Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (31.07– 06.08)
  • Чтв, 10/08/2017 - 11:55

Будуйте нове, справедливіше суспільство, вільне від корупції, – з таким закликом звернувся Папа Франциск до учасників євангелізаційної акції «Маршрут 300» («Rota 300»), яка завершилась 29-30 липня в Марійському національному санктуарії в Апаресіді з нагоди 300-річчя віднайдення чудотворної статуї Пресвятої Богородиці. Євангелізаційний проект «Маршрут 300» («Rota 300») проводився в 11 бразилійських дієцезіях, через які протікає річка Параїба-до-Сул, в якій 1717 року рибалки віднайшли чудотворну статую Пречистої Діви Марії, що є небесною покровителькою Бразилії.

«Спільним Фронтом виступити проти різних форм корупції, організованої злочинності та мафії», – такою є мета створення при Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові Міжнародної консульти з питань справедливості. Про створення такого органу оголошено в оприлюдненому цими днями заключному документі за підсумками Міжнародної дискусії на тему корупції, що відбулася у Ватикані 15 червня 2017 року.

Перед загальною аудієнцією у середу Папа Франциск мав окрему зустріч із футболістами та керівництвом німецького клубу «Боруссія-Менхенґладбах». «Заохочую вас і надалі анґажуватися у те, щоб бути “атлетами добра і миру”, яких дуже потребує сучасний світ», – сказав Папа до футболістів.

Християни не є вийнятими із темряви, не живуть поза світом, але, завдяки Христовій благодаті, зорієнтовані до світла, тобто, вірують не в пітьму, але надіються на світанок. Такими думками поділився Святіший Отець Франциск під час першої після літньої перерви загальної аудієнції, коментуючи символи Святої Тайни Хрищення. Зустріч з паломниками відбулася у середу, 2 серпня, в залі Павла VI у Ватикані. Повний текст проповіді Понтифіка читайте тут.

На завершення загальної аудієнції з Папою Франциском, для Святішого Отця та присутніх у залі Папи Павла VI заспівав відомий італійський тенор Андреа Бочеллі разом із хором 60-ти дітей із найбідніших районів Гаїті. Хор під назвою «Голоси Гаїті» заспівав з відомим тенором три пісні, включаючи «Amazing Grace» та «Ave Maria»

Папа Франциск був нагороджений Орденом-посмішкою, нагородою, яка присвоюється відомим людям, що приносять дітям радість.

«Щирі вітання всім учасникам і запевнення у молитовній близькості» переказав Папа Франциск учасникам 135-го Верховного З’їзду Лицарів Колумба, що від 1 до 3 серпня відбувся у Сент-Луїс в США. У посланні читаємо, що тема цьогорічного з’їзду «Переконані в Божій силі та любові», вказує на «таємниче джерело християнського життя та місії», яким є «наша переконаність в тому, що спасенна Божа любов, об’явлена через смерть і воскресіння Його Сина та влита у наші серця Святим Духом, спонукає нас ділитися Доброю Новиною про спасіння з кожною людиною». Саме ця переконаність є основою «нашого ентузіазму в євангелізації».

Всі релігії повинні «молитися і спільно трудитися на користь миру», намагаючись відновити гармонію «в різних частинах світу, розтерзаних війною» та «тероризмом». З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників 30-ї міжрелігійної зустрічі молитви за мир, що розпочалася 3 серпня на горі Хієй в Японії.

Уважніше прислухатись до Божого поклику та з вірою і мужністю відповідати на своє покликання. З таким закликом звернувся Папа до молодих людей Азії з нагоди завершення 7-го Дня Азійської Молоді, що проходив в місті Джок’якарті на індонезійському острові Яві від 2 до 6 серпня 2017 року. Наступний День Азійської Молоді буде проведений 2020 року в Індії.

«Святий Престіл вкотре висловлює свою стурбованість з приводу радикалізації та поглиблення кризи у Боліварській Республіці Венесуелі, де зростає кількість загиблих, поранених та ув’язнених», – читаємо у заяві, яку в п’ятницю, 4 серпня 2017 р., поширив Державний Секретаріат Святого Престолу

У суботу 5 серпня 2017 року на півночі Італії після тривалої хвороби відійшов до Господа кардинал Діоніджі Теттаманці, архиєпископ-емерит Мілану, колишній Генеральний Секретар Єпископської Конференції Італії. У телеграмі співчуття Папа Франциск підкреслив його пастирську відданість та інтелектуальну компетентність в питаннях шлюбу, сім’ї та біоетики.

У своєму роздумуванні перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 6 серпня, у свято Преображення Господнього,  Папа Франциск наголосив, що зустріч з Христом повинна вести до справжнього навернення і окремо згадав тих, що в літній час переживають самотність та забуття, про хворих та убогих, про людей, що зазнають несправедливості, сваволі та насильства.

У неділю в 39-ту річницю смерті блаженного Павла VІ, Папа Франциск помолився на його гробі у каплиці, що в гротах під базилікою святого Петра у Ватикані.

Папа Франциск телеграмою висловив глибокі співчуття з приводу збройного нападу на католицький храм святого Филипа на південному сході Нігерї, скоєний 6 серпня під час Святої Меси, внаслідок якого загинуло принаймні 11 вірних, а десятки зазнали поранень.

Радимо ознайомитись:

Молитовне намірення Папи на серпень та відеопредставлення серпневого намірення

Будинок святої Марти – резиденція Понтифікка