Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (8 – 14 липня)
  • Втр, 16/07/2013 - 01:29

 

Понеділок. У понеділок, 8 липня, Святіший Отець Франциск відвідав острів Лампедуза, що на Півдні Італії. Це був перший офіційний візит нового Понтифіка. Саме в цей регіон Італії прибуває багато емігрантів, тому на острові Папа зустрівся не представниками влади чи італійської єпископської конференції, а саме з африканськими емігрантами. На місцевому стадіоні Святіший Отець відправив Святу Літургію.

Вівторок. Проповідь Папи Франциска з нагоди прощі семінаристів і новіціїв до Риму 4-7 липня 2013 р.

Аргентинські євреї хочуть висунути Папу Франциска на Нобелівську премію миру за допомогу, яку він надав жертвам терористичної атаки на будинок єврейського товариства взаємодопомоги у Буенос-Айресі.

Середа. Папа Франциск надіслав телеграму-співчуття за підписом Держсекретаря Ватикану кардинала Тарчізіо Бертоне, в якому висловлює співчуття жертвам трагічного вибуху поїзда у містечку Лак-Мегантік поблизу канадійського міста Квебек.

Папа глибоко засмучений аварією автобуса, яка сталася 8 липня біля Авіли в Іспанії. Співчуття Франциска всім постраждалим у цій трагедії передав тамтешньому єпископові Ісусові Гарсії Бурілло державний секретар Ватикану.

У середу в «Твіттері» було опубліковане нове повідомлення від Папи Франциска: «Якщо бажаємо зблизька іти за Ісусом, то не можемо шукати зручного та спокійного життя. Це буде життя вимогливе, але сповнене радості».

Під час візиту до Бразилії на Всесвітні Дні Молоді, Святіший Отець відкриє в лікарні імені св. Франциска Асизького в Ріо-де-Жанейро новий відділ для лікування наркоманії.

Четвер. 11 липня у Ватикані опублікували апостольське послання Папи Франциска у формі motu proprio (за власним рішенням), присвячене реформі в галузі кримінального права та адміністративних санкцій для Міста-Держави Ватикан та Апостольського Престолу. Таким чином з 1 вересня область застосування кримінального законодавства буде розширено. Важливий аспект кримінально-правової реформи Ватикану – це переформулювання правил, що стосуються міжнародної правової кооперації, відповідно до нових міжнародних стандартів.

П’ятниця. Папська Рада душпастирства емігрантів і подорожувальників скерувала послання на Всесвітній день туризму, який відзначатиметься 27 вересня. Документ посилається на тематику «Міжнародного року водного співробітництва», оголошеного Генеральною Асамблеєю ООН. У ньому наголошується, що «вода має вирішальне значення для сталого розвитку, особливо для цілісності довкілля та викорінення бідності й голоду».

Субота. На ВДМ до Ріо-де-Жанейро Святіший Отець полетить звичайним літаком, він, як усі пасажири, сидітиме в кріслі салону.

Папа знову повернувся до теми Року Віри. Франциск розмістив свій наступний "твіт", в якому запросив своїх читачів користуватися тими можливостями, які дає цей спеціальний час: «У Рік Віри намагаймося робити щось конкретне кожного дня, щоб краще пізнати Ісуса Христа».

Неділя. Святіший Отець Франциск під час літньої відпустки не переїхав до папської літньої резиденції у Кастель Ґандольфо, натомість вирішив залишитись у Римі. Тому Папа вибрав неділю, 14 липня, щоб вшанувати громаду Кастель Ґандольфо та скласти подяку персоналові, який працює в літній резиденції. У зустрічі, крім працівників літньої резиденції, взяли участь місцевий єпископ Преосвященний Марчелло Семераро, Ординарій Албано та мер містечка пані Мільвія Монакезі. Уділивши Апостольське благословення, Понтифік особисто привітався з кожним з присутніх.

Опівдні Папа зустрівся з прочанами та вірними для спільної молитви «Ангел Господній». Коментуючи уривок з 10 глави Євангелія від Луки, де Ісус розповідає притчу про доброго самарянина, Святіший Отець вказав на те, що Бог очікує від нас милосердя, бо Він милосердний. «Він розуміє наші страждання, наші труднощі, наші гріхи теж. Він дає нам всім це милостиве серце, і це те, що робить самарянин: уподібнюється до Божого милосердя, того милосердя, якого сам потребує», – сказав Папа.

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск, звертаючись до присутніх, сказав, що єднається в молитві з учасниками заупокійної Святої Літургії в Луцькій катедрі за жертви Волинської трагедії з нагоди її 70-річчя. «Ввіряю Божому милосердю душі жертв, а для їхніх народів прошу благодаті глибокого примирення та спокійного майбутнього, в надії та щирій співпраці у спільному будуванні Божого Царства», – побажав Святіший Отець.

Також у Кастель Ґандольфо Понтифік відвідав штаб-квартиру одного з найстаріших астрономічних дослідних інститутів у світі, яким керують єзуїти. Папа відвідав приміщення обсерваторії та її унікальну бібліотеку.

 

Радимо ознайомитись:

Нова енцикліка «Lumen fidei», бальзам для кризи людини.

СВІТЛО ВІРИ В ЧАСАХ ВИПРОБУВАНЬ.

Папа Франциск про переслідування Християн.

Послання Святішого Отця Бенедикта XVI на XXVIII Всесвітній День Молоді в Ріо-де-Жанейро (23-28 липня 2013 р.)