Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (5 – 11 серпня)
  • Пон, 12/08/2013 - 23:29

Понеділок. У понеділок, 5 серпня, Папа написав у Твіттері: «Світло віри просвічує всі наші взаємини й допомагає нам переживати їх у єдності з Христовою любов’ю, щоб переживати їх так, як Він.»

Середа. Папа Франциск звернувся з відео-посланням до своїх співвітчизників, зібраних у санктуарії св. Каєтана, розташованому в одному з периферійних районів Буенос-Айреса. Папа Франциск підняв тему цьогорічного святкування «З Ісусом і св. Каєтаном йдемо на зустріч з найбільш потребуючими», і запросив вірних не забувати про осіб, які потребують допомоги. Папа закликав «подати їм руку», «дивитися на них з любов'ю», «розділяти їх біль, тривоги і проблеми».

У середу з’явилось нове повідомлення Святішого Отця у Твіттері: «Своїм приходом до нас Ісус зробився близьким, доторкнувся до нас; і також сьогодні доторкається до нас через Святі Таїнства».

Через кардинала Тарчізіо Бертоне, Державного Секретаря, Папа Франциск висловив своє визнання для харитативної діяльності «Лицарів Колумба». У посланні, надісланому учасникам 131-го з’їзду цієї організації, відзначено здійснювання членами організації ідеалів віри та братерства, їхнє анґажування в місію Церкви через діла милосердя та євангельське свідчення.

Четвер. 8 серпня був опублікований Апостольський лист Папи Франциска у формі «motu proprio» щодо боротьби з фінансовими злочинами. Продовжуючи діяльність Бенедикта XVI у сфері боротьби з незаконними операціями у фінансовій сфері, Франциск своїм Апостольським листом підтверджує намір Святого Престолу протистояти відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення.

Папа Франциск глибоко засмучений з приводу катастрофи, яка сталась у місті Росаріо (Бразилія), де вибухнув десятиповерховий житловий будинок. Святіший Отець надіслав співчуття архиєпископові Росаріо, запевнюючи молитву за вічний упокій жертв цієї трагедії та батьківську близькість до поранених та постраждалих.

Без розголосу закінчилися судові справи американського правосуддям проти Апостольської Столиці, на яку хотіли покласти відповідальність за злочини, вчинені священиками. У понеділок було відкликано апеляцію в останній з цих справ, повідомляє Радіо Ватикану. Це зробив сам заявник у зв’язку з відсутністю реальних шансів на отримання бажаного ним рішення. Це чоловік, що ховається під судовим псевдонімом Джон В. Доу, який у 1965 році зазнав домагань священика з єпархії Орегон.

П’ятниця. Їдучи в папамобілі, Франциск не тільки вітає і благословляє, а й ловить різні подарунки, які йому вкидають просто до автомобіля. У Ріо, під час ВДМ, джип був чотири рази наповнений різними предметами. Папі закидали футболки, кепки, шалики, м’ячі, квіти, бандани, фотографії, листи, малюнки, вервички і навіть єпископський перстень. Подарунки, які Папа отримує у Ватикані, сортують. Деякі з них навіть поміщають в Ватиканські Музеї, а одяг і продовольство відправляють до римського Карітасу, притулку сестер місіонерок любові у Ватикані для бездомних  і до педіатричної лікарні, якою опікуються сестри шаритки.

Субота. У суботу, 10 серпня, оприлюднено номінаційний лист Святішого Отця до кардинала Андрюса Юзаса Бачкіса, в якому Папа призначив його своїм Спеціальним Посланцем для участі у святкуваннях 1025-річчя Хрищення Русі-України, що відбудеться в Києві 17-18 серпня 2013 р. А також склад делегації, що супроводжуватиме його під час цієї місії. До неї увійшли о. Ігор Шабан, відповідальний в УГКЦ за екуменічні стосунки, та о. Юстин Бойко, СУ.

Неділя. До постійної готовності до пришестя Христа закликав Святіший Отець Франциск віруючих, що зібралися 11 серпня на площі св. Петра для спільного проказування молитви «Ангел Господній». Християнин, на думку Франциска, не може існувати без «внутрішньої пильності» і глибокого бажання зустріти Спасителя. Любов до Бога повинна переважати всі турботи життя, а святість – це не якась недосяжна мета, вказав Папа. Саме Божа любов надає сенс кожній дрібниці і допомагає відповідати на великі виклики; вона ніколи не безіменна, завжди конкретна, оскільки її предметом є Особа, підкреслив Понтифік. Саме ця любов формує всі аспекти людського життя, вона відображається на всій реальності і тому здатна надати сенс навіть помилкам і темній стороні людського існування, вона не дозволяє людині залишатися «в’язнем зла».

Американський Сенат 1 серпня затвердив кандидатуру Кена Хакета на посту посла США при Святому Престолі. Новий посол Сполучених Штатів при Святому Престолі усвідомлює, що позиція адміністрації Обами явно відрізняється від позиції Святого Престолу в багатьох питаннях, але він упевнений, що потрібно «знайти в собі сили для співпраці» і пошуку тих сфер, де інтереси збігаються.

Радимо ознайомитись:

Таємниця Франциска.

Послання Папи на Всесвітній місіонерський день.