Тижневий огляд: переслідування християн (01.05-07.05)
  • Пон, 08/05/2017 - 16:47

4 травня повідомляється, що за постановою міської влади Мумбай, Індія, був знесений хрест, встановлений 1895 року на околиці старого району міста. Він відомий як «хрест чуми», оскільки християни встановили його, коли в місті саме лютувала ця хвороба.

В Іспанії осквернили історичну святиню. Вандали увірвались у замкнену каплицю в Лез Лосес, Каталонія, та побили люстри, вази та інші предмети. Зловмисники також полили липкою рідиною сходи і стіни храму, намалювали на стінах інтер’єру анархічні символи та слова «нема Бога, нема батьківщини, нема короля» над вівтарем.

Монархія Хашимітів відновить спроби захистити існування та ідентичність арабських християн. Про це заявив Король Йорданії Абдулла ІІ під час зустрічі з Архиєпископом Джастіном Уелбі, Примасом Англіканської спільноти, що відбулася в Аммані. Під час розмови з Архиєпископом Кентерберійським монарх говорив про Йордан, як модель гармонійного співіснування між християнами та мусульманами.

Відповідно до інформації за 5 травня читаємо, що християнський член парламенту Іраку повідомив, що від 2003 року Ірак покинуло 1,5 мільйонів християн. Джозеф Слів додав, що хвиля еміграції посилилась після втручання Ісламської держави в 2014 році. «Кількість християн, які зараз живуть в країні, становить від 500 до 850 тисяч»,- зазначив він.

6 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що поліція Німеччини приступила до розслідування релігійного підтексту у вбивстві біженки з Афганістану, яка навернулася з ісламу в християнство. 29-річний афганський мігрант зарізав свою 38-річну співвітчизницю Фатіму С. минулої суботи, 29 квітня. Інцидент стався близько 19.00 навпроти супермаркету Lidl в місті Прин-ам-Кімзе, південь Баварії, на очах у двох її дітей. Від отриманих поранень жінка померла на місці.

До села Ірлява, що на Ужгородщині  прийшли священики УПЦ МП аби обмежити дії виконавчої служби. Священики кидалися на людей, проклинали, вживали генітальну лайку та навіть вчиняли фізичні напади, які зупиняла поліція. Храм, що збудований у 19 столітті мешканцями села, які сповідували греко-католицький обряд, у часи СРСР був переданий московському патріархату. Зараз греко-католицька громада села хоче історичної справедливості, щоб повернути свою церкву.