Тижневий огляд: переслідування християн (02.11-08.11)
  • Втр, 10/11/2015 - 01:38

2 листопада повідомляється, що парламент Іраку не прийняв пропозицію християнських депутатів змінити закон про віросповідання дітей, згідно з яким якщо в сім'ї один з батьків мусульманин, то всі діти автоматично вважаються мусульманами. Християни, яких підтримали послідовники інших релігій, пропонували внести поправку, згідно з якою діти отримали б право самостійно вибирати віру після досягнення 18-ти років. За поправку проголосував 51 депутат, проти – 137.

1 листопада о 17:15 год. невідома особа жіночої статі з мобільного телефону на телефон «101» повідомила про замінування у м. Львові церкви напроти нижнього ринку «Шувар». Вимог, виконання яких могло б відвернути вибух, не висувалось. О 19:25 год. пошукові роботи завершено - вибухового пристрою не виявлено.

Відповідно до інформації за 3 листопада читаємо, що польський правий націоналістично-радикальний сервіс Xportal.pl на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив про те, що греко-католицький храм св. Варфоломія та Опіки Найсвятішої Богородиці в Ґданську став об’єктом атаки антиукраїнських кіл.

Росія включила до списку заборонених українських книжок духовну літературу. Очевидно, під заборону потрапляє все, що пов'язано з українською ідеєю, ідентичністю, національно-визвольною боротьбою. Держкомтелерадіо подало Державній фіскальній службі перелік сепаратистської літератури, яка була видана в Росії і завезена в Україну з метою політичної дестабілізації ситуації.

4 листопада з’явилося повідомлення про те, що досі невідомою залишається доля трьох монахів, яких викрали в Демократичній республіці Конго. Вже минуло три роки від часу їх викрадення, і попри постійні намагання з боку Церкви, немає жодної інформації про те, де в цей момент вони перебувають і чи вони ще взагалі живі.

Згідно з інформацією за 5 листопада читаємо, що у місті Тірані завершився Глобальний Християнський Форум, який тривав від 2 до 4 листопада 2015 р., зібравши в столиці Албанії католиків, православних та протестантів, які роздумували над темою «Дискримінація, переслідування, мучеництво: спільно іти за Христом». Під час закриття зустрічі кардинал Курт Кох зачитав листа від Святішого Отця Франциска, в якому Глава Католицької Церкви висловлює стурбованість з приводу зростання дискримінації та переслідування християн у різних країнах світу.

На півночі Іраку, в районі міста Мосул, бойовики терористичного угрупування «Ісламська держава» підірвали жіночий монастир. Інцидент стався в 520 км на північ від Багдада. Ісламісти вивели всіх, хто знаходився в монастирі, і потім підірвали його. Вибух також значно пошкодив довколишні житлові споруди.

На півдні Іспанії ісламісти скоїли напад на церкву. Вандали розбили скло, пошкодили дерев'яну статую Діви Марії, осквернили вівтар і залишили на стінах графіті арабською мовою. За цю осінь це вже другий випадок нападу ісламістів на християнські святині в місті Рінкон-де-ла-Вікторія.

7 листопада повідомляється, що маронітський патріарх Антіохії кардинал Бешара Бутрос Раї сказав, що іслам має чітку, подвійну стратегію підкорення Європи. Вона складається з релігії та продовження роду. 75-річний єрарх заявив, що мусульмани вважають християн слабкими. Вони переконані, що якщо послідовники Христа не хочуть мати дітей і майже не практикують свою віру, іслам легко їх переможе. Кардинал зі смутком визнав, що мусульмани більш серйозно трактують свою віру ніж більшість християн і тому отримують нових послідовників.