Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (30.03 – 05.04)
  • Пон, 06/04/2015 - 10:46

У вівторок, 31 березня, від імені Папи Франциска Державний Секретар Святої Столиці кардинал П’єро Паролін надіслав до Апостольських Нунціїв Перу та Чилі телеграми, висловлюючи молитовну близькість Святішого Отця. Папа молиться за жертви цього стихійного лиха, благаючи Господа утішити та підтримати всіх, кого воно заторкнуло.

Після інтенсивної роботи минулого тижня енцикліка Папи Франциска про захист навколишнього середовища готова. Над енциклікою Папа працював протягом року.  Франциск має намір оголосити її на Конференції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться 30 листопада - 11 грудня цього року.

В середу, 1 квітня  2015 р., під час загальної аудієнції Папа Франциск вказав на суть таїнства Пасхи, присвятивши своє повчання Пасхальному Триденню, яке є спомином Христових страстей, смерті і воскресіння, «що є вершиною літургійного року та вершиною нашого християнського життя».

Стало відомо, що офіційне проголошення позачергового Ювілейного року відбудеться 11 квітня. Урочиста церемонія розпочнеться о 17:30 перед Святими дверима ватиканської базиліки. Під час неї будуть прочитані деякі уривки з відповідної булли, яку видасть Папа Франциск. Після цього Папа очолить першу Вечірню неділі Божого Милосердя, підкреслюючи, таким чином, що фундаментальною темою Року буде саме милосердя Бога.

Представник Апостольського Престолу при ООН архиєпископ Бернардіта Ауса, виступаючи на засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, засудив використання  дітей у війнах. Тільки в Сирії та Іраку цьому зловживанню піддалися близько 10 тис. неповнолітніх. Архиєпископ заявив, що виникає потреба у втручанні міжнародного співтовариства.

У Великий четвер, 2 квітня 2015 р., Церква спогадує встановлення Святих Тайн Священства та Євхаристії. Як і щороку, в цей день вранці в базиліці святого Петра у Ватикані Папа Франциск очолив відправу Святої Меси, в якій, брали участь кардинали, єпископи та священики, як дієцезальні, так і монахи, що виконують своє душпастирське служіння в Римі. Надвечір у Великий Четвер у Римо-Католицькій Церкві відправляється богослуження "На Господній вечері", під час якого згадується встановлення Пресвятої Євхаристії. Місцем богослуження цього року стала в'язниця «Ребіббія».

У місцевому храмі «Отче Наш» в'язниці «Ребіббія» святіший Отець  відслужив Святу Месу «На Господній вечері», під час якої здійснив обряд обмивання ніг дванадцятьом засудженим чоловікам та жінкам й одному дитяті.  

Під час Святої Меси з посвяченням мира, яку Папа очолив в базиліці Святого Петра у Великий Четвер вранці,Святіший Отець заохотив священиків навчитися правильно і втомлюватись, і відпочивати. Крім того, під час цієї Євхаристійної молитви було посвячено богослужбові олії – Святе Миро та єлеї для намащення катехуменів та для Святої Тайни Оливопомазання.

3 квітня 2015 року, за григоріянським календарем – Велика або Страсна П'ятниця, день, у якому з душевним трепетом і поклонінням спогадуємо розп’яття і смерть Господа нашого Ісуса Христа, який на хресті віддав життя за спасіння усього людського роду. У Католицькій Церкві латинського обряду відправляються «Страждання Христові». Це богослуження зосереджене на адорації, поклонінню Святому Хрестові та роздумуванні над стражданнями Господа нашого Ісуса Христа. Особливою нагодою, щоб роздумувати над Христовими стражданнями і смертю є Хресна дорога, яка проходить ярусами Колізею, яку очолив Папа Франциск.

Префект Конгрегації у справах духовенства кардинал Беньяміно Стелла нагадав, що священики повинні бути пастирями, а не «функціонерами». Ватиканська газета «L'Osservatore Romano» опублікувала роздуми кардинала на тему священичої духовності, підготовані на підставі аналізу вчення Папи Франциска.

«Збільшення актів насильства, переслідування та вбивства, що скоюють бойовики «Боко Харам» у Нігерії, а також у Камеруні, Чаді та Нігері, є серйозним порушенням міжнародного права», – ствердив у Женеві постійний представник Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй. На спеціальній сесії Ради ООН з прав людини, присвяченій їхнім порушенням у Нігерії, архиєпископ Сільвано Томазі зазначив, що тут йдеться «про військові злочини проти людства. Це повинно викликати негайну та ефективну реакцію  урядів цих країн, при солідарності міжнародного співтовариства».

4 квітня 2015 року – за григоріанським календарем - це Велика Субота, день позначений глибокою тишею, день, в якому вірні, в очікуванні великої події Воскресіння, моляться і роздумують разом з Пречистою Дівою Марією. Увечері тиша, роздумування, взаємовибачення і поєднання переходять у Пасхальне чування.

В неділю, 5 квітня вранці, на площі перед базилікою святого Петра у Ватикані Вселенський Архиєрей відправив урочисту Пасхальну Святу Месу, яку радіо й телебачення розносять по всьому світу. Після цієї відправи Святіший Отець уділив традиційне благословення «Urbi et orbi” – (Містові, тобто Риму та всьому світові): http://catholicnews.org.ua/velikodnie-poslannya-papi-franciska-urbi-et-orbi-2015-roku

 

Пропонуємо Вашій увазі:

Молитву папи Франциска на завершення хресної дороги в Колізеї 2015: http://catholicnews.org.ua/molitva-papi-franciska-na-zavershennya-hresnoyi-dorogi-v-kolizeyi-2015

Великоднє вітання Папи Франциска URBI ET ORBI  2015 року: http://catholicnews.org.ua/velikodnie-poslannya-papi-franciska-urbi-et-orbi-2015-roku

Найновішу статистику Католицької Церкви у світі: http://catholicnews.org.ua/naysvizhisha-statistika-katolickoyi-cerkvi-u-sviti

Папські молитовні намірення на квітень: загальне та євангелізаційне: «За те, щоб люди навчилися шанувати створений світ та оберігати його, як Божий дар» і «За те, щоб переслідувані християни відчували втішаючу присутність Воскреслого Господа та солідарність усієї Церкви»

Інтерв'ю кардинала Реймонда Берка, яке він  дав кореспонденту порталу новин «LifeSiteNews Paris» Жанні Сміт у Римі : «Непорозуміння серед католиків поширюється в «шалений спосіб» http://catholicnews.org.ua/kardinal-berk-neporozuminnya-sered-katolikiv-poshiryuietsya-v-shaleniy-sposib