Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (28.04 – 04.05)
  • Пон, 05/05/2014 - 02:51

В понеділок, 28 квітня 2014 року,  у Ватикані в приміщенні Інституту релігійних справ, відомого під назвою Ватиканський банк, відбулася зустріч Комісії кардиналів з нагляду за розробленням керівних принципів для цієї структури. Комісія  займається загальною стратегією банку та контролює виконання ним статутних норм.

В неділю Папа Франциск оголосив святими Католицької Церкви Римських єпископів Івана XXIII та Івана Павла II.  Пропонуємо Вашій увазі розмову про Папу  Римського Івана XXIII.,  проведену Віталієм Портніковим і  записану у 2003р.,  взяту з  архіву Радіо Свободи: http://catholicnews.org.ua/papa-rimskiy-ivan-hhiii

Також є цікавими факти з життя Анджело Джузеппе Ронкаллі (мирське ім'я Папи Івана XXIII): http://catholicnews.org.ua/7-faktiv-pro-papu-ivana-xxiii і факти з життя Кароля Войтили - Папи Івана Павла II: http://catholicnews.org.ua/25-faktiv-pro-papu-ivana-pavla-ii

Італійський Папа Іван XXIII мав веселу вдачу і гострий язик, що дозволяло йому жартувати на фоні італійської культури. Отож представимо деякі веселі жарти Папи, який вже став святим: http://catholicnews.org.ua/papa-ivan-hhiii-mav-chudove-pochuttya-gumoru

Після завершення церемонії канонізації Івана XXIII та Івана Павла II 27 квітня в Ватикані президент США Барак Обама зробив заяву, присвячену новим святим. На думку американського президента, їх діяльність змінила не тільки Католицьку Церкву, але і весь світ. Папа Іван XXIII чітко сформулював роль Церкви у справі досягнення миру і справедливості в усьому. А «Папа Іван Павло II надихнув рух «Солідарність» у Польщі, який поширився і поклав кінець комунізму на території Східної Європи. Він виступав проти апартеїду в Південній Африці і геноциду в Руанді».

 

У вівторок, 29 квітня, 2014р. Папа Франциск прийняв у Ватикані короля Іспанії Хуана Карлоса і королеву Софію. Відбувся обмін думками з питань міжнародного характеру, з особливим акцентом на різні кризові ситуації.

Під час ранкової Святої Меси у Домі Святої Марти Папа Франциск проповідував на основі читання з Першого послання святого Йоана (1Йн 1,5-2,2), і підкреслив три ознаки Церкви перших віків: здібність до згоди в її межах, свідчення про Христа назовні, турбота про те, щоб ніхто з її членів не потерпав від бідності.

У Ватикані відбулася  четверта зустріч Восьми членів Ради Кардиналів.  Роботу координував кардинал Оскар Андрес Родрігес Марадьяга з Гондурасу. Темою обговорення стала реформа Римської Курії.

В цей день  в Папському університеті Святого Хреста в Римі (Італія) архиєпископ Ліону (Франція) Філіп Барбарен виступив із розглядом тематики викликів родинного життя та свідчення віри у сучасному суспільстві. Аборти, одностатеве співжиття, нівелювання моральних та духовних принципів, втрата «страху» перед вчиненням гріха і багато суміжних до цих явищ стають не лише реальністю суспільного життя, але претендують залишатися нормою, яка скріплена і потверджена законодавчими постановами.

 

Під час загальної аудієнції в середу, 30 квітня 2014 року, Папа Франциск наголосив, що Дар розуму дозволяє нам зростати у зрозумінні того, що сказав і вчинив Господь, дедалі краще усвідомити, що все є даром Його безмежної любові до нас. Перед Пасхою Святіший Отець розпочав новий цикл катехиз про дари Святого Духа, зупинившись на першому дарі – мудрості. А 30 квітня він звернув увагу на дар розуму. Йдеться не про людський розум, інтелектуальні здібності, але про дар Святого Духа. «Коли Святий Дух живе в наших серцях і просвічує наш розум, дозволяє нам день за днем зростати в розумінні того, що Господь сказав і вчинив».

Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН архиєпископ Френсіс Чуллікат, на форумі ООН у Нью-Йорку, нагадав, що впродовж багатьох років він закликає до ліквідації ядерної  зброї, щоб врятувати світ від масового знищення. У світі є ще близько 17 тисяч ядерних боєголовок, а плани модернізації передбачають, що ядерна зброя входитиме до складу військових арсеналів ще в другій половині ХХІ століття. Це все підриває основні положення договору про нерозповсюдження такої зброї.

В цей день відбулася зустріч учасників міжнародного семінару із соціальних комунікацій у Церкві із головою прес-служби Апостольського Престолу, о. Федеріко Ломбарді. Тематикою зустрічі було представлення праці церковної інституції та особливості комунікації Папи Франциска та служб, які допомагають її поширювати. Голова прес-служби Святішого Отця зізнався, що радіє із своєї праці за цього понтифікату, як і за попереднього. «Повідомлення Папи Франциска є прості, зрозумілі, конкретні. Менше зараз зауважуємо негативних оцінок щодо Церкви у порівнянні до добрих відгуків» – зазначив о. Федеріко.

 

В четвер, 1 травня, стали відомі папські молитовні намірення на травень: загальне: щоб засоби масової інформації були знаряддям в службі правді та миру. Місійне: щоб Марія, Зірка Євангелізації, вела місію Церкви, коли вона звіщає Христа всім народам.

В цей день, коли Католицька Церква вшановує святого Йосифа робітника, а в світі відзначається Міжнародний день праці, через обліковий запис Святішого Отця в соціальній мережі Твіттер розповсюджено наступний заклик: «Прошу всіх, на кому лежить політична відповідальність, не забувати про дві речі: про людську гідність і про спільне добро». Сьогодні у світі нараховується понад 200 мільйонів безробітних. Святіший Отець суворо критикує актуальну модель розвитку, яка позбавляє багатьох людей можливості працювати. Папа Франциск вказує на те, що проблема безробіття є наслідком «економічної системи, яка вже не здатна створювати працю, тому що поставила у центрі ідола, який називається гроші».

2 травня 2014 року, в п’ятницю,  у каплиці «Дому Святої Марти», Святіший Отець наголосив на тому, що в наш час, на жаль, є люди, які вбивають чи переслідують інших в ім’я Бога, а є інші, ті, які схожі до апостолів, що з радістю готові піти до в’язниці й витерпіти зневаги за Ісуса Христа.

В п’ятницю Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Ради з економічних питань - нової структури Апостольського Престолу, заснованої Святішим Отцем 24 лютого 2014р. Звертаючись до присутніх, Франциск нагадав, що заснування Ради є відображенням усвідомлення Церквою своєї відповідальності за уважне збереження та управління майном у світлі місії євангелізації та особливої уваги до знедолених.

Приймаючи делегації Італійської Федерації Футболу та команд «Фйорентіна» і «Наполі», напередодні фінального поєдинку між цими командами за Кубок Італії, Папа Франциск вказав на відповідальність, яка лежить на них: «Ви перебуваєте у центрі уваги, і багато ваших прихильників – це молодь. Пам’ятайте про це. Задумайтеся над тим, що ваша поведінка викликає резонанс як у доброму, так і в злому. Тому завжди залишайтеся справжніми спортсменами».

 

В суботу, 3 травня 2014 року, На спеціальній аудієнції Святіший Отець прийняв президента Анголи Жозе Едуарду душ Сантуш. Метою візиту африканського політика до Ватикану було зміцнення взаємин і подяка Святому Престолу за внесок у мирний процес в Анголі.

Італійська Католицька Акція наприкінці квітня-початку травня цього року проводила свою XV Національну Асамблею, завершенням якої стала зустріч з Наступником святого Петра, що відбулася у суботу в залі ім. Павла VI у Ватикані. Промовляючи до семи тисяч делегатів, Святіший Отець закликав їх дбати про те, щоб Католицька Акція була відкритою організацією і щоб ніколи «не стояла на місці», звершуючи своє служіння з радістю Воскреслого Ісуса.

 

4 травня 2014 року, в неділю, за тиждень після зарахування до лику святих Католицької Церкви Римських Понтифіків Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ, Святіший Отець Франциск очолив подячну Службу Божу за дар канонізації Папи Івана Павла ІІ у храмі Святого Станіслава, де здійснюється душпастирство поляків Риму.

Також Папа  звернувся до десятків тисяч паломників, які зібралися у Ватикані, із закликом молитися за примирення та загиблих на Україні. «Дорогі брати й сестри, бажаю заохотити вас ввірити Пресвятій Богородиці ситуацію в Україні, де не припиняються протистояння, ситуація залишається важкою». Крім того, у проповіді Святіший Отець наголосив, що Святе Письмо  та Пресвята Євхаристія – дві передумови для зустрічі з Господом Богом.

Стало відомо, що Папа Франциск направив спеціальне послання римському Католицькому університету Найсвятішого Серця Ісуса - «Sacro Cuore» - з нагоди 90-річчя з дня його заснування. Святіший Отець пише про невпинну увагу Католицької Церкви до питань з боку молоді про істину і про повну життєву реалізацію: саме католицькі університети повинні давати на них ґрунтовні відповіді.