Тижневий огляд: переслідування християн (01.09 - 14.09)
  • Срд, 17/09/2014 - 19:28

1 вересня з’явилося повідомлення про те, що італійська газета «Il Tempo» з посиланням на ізраїльські джерела повідомила, що віднедавна Папа Римський Франциск став однією з найважливіших мішеней терористичного угрупування «Ісламська держава».

2 вересня повідомляється, що маронітський Патріарх Антіохії, ліванський кардинал Бутрос Раї вважає, що дії ісламістів в Іраку повертають людство в доісторичні часи - в ту епоху, коли не існувало ніяких законів. Єрарх висловив обурення мовчанням світу перед обличчям жахливих злочинів, які здійснюються в Іраку проти християн

Відповідно до інформації за 3 вересня читаємо, що католицькі та православні патріархи Близького Сходу закликали до термінового втручання міжнародної спільноти проти зростаючої загрози з боку джихадистів так званої Ісламської держави. Вони взяли участь у спільній зустрічі щодо актуальної ситуації в регіоні, яка відбулася у Бкерку в Лівані. Господар зустрічі, кардинал Бешара Бутрос Раї, продовжує цю «тривожну» місію також у Римі, де він зустрівся з послами арабських і західних країн, акредитованих при Святому Престолі.

11 бойовиків, які належать до індуїстського екстремістського угрупування були заарештовані в Уттар-Прадеші за те, що вони окупували християнську церкву й перетворили її на індуїстський храм. Нападники намагалися «очистити» церкву вогнем, знесли хрест, зруйнували священні предмети, замінивши їх зображеннями бога Шиви. Храм наразі повернули християнській спільноті й він буде закритий протягом певного часу.

Священик УГКЦ з Євпаторії о. Богдан Костецький виїхав з групою парафіян (15 осіб) до Ялти і з ними було втрачено зв’язок. Пізно ввечері о. Богдан мобільним телефоном повідомив іншого священика УГКЦ, о. Миколу Гаврилюка, що їх затримали невідомі і вони перебувають у якомусь підвалі. Його допит мав відбутися о 02:30 хв., від тоді він на зв'язок не виходить. Дружині, яка перебуває в Євпаторії, місцеперебування о. Богдана невідоме.

Перебуваючи у в'язниці, колишній глава сицилійської «Коза ностри» Тото Рііна видав смертний вирок італійському священикові, котрий є засновником товариства «Libera», що об'єднує 1300 організацій, які борються з мафією в Італії. Поліція довідалася про це, підслуховуючи його розмови. Мафіозі заявив, що «о. Луїджі Чьотті є таким ж шкідливим, як і о. Піно Пульїзі, та повинен померти». Зі священиком, який отримав смертельні погрози, є солідарним президент Джорджо Наполітано та італійська Конференція єпископів.

Вулицями Варшави пройшов міжрелігійний марш солідарності з переслідуваними християнами. Його учасники йшли з червоними квітами, які склали пізніше в Саду Праведників. Вони молилися, щоб і сьогодні не бракувало справедливих людей саме там, де вони найбільш потрібні. Участь у марші взяли юдеї, мусульмани, єзиди, буддисти і християни різних конфесій.

На закінчення загальної аудієнції 3 вересня 2014 р., Папа звернувся з окремим привітанням до паломників з арабомовних країн, зокрема з Іраку. Він сказав: «Церква є Матір’ю і, як всі матері, вміє супроводжувати потребуючого сина, підтримати впавшого сина, лікувати хворого, шукати загубленого, будити заспаного і також захищати беззахисних та переслідуваних дітей. Церква страждає разом з вами і вами гордиться».

4 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що тисячі християн рятують свої життя від наступу ісламістів, емігруючи з Нігерії. На кордоні з Камеруном кочують 30 тис. осіб, які втекли перед загрозливим наступом секти «Боко Харам». Ця фундаменталістська група оголосила про створення ісламського халіфату на півночі Нігерії.

Кардинал Дональд Вюрл закликав до вияву солідарності з християнами на Близькому Сході. Минулого тижня, у найбільшому католицькому храмі в Сполучених Штатах, митрополит Вашингтону заявив, що «не хоче на своїй совісті мати співучасть у такому жахітті тільки тому, що змовчав про це».

Згідно з інформацією за 5 вересня читаємо, що примас Англіканської Спільноти Джастін Велбі спільно з главою православних коптів Великобританії запросили представників різних християнських Церков  на спільну молитву і вираз солідарності з християнами Близького Сходу. Учасники спільних молитов домовились шукати способи впливу на британський уряд і парламент, щоб ці інстанції на міжнародній арені зробили все можливе для допомоги покривдженим християнам на Близькому Сході.

На окупованій Ісламською Державою місцевості Бартала в долині Ніневії ісламські бойовики жорстоко вбили 43-річного Салема Матті Куркі. Халдейський Патріархат назвав його «черговим мучеником, жертвою екстремістичної облуди».

На даний момент в Мосулі вже немає жодного християнина. Всі вони змушені втікати на північ, де живуть у чужих домах, в школах, церквах, на вулицях. Діалог з мусульманами практично неможливий. Мало того, ніхто з їх релігійних лідерів виразно не дистанціювався від діяльності терористів. Політичні цілі сил, які діють у країні, можуть призвести до того, що християни, як і представники інших релігійних меншин, взагалі зникнуть з карти країни. А над такою «одноколірною» країною набагато легше панувати.

Група радикалів зруйнувала католицьку школу в індійському штаті Хаттісгарх і жорстоко побила її директора - католицького священика Ліго Метью (Ligo Mathew). Інші викладачі школи також отримали травми при нападі. Як повідомляє «Седмиця» з посиланням на сайт MattersIndia.com, три дівчинки, котрі навчалися в школі, звинуватили священика у використанні нецензурних виразів.

Глава Єпископської конференції Нігерії повідомив, що ісламські бойовики організації Боко Харам напали на семінарію і монастир в єпархії Майдугурі. Єрарх закликав уряд Нігерії покращити працю розвідки, а «добрих християн і добрих мусульман» продовжувати докладати зусиль до діалогу з метою «розширення довіри і гармонії серед нігерійців, незалежно від їх віросповідання».

Звіряче вбивство скоєно в католицькому храмі селища Ассігассія Яунде. В Камеруні ісламісти нігерійської секти «Боко Харам» перерізали горло трьом католикам. Експерти зазначають, що тактика джихадистів змінюється. Якщо раніше вони викрадали християн, щоб надалі вимагати за них викуп або продати, то тепер християн просто одразу вбивають.

Християни, що залишилися на територіях, зайнятих бойовиками «Ісламської держави», вмирають від голоду. Інформаційні агенції «World Watch Monitor» і «Assyrian International News Agency» повідомили про виявлення тіл трьох ассирійців, які у своїх будинках померли від голоду.

Глава Халдейської католицької церкви знову піддав критиці іракський уряд та міжнародну спільноту, звинувативши їх у відмові надати дієву допомогу християнам Іраку, яких переслідують.

Висловлювання Папи про зупинення дій «Ісламської Держави» переважило чашу терезів, – вважає посол Іраку при Святому Престолі Хаббем Мохаммед Хаді Алі аль-Садр. На його думку, якщо б не «неустанні заклики Папи до міжнародної спільноти», то, ймовірно, ніхто б цим не займався. Дипломат додав, що іракський уряд і релігійні лідери цінують твердість Франциска, а також духовну підтримку, яку він висловлює іракському народові.

6 вересня повідомляється, що Всесвітня рада Церков вимагає створення міжнародного трибуналу із злочинів в Іраку і Сирії. З такою заявою екуменічна організація звернулася до Ради ООН з прав людини, після візиту її делегатів в Курдистан – регіон, в якому знайшли притулок десятки тисяч християн з північного Іраку. 

Відповідно до інформації за 8 вересня читаємо, що відважний єпископ з країни, де багато імігрантів-мусульман, звернувся до визнавців ісламу Італії з конкретною вимогою. «Просимо визнавців ісламу, присутніх серед нас, показати себе людьми честі і публічно зайняти становище проти переслідувань і актів жорстокості. (…) Ми знаємо, що вони залякані інтегристами, але надійшов час перервати порочне коло кривд» - написав єпископ Томазо Ґіреллі у листі на сторінках єпархіального щотижневика.

На фоні переслідування християн у Іраку принц Чарльз передав пожертву Халдейській Церкві. У своєму листі Принц Уельський зазначає, що він шокований «невиносимим і варварським» переслідуванням меншин з боку Ісламської держави. Він також додає, що його серце лине до усіх тих, чиє життя було розбите конфліктом.

В Бужумбурі, столиці Бурунді, у Центральній Африці, загинули дві італійські черниці зі згромадження сестер-ксаверіанок у Пармі. Їх було вбито на території їхнього монастиря, у дільниці Каменге. Швидше за все, вони стали жертвами нападу грабіжників.

На священиків Української православної церкви Київського патріархату в анексованому Криму чиниться психологічний тиск з боку співробітників ФСБ Російської Федерації. Про це повідомив архиєпископ Сімферопольський і Кримський Климент. з 15 священиків Української православної церкви Київського патріархату в Криму залишилося тільки дев'ять.

Католицький приватний університет Нотр-Дам, що знаходиться в Америці, штат Індіана, змушений забезпечувати своїх студентів контрацептивами та абортивними препаратами згідно з програмою охорони здоров’я.

9 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що бойовики ЛНР захопили будівлю храму в місті Антрациті (Луганська область). Озброєні люди з двома священиками православної Церкви зайшли в молитовний будинок і зажадали від всіх звільнити приміщення церкви.

Пастор Церкви Добрих Перемін з Маріуполя та директор благодійного фонду «Республіка Пілігрим» Геннадій Мохненко розповів історію свого друга – пастора, ім'я якого з відомих причин не називає. «Бойовики його заарештували в домі молитви, приїхавши на богослужіння з калашами. Привезли його в підвал і почали сперечатися ... розстріляти чи ні?» Разом з тим Мохненко висловив свою щиру повагу «справжнім православним людям і священикам, які розуміють всю чортівню, що коється під маскою "московського православ'я" на південному сході країни».

Християни на сході України все ще зазнають насильства з боку так званих «народних ополченців». У серпні один із служителів загинув, були захоплені будівлі церков, а кілька храмів і Дім молитви згоріли в результаті обстрілу і підпалу. Викрадених священнослужителів після допитів відпустили.

Згідно з інформацією за 10 вересня читаємо, що у Китаї за два тижні знесли п’ять християнських церков. Китайська влада пояснює знесення церков незаконним будівництвом. Демонтажу церков в Китаї намагалися протистояти віруючі. Найгучнішою акцією стало знесення церкви громади Shangzhou Church, куди прибули майже 100 чиновників. 10 християн отримали поранення. Трьом з них знадобилася серйозна медична допомога. Кількох літніх християн побили.

Кров убитих монахинь повинна стати насінням братерства, - таку переконаність Папа Франциск висловив у посланні з приводу варварського вбивства в африканському Бурунді трьох італійських місіонерок. В телеграмі на ім'я Генеральної настоятельки місіонерської спільноти Марії, до якої належали монахині, зазначається, що внаслідок тяжкої втрати місіонерок, Понтифік висловлює свою близькість всій конгрегації та прагне, "щоб пролита кров стала насінням надії для будівництва справжнього братства між народами". Святіший Отець пообіцяв молитися за цих "щедрих свідків Євангелія".

У Саудівській Аравії було заарештовано 27 християн індійської національності, котрих затримали під час молитви у їх власних домівках. У них також конфіскували Святе Письмо, молитовники і музичні інструменти. Цю акцію провела саудівська релігійна поліція «Мутава», завданням якої є забезпечення дотримування шаріату.

В США федеральний суддя дозволив, щоб  пам'ятник Десяти заповідям залишився на газоні перед ратушею містечка Блумфілд (штат Нью-Мексико) до закінчення розгляду апеляційної скарги міської влади на рішення суду про примусове знесення пам'ятника.

11 вересня повідомляється, що геноцид християн, який допускає так звана Ісламська держава, залишить глибокі сліди не тільки в культурі Близького Сходу, але в основному вплине на ситуацію миру в усьому світі. Це головна ідея конференції християнських зверхників і захисників релігійної свободи, яку організувало товариство «На захист християн». Єрархи з різних конфесій, а також вчені, політики і громадські діячі з усього світу, закликали докласти глобальних зусиль, щоб зупинити руйнування християнства на Близькому Сході, яке коріниться там упродовж 2000 років.

В Бурунді арештували ймовірного вбивцю трьох італійських католицьких черниць конгрегації саверіан, тіла яких були знайдені на території парафії в столичному передмісті. Мотивом вбивства, яке скоїв 33-річний Крістіан Клод Бутойі, стала його ненависть до ордена, який нібито збудував монастир на землі його предків. Бутойі заарештували, коли він намагався продати телефон однієї з жертв. На сьогоднішній день відомо, що він діяв сам.

Відповідно до інформації за 12 вересня читаємо, що представник уряду Індії заявила, що індійський єзуїт, викрадений в Афганістані в червні, живий. Священик Кумар був главою Єзуїтської служби у справах біженців в Афганістані. Його викрали, коли він прямував до школи, в якій навчалися діти біженців.

Вперше в історії пʼятеро Патріархів, що представляють християнські спільноти на Близькому Сході, відвідали Білий Дім, щоб обговорити з Президентом Бараком Обамою питання захисту християн на Близькому Сході. У зустрічі також взяла участь Сюзан Райс, радник з питань Національної безпеки.

Апеляція у справі засудженої до смертної кари за «богохульство» пакистанської християнки Асії Бібі у Високому суді Лахора знову відкладена до 16 жовтня 2014 р., але на цей раз на прохання чоловіка Асії. Це повязано з тим, що команда адвокатів Асії Бібі не в повному складі була присутня в залі суду. Правозахисники з центру CLAAS готові були взяти участь у слуханнях, але один з адвокатів перебував у відпустці, за межами Пакистану.

Католицька парафія в Криму позбудеться свого священика в жовтні, бо російська влада не продовжила уродженцю Польщі дозвіл на проживання. Священик Петро Росочаскі буде змушений покинути Крим 25 жовтня. Протягом 5 років він служив в католицькому храмі Сімферополя і очікував, що дозвіл на проживання буде продовжений без всяких проблем. Але після російської анексії Криму ситуація сильно змінилася. Швидке продовження дозволу на проживання «існувало при українських законах, - зазначив російський чиновник. - Тепер ми інша країна».

13 вересня з’явилося повідомлення про те, що у Демократичній Республіці Конго відбувся похорон трьох італійських ксаверіанок, які були по-звірячому вбиті в своєму монастирі в Бужумбурі. 80-річна с. Ольга Расшієтті, 73-річна с. Люсія Пуліці і 79-річна с. Бернадетта Боггіан  більше п'ятдесяти років служили Африці - спочатку в Демократичній Республіці Конго, а останнім часом в Бурунді, де і померли. Їх варварська смерть є шоком для всіх.

Згідно з інформацією за 14 вересня читаємо, що ісламізація Іраку на територіях, які зайняли джихадисти, перейшла до наступної фази. Після вигнання християн, вони наказали змінити назви шкіл, які походять з християнства, на назви, пов’язані з «баталіями Ісламської держави». Джихадисти також наказали відмінити у всіх школах уроки сирійської мови. Усе це має на меті стерти з системи освіти будь-яке посилання на релігійний чи культурний плюралізм. На думку керівників Ісламської держави, школи тепер мають стати центрами джихадистської пропаганди.