Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (26.05. – 01.06.)
  • Втр, 03/06/2014 - 18:53

Вранці в понеділок,  26 травня, в будівлі Ісламської ради на Храмовій площі Святіший Отець зустрівся з Верховним муфтієм Єрусалиму. Папа Франциск висловив подяку за можливість провести зустріч в цьому священному місці. Папа зазначив, що він хотів приїхати як паломник в місця, що бачили  земну присутність Ісуса Христа. «Проте моє паломництво було б неповним без зустрічей з людьми та громадами, які живуть на цій землі, і тому я особливо радий бути з вами, віруючими мусульманами, дорогими братами». На закінчення промови Папа Франциск закликав  присутніх «по-братськи поважати і любити один одного», вчитися сприймати чужий біль, не чинити насильство в ім'я Бога.

Цього ж дня відбулася зустріч Папи Франциска з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаніягу в готелі Нотр-Дам де Франс (Нотр-Дам де Жерусалем) в Єрусалимі. Біньямін Нетаніягу висловив сподівання що заклик Папи до толерантності, до мирного співіснування, до припинення підбурювання, антисемітизму і терору почують і приймуть усі сусіди Ізраїлю. Під час зустрічі прем'єр-міністр подарував Папі Франциску оригінальний відбиток гравюри Корнеліса де Брейна 1698 року із зображенням інтер'єру храму Гробу Господнього.

В цей день  Папа Франциск відвідав найбільш значущі для юдеїв і мусульман місця в Старому місті Єрусалима.

Також  Наступник святого Петра, разом з єпископатом Святої Землі, відслужив Святу Месу у світлиці Тайної Вечері. Під час проповіді Святіший Отець поділився думками про значення цього місця, зазначивши, що можливість принести Євхаристійну жертву на цьому місці «є великим, Богом даним даром», адже це місце, де «Ісус спожив останню вечерю з апостолами, де після воскресіння з’явився серед них, де Святий Дух могутньо зійшов на Діву Марію та учнів». «Тут, – додав він, – народилася Церква, і народилася вона, виходячи назовні. Звідси вона розпочала свій шлях, тримаючи в руках розламаний Хліб, маючи перед очима Христові рани та Дух любові у серцях».

Ввечері 26 травня,   Папа Франциск провів прес-конференцію на борту літака, яким він повертався з Ізраїлю до Рима. Понтифік дав відповіді на питання про принцип нульової толерантності до педофілії у Церкві, про можливість своєї відставки, про те, чи целібат становить догму віри, про реформи та фінансові афери у Римській курії, про беатифікацію Пія ХІІ, про свою пропозицію молитовної зустрічі з участю президентів.

У вівторок, 27 травня 2014 р.,  Папа Франциск відвідав Папську Базиліку Santa Maria Maggiore (Святої Марії Більшої) в Римі, щоб подякувати Пресвятій Богородиці за успішне паломництво до Святої Землі і ввірити Її материнській опіці духовні плоди цієї прощі.

Прощення за все, чим ми спричинилися до поділу між християнами, попросив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 28 травня 2014 р., під час якої він поділився з паломниками, що заповнили площу Святого Петра у Ватикані, спогадами із свого паломництва до Святої Землі. Він назвав його «великим дарунком для Церкви», подякувавши Господеві за те, що попровадив його до «цієї благословенної землі».

«Цим паломництвом, яке було справді Божою благодаттю, я хотів принести слово надії, але я сам також його отримав! Я отримав його від братів і сестер, які надіються “всупереч будь-яким сподіванням” (Рм 4,18), серед багатьох страждань, як тих, хто залишив свої країни з причини конфліктів, так і тих, які в різних кінцях світу зазнають дискримінації та зневаги задля віри в Христа», – підсумував Папа Франциск, закликавши всіх молитися за цих християн та за мир у Святій Землі й на Близькому Сході, як також за єдність християн, запросивши присутніх проказати разом з ним молитву в цих наміреннях до Богородиці, Цариці миру.

«Смуток ваш у радість обернеться», – обіцяв Христос своїм учням, і ця обітниця стала темою проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 30 травня 2014 року. Він зазначив, що християнську радість, яка є «радістю в надії», неможливо придбати, а лише отримати, як Господній дар. Щоб пояснити смуток, який перемінюється в радість, Ісус використав приклад жінки, яка багато страждає під час пологів, але про все забуває, пригорнувши новонароджене дитя. Такою є радість, «яка залишається». «Бути відважними у стражданнях, думаючи про те, що опісля приходить Господь, приходить радість, після темряви сходить сонце. Нехай же Господь дасть нам всім цю радість в надії. А ознакою того, що ми її маємо, – підсумував Папа Франциск, – є мир».

У п`ятницю ввечері Папа Франциск уділив єпископських свячень о. Фабіо Фабене, помічнику секретаря Синоду Єпископів.

На Пречисту Діву Марію, Яка завжди поспішає нам на допомогу, вказав Папа Франциск, промовляючи до вірних, які в суботу ввечері, 31 травня 2014 р., зібралися у Ватиканських садах, щоб проказати молитву на вервиці з нагоди завершення Марійського місяця. Зустріч Святішого Отця з учасниками молитви відбулася при репродукції місця об’явлення Люрдської Божої Матері. Саме там була остання зупинка молитовного процесійного ходу зі свічками, який очолював кардинал Анджело Комастрі, Вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану та настоятель базиліки Святого Петра.

Найкоротшою у світі міжнародною залізницею, що сполучає римську станцію Святого Петра з Державою-Містом Ватикан, швидкісним поїздом «Срібна стріла» 31 травня 2014 р., в суботу,  до Ватикану прибуло коло 500 дітей з Неаполю та Риму, де вони мали можливість зустрінутись з Папою Франциском. В програму входили також відвідини базиліки святого Петра у Ватикані та Колізею. Святіший Отець пообіцяв молитись за дітей, щоб вони стали людьми, які несуть у світ любов.

Зустрічаючись опівдні, в неділю, 1 червня 2014 р., з паломниками, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб помолитися недільну молитву до Пресвятої Богородиці у своєму повчанні Папа Франциск поділився роздумами про значення Вознесіння Ісуса на небо. Він зауважив, що хоч Ісус повернувся до Отця, то, однак, залишається в історії людства силою та через дари Святого Духа. Він є поряд з кожним із нас, супроводжуючи, провадячи та підводячи з упадків. Христос також присутній через Церкву, послану Ним продовжувати Його місію. «З болем серця молюся за жертви протистоянь, які не припиняються в деяких регіонах України та в Центральноафриканській Республіці. Знову звертаюся із палким закликом до всіх втягнутих сторін, щоб були подолані непорозуміння, та щоб терпеливо шукали діалогу та примирення. Нехай Марія, Цариця Миру, допоможе всім нам Своїм материнським заступництвом. Маріє, Царице Миру, молися за нас!», – сказав Папа Франциск.

 

Радимо прочитати:

Програма богослужінь Святішого Отця Франциска на літо 2014:

http://catholicnews.org.ua/programa-bogosluzhin-svyatishogo-otcya-franciska-na-lito-2014

Папські молитовні намірення на червень 2014:

http://catholicnews.org.ua/papski-molitovni-namirennya-na-cherven-2014

Папа вклав в Стіну Плачу записку з текстом молитви "Отче наш":

http://catholicnews.org.ua/papa-vklav-v-stinu-plachu-zapisku-z-tekstom-molitvi-otche-nash

Перес і Аббас прийняли запрошення Папи Римського зустрітися у Ватикані:

http://catholicnews.org.ua/peres-i-abbas-priynyali-zaproshennya-papi-rimskogo-zustritisya-u-vatikani

Патріарх Туаль згадує основні моменти поїздки Папи на Святу Землю:

http://catholicnews.org.ua/patriarh-tual-zgaduie-osnovni-momenti-poyizdki-papi-na-svyatu-zemlyu

Голова Папської ради: Понтифік відкрив нову главу в міжрелігійному діалозі:

http://catholicnews.org.ua/golova-papskoyi-radi-pontifik-vidkriv-novu-glavu-v-mizhreligiynomu-dialozi

Послання Папи Франциска на 48-ий Всесвітній день суспільних комунікацій:

http://catholicnews.org.ua/poslannya-papi-franciska-na-48-iy-vsesvitniy-den-suspilnih-komunikaciy

Архиєпископ Кентерберійський приїде до Ватикану на зустріч з Папою:

http://catholicnews.org.ua/arhiiepiskop-kenterberiyskiy-priyide-do-vatikanu-na-zustrich-z-papoyu

Кардинал: деякі ЗМІ замовчують частину повчань Папи:

http://catholicnews.org.ua/kardinal-deyaki-zmi-zamovchuyut-chastinu-povchan-papi

Папа Франциск закликав Міжнародну організацію праці допомогти молоді та мігрантам:

http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-zaklikav-mizhnarodnu-organizaciyu-praci-dopomogti-molodi-ta-migrantam

Заклик Папи: нехай в Сирії замовкне зброя:

http://catholicnews.org.ua/zaklik-papi-nehay-v-siriyi-zamovkne-zbroya

Папа прийняв запрошення до Латинської Америки:

http://catholicnews.org.ua/papa-priynyav-zaproshennya-do-latinskoyi-ameriki

Папа очолить консисторію з канонізації:

http://catholicnews.org.ua/papa-ocholit-konsistoriyu-z-kanonizaciyi