яку очікувалось прибуття коло 18-ти тисяч молодих людей, але їх зібралось понад 40 тисяч. Чотири питання до Папи озвучило 9 молодих людей з різних місцевостей регіону Умбрії, а молода подружня пара принесла також свого новонародженого синочка. Святіший Отець закликав молодь зберігати вірність покликанню, як до подружжя, так і до богопосвяченого життя, особливого наголошуючи на потребі черпати натхнення й силу з Євангелія, чи то у суспільному чи у щоденному житті. Вселенський Архиєрей заохотив молодь свідчити віру з Євангелієм у серці і в руках, свідчити віру своїм життям, нести Христа до своїх домів, звіщати Його своїм друзям, прийняти Його і служити Йому в убогих.

Там де Папа Франциск, там радість. Про те, як Понтифік жартував в Ассізі читайте тут.

Субота. Папа поцікавився долею о. Владислава Лазаря в ході короткої бесіди з архиєпископом Тадеушем Кондрусевичем, Митрополитом Мінсько-Могилевським, священиком чиєї архиєпархії є заарештований.

Неділя. Опівдні 6 жовтня, з вікна своєї бібліотеки в Апостольському палаці, привітавши присутніх, Святіший Отець, насамперед, висловив подяку Господеві за день, пережитий у п’ятницю в місті Ассізі. Роздумування перед молитвою «Ангел Господній» Папа присвятив уривкові з недільної Євангелії від святого Луки, який починається словами: «Апостоли сказали Господеві: «Додай нам віри» (Лк 17,5). «Мені здається, – сказав Папа, – що всі ми можемо повторити це прохання. Також і ми, як і апостоли, кажемо Ісусові: «Додай нам віри!» Так, Господи, наша віра маленька, наша віра слабка, квола, але ми жертвуємо Тобі її такою, якою вона є, щоб Ти її збільшив». Святіший Отець навів приклад звичайних, скромних людей, які своєю дуже сильною вірою насправді зрушують гори. Наприклад, деякі батьки, які виходять назустріч дуже важким ситуаціям, або деякі важкохворі, які передають спокій тим, хто їх відвідує. Папа також окремо згадав місіонерів, чоловіків і жінок, які долають різного роду труднощі, щоб нести Христову Благовість. Поставивши питання, звідки ж зачерпнути цю віру, Папа Франциск підкреслив, що ми її черпаємо в молитві, назвавши молитву подихом віри у поєднанні з довір’ям, любов’ю, діалогом. «Молитва – це діалог душі з Богом», – сказав Єпископ Риму.

 

Радимо ознайомитись:

Запрошуємо вас у своїх молитвах приєднатись до молитовних намірень Папи на жовтень.

Інтерв'ю Папи в італійській La Repubblica

Брифінг речника Ватикану: реформа Курії, незабаром Синод, колегіальність

З 266 Понтифіків 90 проголошено блаженними та святими.

Чи буде Бенедикт XVI на канонізації Пап?