Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (5.12 – 11.12)
  • Чтв, 15/12/2016 - 08:14

Дозволити на те, щоб Ісус нас перемінив, «наново створив», звільнивши від гріхів закликав вірних Папа Франциск під час ранкової проповіді в понеділок, 5 грудня, яка була зосереджена на темі оновлення, принесеного Господом. Він наголосив, що лише назвавши гріх по-імені, зможемо дозволити Богові перемінити себе в нову людину.

«Хто не знає ніжності Бога, той не знає християнського вчення» - сказав Папа Франциск під час проповіді на ранковій Святій Месі в Домі Святої Марти у вівторок 6 грудня. У своїй проповіді Папа зосередив увагу на Євангелії про загублену вівцю та радості утішення Господа, Який ніколи не припиняє шукати нас.

Другий день робочих засідань 18-ї (49-ї) сесії Постійного Синоду був присвячений розглядові звітів комісій і відділів патріаршого рівня. Владика Михайло (Бубній) представив діяльність Комісії у справах монашества, звернувши увагу на виклики, які стоять сьогодні перед богопосвяченими особами УГКЦ. За підсумками звіту Ради у справах євангелізації при Главі УГКЦ, яку очолює владика Йосафат (Мощич), Постійний Синод поблагословив дві євангелізаційні програми: програму преєвангелізації «Дорога і ключ», скеровану до нехрещених осіб, і програму «Благовість спасіння», розраховану на тих членів Церкви, які прагнуть поглибити своє духовне життя.

Готуючись до Христового Різдва, треба навчитись християнської надії. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу. Він розпочав новий цикл катехиз, зосереджений саме на християнській надії. За словами Святішого Отця, це дуже важлива тема для роздумувань, адже час Адвенту – «це час очікування, в якому ми готуємось наново привітати утішаючу таємницю Воплочення і світло Христового Різдва. В умовах темряви нашого часу, розгубленості й безпорадності перед обличчям сучасного зла, насильства й страждань нам особливо потрібно надії. Надія не розчаровує!», – підкреслив Папа.

Закінчуючи загальну аудієнцію, Понтифік закликав до боротьби з корупцією та захисту прав, посилаючись на дві наступні міжнародні події, які будуть відбуватись з ініціативи ООН, а саме Міжнародний день боротьби з корупцією – 9 грудня і Міжнародний день прав людини – 10 грудня.

З нагоди празника Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, що відзначається за новим календарним стилем 8 грудня, Святіший Отець, проказав разом із вірними Богородичну молитву «Ангел Господній». Розпочинаючи коротку катехизу, Глава Католицькою Церкви звернув увагу зібраних на те, що біблійні читання, призначені для Святої Меси з нагоди цього Богородичного празника, вказують на два переломні моменти в історії людства: гріхопадіння перших людей та Благовіщення.

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск закликав молитись за жертв землетрусу в Індонезії: «Прагну запевнити вас у своїй молитві за жертв та їхні родини, за поранених, за тих, хто залишився без домівки. Нехай же Господь дасть силу населенню та підтримує зусилля  рятувальників».

Священики повинні бути посередниками Божої любові, а не тими, що дбають лише про особисті інтереси. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранкової Святої Літургії 9 грудня. Серед іншого, Святіший Отець перестеріг перед небезпеками, які чигають на служителів Божого культу, а саме перед накладанням на вірних тягарів, яких самі не носять, та зісвітченням, що перетворює священиків на звичайних виконавців священичих функцій.

Приймаючи опівдні 9 грудня в залі імені Папи Павла VІ Ватикані делегатів муніципалітету Скурелле з італійської області Тренто, а також членів уряду і Архиєпархії Мальти, які цього року подарували 25-метрову різдвяну ялинку й шопку, Папа Франциск звернув увагу на трагічні переживання біженців, які пригадують земну долю Ісуса Христа. Серед 1500 присутніх були й деякі з дітей, що виготовили святкові кульки для ялинки, яку цього року прикрашають кульки із зображеннями, намальованими малолітніми пацієнтами онкологічних відділень деяких італійських лікарень.

У суботу 10 грудня Святіший Отець прийняв у Клементийскому Залі Ватикану громаду Папської апулійської регіональної семінарії імені Пія XI. У зверненні до 300 гостей Папа підкреслив, що приналежність до Господа, Церкви і Божого Царства - властиве служінню пресвітера - не можна імпровізувати, але воно повинне плекатися роками підготовки в семінарії.

Християнська радість – це не поверховна радість, не та, що випливає зі споживацтва, але та, що заторкує наше нутро, в той час, як ми очікуємо Того, Який вже прийшов принести спасіння у світ. Думками про це Папа Франциск поділився 11 грудня перед проказуванням молитви «Ангел Господній», коментуючи літургійні читання третьої неділі Адвенту, що присвячена саме темі радості, до якої святий Павло запрошує словами: «Радійте, завжди, у Господі; і знову кажу: радійте, бо Господь близько».

«Дорогі брати й сестри, я кожного дня духовно єднаюся, насамперед, через молитву, із населенням Алеппо. Ми не повинні забувати про те, що Алеппо – це місто, що там перебувають люди: сім’ї, діти, похилі віком, хворі…», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній».

Радимо ознайомитись:

П’ять висловів Папи Франциска про гендерну ідеологію

Важкі питання: Що робити, якщо я ніяк не можу полюбити Папу?

Послання Папи з нагоди 50 Всесвітнього Дня мру