Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (30.11 – 06.12)
  • Пон, 07/12/2015 - 22:19

«Світ сьогодні дуже потребує примирення, зокрема, у світлі великого кровопролиття внаслідок нещодавніх терактів», – написав Папа Франциск у посланні до Константинопольського Патріарха Вартоломея І з нагоди празника святого апостола Андрія, висловивши побажання «супроводити жертви нашими молитвами та оновити наше заанґажування у справу тривалого миру, підтримуючи діалог між релігійними віруваннями», адже «байдужість та взаємне ігнорування приносять лише зневіру і, на жаль, також конфлікти».

У середу, під час загальної аудієнції, Святіший Отець Франциск зробив підсумок своєї апостольської подорожі на Африканський континент. Папа склав подяку всім, хто спричинився до організації та проведення візиту. Понтифік описав свої враження від перерубування у кожній із трьох країн. Також Папа Франциск присвятив окрему згадку місіонерам – «чоловікам і жінкам, які залишили все» та поїхали туди, ведучи життя, позначене «великою працею». На завершення, Святіший Отець звернувся до молоді із закликом просити у Бога зрозуміти його волю і не відкидати можливість стати місіонерами.

«Святіший Отець заохочує всіх нас, щоб ця конференція змогла завершитися прийняттям глобальної угоди, яка призведе до перемін, матиме чітке моральне спрямування і стане потужним сигналом для всіх, кого це стосується, впровадивши доволі далекоглядне бачення для досягнення трьох наступних цілей: зменшення наслідків глобального потепління, подолання бідності та розквіт гідності людської особи», – сказав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, виступаючи 30 листопада в рамках виступів Глав Держав та Урядів на Паризькій Конференції ООН з питань кліматичних змін.

Ювілей милосердя буде «роком прощення та примирення». На цьому наголосив Папа Франциск в інтерв’ю для щотижневика «Credere» (Вірити), який є офіційним часописом надзвичайного Святого Року. «Це не є якась стратегія, я відчув це в нутрі: Святий Дух чогось бажає», – відповідає він на запитання про те, чому вирішив проголосити надзвичайний Ювілей милосердя. «Іноді сама ж Церква стає займає жорстку лінію», піддаючись спокусі «підкреслювати лише моральні норми», полишаючи назовні численних людей. Натоміть, наголошує Папа, пригадавши свою улюблену алегорію Церкви, вона повинна бути немовби «польовим госпіталем після битви», в якому поранені «отримують лікування та допомогу в одужанні, а не здають аналізи на вміст холестерину». Повний текст інтерв’ю можна прочитати тут.

У четвер, 3 грудня, з нагоди закінчення Пленарної Асамблеї Конгрегації євангелізації народів, яка розпочалась 30 листопада, Папа Франциск прийняв на аудієнції її учасників. На початку Святіший Отець зазначив, що під час останньої Апостольської подорожі, яка відбулась тими днями до африканських країн, він міг особисто доторкнутись до дійсності молодих Церков африканського континенту, переконатись у їхньому динамізмі та побачити виклики та труднощі, які стоять перед ними; переконатись у тому, що Церква готова лікувати численні рани місцевого населення, бачачи в ньому зранене та розп’яте тіло самого Ісуса Христа.

У п’ятницю, 4 грудня, Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Філіппін Беніґно Сімеона Акіно ІІІ. У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що темою розмов був діалог між різними складовими філіппінського суспільства, як також вклад Католицької Церкви в життя країни.

Вислужений Папа Бенедикт XVI прийняв запрошення свого наступника взяти участь у церемонії відкриття Святих Дверей та буде присутній під час цього урочистого акту, який Єпископ Риму довершить у вівторок, 8 грудня 2015 року.

Католицька школа повинна бути відкритою для всіх і у вихованні учнів ґрунтуватися на загальнолюдських і християнських цінностях, уникаючи ідеології і демагогії. Папа звернувся з таким проханням до Асоціації батьків учнів католицьких шкіл, яку прийняв з нагоди 40-річчя її заснування. Приватні католицькі школи, сказав Папа, ні в якому разі не можуть «продавати за безцінь» свою ідентичність навіть коли криза ставить їх у непросте становище.

Приготувати дорогу Господеві, відкрити серця і не переставати навертатись до Бога – це основні пункти роздумування Папи перед молитвою «Ангел Господній», проказаною у неділю 6 грудня, разом з десятками тисяч прочан з усього світу. Святіший Отець запросив поставити собі запитання, чи у різних життєвих ситуаціях  ми маємо ті ж самі почуття, що їх мав Ісус? Наприклад, коли ми зазнали кривди чи приниження, чи ми здатні відповісти без образ, прощаючи із щирого серця? Святіший Отець наголосив, що голос святого Івана Христителя лунає також і в сучасних пустелях людства, де люди мають тверді серця й закриті уми. За його словами, це  становить наполегливий заклик відкрити серце і прийняти спасіння, яке Господь безперервно пропонує, бо хоче, щоб усі ми звільнились від рабства гріха.

Після проказування молитви Папа закликав вірних молитись про дари Святого Духа для учасників Паризької конференції. Також Понтифік назвав провидінням збігом те, що 50-та річниця взаємного відкликання екскомунік між Римською та Константинопольською Церквами припадає напередодні відкриття Святого Року Милосердя.

Ісус прийшов, «щоб дати нам надію, і ми повинні прийняти цю надію», – сказав Папа Франциск під час телемосту з батьківщиною святого Франциска. У неділю, 6 грудня, ввечері, за допомогою телекомунікаційних засобів Святіший Отець засвітив різдвяну ялинку та вертеп, встановлені на площі перед базилікою святого Франциска в м. Асижі, які цього року присвячені мігрантам.

Радимо ознайомитись:

Інтерв’ю з Папою Франциском під час повернення з Африки

Школа молитви Бенедикта XVI (10)

Папські молитовні намірення на грудень 2015року

Папські Богослуження на різдвяний період