Тижневий огляд: переслідування християн (02.12 - 08.12)
  • Втр, 10/12/2013 - 00:19

2 грудня повідомляється, що бойовики радикальних ісламістських угруповань, що зайняли село Карра, яке знаходиться неподалік від сирійсько-ліванського кордону, погрожували християнам населеного пункту, які переховувалися у місцевій церкві, фізичною розправою. Бойовики здійснили ракетний обстріл місцевих будинків і вулиць. Один із снарядів розніс ворота церкви, де близько тридцяти шести сімей зібралися для спільної молитви. Незабаром після цього до церкви увірвалися бойовики в масках. Обстріл Карри продовжився до тих пір, поки село не перетворилася на руїни. Були знищені церква св. Михайла і місцева мечеть.

За даними агентства «AsiaNews» та російського агентства «Благовєст», в китайських в'язницях перебувають 12 католицьких священиків, що пов'язані з підпільною Церквою, з якою впродовж багатьох років бореться уряд, що визнає тільки так звану патріотичну Церкву. Патріотична Асоціація Китайських Католиків, яку також називають Католицькою патріотичною Церквою в Китаї, діє на законних підставах, але не визнає верховенства Святого Престолу і повністю контролюється владою.

Прокуратура мексиканського міста Веракрус підтвердила інформацію про вбивство двох священиків. Іполіт Вільялобос Ліма і Ніколас Крус Мартінес стали черговими жертвами організованої злочинності через 2 місяці після заяви єпископа Апатсінгана Мігеля Патина Веласкеса про корупцію в адміністраціях міст і поліції.

Згідно з інформацією за 4 грудня читаємо, що наприкінці загальної аудієнції у середу, 4 грудня 2013 р., Папа Франциск звернувся із закликом до молитви за православних монахинь, викрадених у Сирії. Святіший Отець очолив проказування Богородичної молитви.

5 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що 12 монахинь разом з ігуменею Баладжі потрапили в руки озброєних екстремістів після нападу на старовинний монастир в місті Маалуля за 55 км. на північ від Дамаска. Монахині живі і знаходяться в місті Ябруд. З їх викрадачами вдалося встановити контакт і передати сестрам продукти.

За останній рік у Татарстані — республіці з переважною мусульманською більшістю у центральній Росії — підпалено сім християнських святинь. Численними є також замахи, як і тиск щодо місцевих немусульман, аби приймали іслам.                                                

В Індії минулого тижня витягли зі ставка тіло 7-річного хлопчика. У ході розслідування відкрилися жахливі подробиці тортур, яких він зазнав перед смертю через християнську віру.

Представлена законодавчими зборами нова Конституція Єгипту включає в себе статті, що гарантують, серед іншого, свободу віросповідання і культу, право християн будувати храми та інші будівлі, квоти в парламенті та місцевих органах влади для християн, жінок і людей з обмеженими можливостями. Однак, на думку представника Католицької Церкви Єгипту священика Грейча Рафіка, законопроект все ж «відстає від очікувань християн».

Відповідно до інформації за 6 грудня читаємо, що 13 місяців тому у Демократичній Республіці Конго викрали священиків і досі про них немає жодної звістки. Тим часом місцеве населення повідомляє про щоденні зґвалтування, вбивства і викрадення місцевого населення, які здійснюють бунтівники.

За статистикою, кожні 11 хвилин у світі один християнин віддає життя за Христа, однак ніхто цим не переймається. Про це почули британські парламентарі у Палаті громад. Там тривали тригодинні дебати на тему переслідування християн у світі.

У французькому Шатолене (департамент Фіністер) цього року традиційний Різдвяний вертеп в центрі міста замінили на сніговика.

7 грудня повідомляється, що районна влада Панкепа в індонезійській провінції Південний Сулавесі знесла церкву громади «Christian Church in South Sulawesi» (GKSS) нібито з причини відсутності дозволу на будівництво. Знесення відбулося після того, як місцева влада наказала припинити богослужбову діяльність.

У бангладеському селі для протидії поширенню християнства організований спеціальний комітет, що стежить за діяльністю християнської громади. Християнам заборонили продовжити будівництво церкви, членів громади змушують прийняти іслам.

З січня до кінця листопада цього року в Шрі-Ланці помітно зросли ненависть і насильство щодо релігійних меншин, чиї послідовники складають майже 30 відсотків жителів країни. За цей час зафіксували щонайменше 65 актів насильства щодо християн.

Міжнародна католицька благодійна організація опублікувала доповідь, що засуджує серйозне погіршення становища християн у 20 країнах. Резюме доповіді «Переслідувані та забуті?», з метою привернути увагу до проблеми, представив прес-секретар організації у Великобританії Джон Понтіфікс.

Глава боснійської католицької єпархії Баня-Лука монс. Франьо Комариця, спільно з місцевим благодійним фондом «Допомога Церкві в потребі», висловили рішучий осуд дискримінації, з якою стикаються католики - етнічні хорвати, які проживають в Боснії і Герцеговині. Єпархія Баня-Лука знаходиться на північному сході країни і є фактичною столицею Республіки Сербської.

Святий Престол закликав до більш суворих кримінальних санкцій за вандалізм в християнських храмах і на кладовищах. Такі інциденти повинні оцінюватися з тією ж строгістю, як це було зроблено у випадку культових споруд інших релігій.