Тижневий огляд: переслідування християн (01.04 – 07.04.)
  • Втр, 09/04/2013 - 00:02

1 квітня повідомляється, що у В'єтнамі під час допитів закатували до смерті лідера протестантської громади. Медична експертиза показала тортури електрошоком і численні побої. 30-річний Вам Нгаій Вай і його дружина, які проживали в провінції Дак-Нонг в Центральному нагір'ї В'єтнаму, були заарештовані 16 березня за «незаконне знищення лісів». 

Сильна пожежа знищила католицьку церкву, яка є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розташовану  на південному заході Колумбії. Займання в церкві Сан-Андрес-де-Пісімбала, розташованої в муніципалітеті Інса, департамент Каука, пов'язують з актом вандалізму.

Згідно з інформацією за 2 квітня читаємо, що в Індонезії страждання християнстали темою Великоднього послання. "Насильство не вирішує проблем", – йдеться у Великодньому посланні Архиєпископа Йоханнеса Пуджасумарта. «У наш час акти насильства відбуваються дуже легко", – написав він, маючи на увазі вбивство невідомими особами чотирьох в’язнів. 

В Іраку християни святкували Великдень під охороною сил безпеки і за високими стінами. Християнські храми часто ставали мішенями для терористичних атак. Цього року було тихо. У Багдаді 28 храмів заповнили віряни. Кожен з них пройшов через дві контрольні точки. Спочатку вірян перевіряла поліція, а потім парафіяльні служби порядку.

У результаті нападів на мешканців сіл в районі нігерійського міста Джос від Великої Середи загинуло близько 60 осіб. Це офіційні статистичні дані, що надав місцевий уряд, який у Велику Суботу закликав до миру.

У місті Шубра аль-Хайма, на околиці Каїру, після недільної Літургії 31 березня четверо озброєних людей в масках викрали 12-річного хлопчика Абаноуба Ашрафа. За словами очевидця, нападники перед викраденням зробили кілька пострілів у напрямку церкви, щоби налякати  вірян, які перебували в ній, але, на щастя, нікого не поранили.

3 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що глава Організації ісламського співробітництва (ОІС поєднує 57 мусульманських держав) Екмеледдін Іхсаноглу висловив надію на те, що «взаємини ісламу і християнства знову стануть сердечною, щирою дружбою». До того ж каїрський Університет аль-Азхар (має найбільший авторитет у сунітському ісламі) оголосив, що може відновити перерваний при Бенедиктові XVI діалог.

На півдні Індії брутально вбили ректора Папської Духовної Семінарії св. Петра в Бангалорі. Тіло отця К.Й.Томаса було настільки понівечене, що майже неможливо було його ідентифікувати. На думку поліції, основною метою нападу була крадіжка, оскільки з кабінету зникли документи вбитого. Але злодії не забрали нічого із золотих виробів, які були там.

Маронітський диякон Бенджамін Каміль загинув внаслідок вибуху бомби в центрі Дамаску по дорозі додому після того, як роздавав продукти харчування бідним. Ситуація християн в Сирії є надалі дуже важкою. За останні два роки кількість вірних, які приступають до Причастя, зменшилась на 60%.