Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (8.08-14.08)
  • Втр, 16/08/2016 - 22:24

Три мільйони користувачів інтернету підписалися на аккаунт Папи в "Instagram". Такий результат був досягнутий за 20 тижнів "присутності" Святішого Отця в цій медійній платформі.

Ватиканске філателістичне і нумізматичне бюро оголосило про видання поштової марки приуроченої до канонізації Матері Терези з Калькутти. Вона буде представлена 2 вересня 2016 р. Саму канонізацію звершить папа Франциск 4 вересня на площі св. Петра у Ватикані.

Папа Франциск перерахував 400 тис. доларів на допомогу голодуючим жителям південноафриканської країни Лесото, де через сильну посуху загинула майже половина врожаю зерна.

Папа Франциск був вражений «безглуздим і жорстоким актом насильства», що стався в пакистанському місті Кветті, де терорист-смертник спровокував вибух в місцевій лікарні. У телеграмі Святіший Отець «висловлює глибоку скорботу» про те, що трапилося і запевняє в своїх молитвах.

Папа Франциск також висловив глибокі співчуття родичам жертв і закликав до братерської солідарності з постраждалими від руйнівного тропічного шторму, який обрушився на східну частину Мексики. В результаті стихії загинули десятки людей, більше тисячі залишилися без даху над головою.

У середу, під час загальної аудієнції, Папа Франциск прокоментував уривок, у якому розповідається як Ісус воскресив померлого юнака. «Через Ісусову співчутливу допомогу Бог виходить назустріч Своєму народові», – наголосив Папа. Серцем цього уривка Святіший Отець назвав не воскресіння померлого, але «лагідність Ісуса, виявлену до матері цього юнака». Підсумовуючи, Папа додав, що милосердя – це шлях, який «розпочинається у серці, проходячи через руки». Це, за його словами, означає, що коли Ісус погляне на нас і скаже: «Встань!» – та оновить наше серце, ми починаємо власними руками чинити діла милосердя.

У четвер, 11 серпня, Папа Франциск мав обід в «Домі святої Марти» з групою сирійських біженців. Мова йде про 21 особу, що прибули після візиту Святішого Отця до табору на грецькому острові Лесбос, а тепер проживають у Римі, перебуваючи під опікою Спільноти святого Еґідія. Кілька сімей прибули до Італії літаком разом з Папою 16 квітня, а інші – в червні.

У серпні, під час якого Церква спогадує пам’ять святого мученика і диякона Лаврентія, що був серед перших папських роздавачів милостині, якому Єпископ Риму доручив опікуватися бідними й церковними маєтками, Апостольська Елеумозінерія організувала ініціативу, про яку для Радіо Ватикану розповів архиєпископ Конрад Краєвський, Папський Елеумозінер, тобто, роздавач милостині. Архиєпископ Краєвський сказав, що кожного дня збирається група безхатченків, яких везуть до моря, а тоді на піцу.

12 серпня Папа Франциск провів як чергову «п’ятницю милосердя». Мова йде про ініціативу, в рамках якої під час Святого Року Святіший Отець відвідує тих, які особливо потребують жесту милосердя. Цього разу він відвідав римську «Спільноту святого Івана ХХІІІ», яка опікується дівчатами і жінками, визволеними із сексуального рабства.

Державний секретар Міста-держави Ватикан кардинал П’єтро Паролін 13 серпня цього року в часі Меси для молоді в італійському санктуарії св. Гавриїла від Страждань Богородиці закликав присутніх молитися за Венесуелу.

Вогонь Святого Духа запобігає тому, щоб Церква ставала «функціональною», даючи їй «апостольську мужність», що допомагає долати перешкоди та вчиняє нас креативними. Думками про те, Церква потребує не бюрократів та функціонерів, але місіонерів Папа Франциск поділився у неділю, 14 серпня, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Христові слова: «Вогонь прийшов я кинути на землю, і як я прагну, щоб він вже розгорівся!»

Пам'ятна медаль четвертого року понтифікату папи Франциска присвячена темі милосердя. Про це говорять символи і написи, що знаходяться на ній. Медаль була виконана в двох версіях - з срібла і бронзи - і представлена увазі колекціонерів Ватиканського філателістичного та нумізматичного бюро.

Радимо ознайомитись:

Стаття о. Ореста-Дмитра Вільчинського: Два лакмусові папірці за один тиждень

10 найпотужніших висловів Папи Франциска під час СДМ

До річниці атомного бомбардування Японії: «Ні протистоянню! Ні війні!»

Архиєпископ Ґуджеротті: Про Україну згадувати не модно

Заява апостольської нунціатури в Україні