Тижневий огляд: переслідування християн (02.01 - 08.01)
  • Втр, 10/01/2017 - 10:01

2 січня повідомляється, що протягом 2016 року у всьому світі були жорстоко вбиті 28 католицьких пастирських служителів, і вже восьмий рік поспіль трагічна першість належить Америці. Про це в останні дні року, що минув, повідомила католицька інформаційна агенція Fides в своєму щорічному звіті з короткою біографією кожного із загиблих. У порівнянні з 2015 роком більш ніж удвічі зросла кількість убитих сестер-монахинь.

Відповідно до інформації за 3 січня читаємо, що міська влада іракського міста Басра запрошує християн повернутись в місто, обіцяючи, що допоможе відбудувати церкви та відновити їх діяльність. Варто зазначити, що християнське населення в м. Басра, розташованому 590 км на південь від Багдаду, значно зменшилось впродовж останніх років.

В чилійському поселенні Ерсілья бойовики з корінного народу Мапуче підпалили церкву. Через три дні після цього було підпалено парафіяльний будинок та школу в Чамічасо. Єпископ Гектор Варгас з Темуко засудив ці напади.

5 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що кардинал Ентоні Окогі, Архиєпископ-емерит Лагоса, висловив вимогу до президента Нігерії, щоб той взявся за протидію мусульманам, які вбивають християн в штаті Кадуна. Кардинал Окогі прирівняв мовчання президента Муххамаду Бухарі до слабкої позиції колишнього президента Ґудлака Джонатана у відповідь на терористичну діяльність «Боко Харам».

Речник єпископської конференції Словенії видав заяву, в якій висловлено стурбованість оскверненням каплиці, що відбулось 2 січня поблизу Любляни. На зовнішніх стінах гірської каплиці фарбою було написано «Allahu Akhbar».