Тижневий огляд: переслідування християн (03.07– 23.07)
  • Пон, 24/07/2017 - 23:13

4 липня повідомляється, що у В’єтнамі представники уряду організували насильницький напад на католицький монастир в Thien An, провінція Hué. Група із близько 100 осіб, включаючи поліцейських, одягнених в штатський одяг, увірвались до монастиря, збили хрест і напали на монахів. В той час поліція в уніформі заблокувала доступ до монастиря місцевим католикам.

Відповідно до інформації за 5 липня читаємо, що ізраїльський суд виніс вирок місцевому екстремісту, 22-річному Їнону Ревені, визнавши його винним у підпалі в червні 2015 року Храму помноження хлібів та риби, що розташований на узбережжі Галилейського моря. Прокурори заявляли, що Ревені був провідником нападу. Ще двох молодих чоловіків звинуватили у причетності до підпалу.

7 липня з’явилося повідомлення про те, що в Мексиці вбили католицького священика Луїса Лопеса Вілла. 71-річний священик був парохом парафії св. Ізидора Орача в селі Лос-Реєс в центральній Мексиці. Жорстоке вбивство відбулось на території його парафії. Про це «з великим болем і жахом» повідомили в дієцезії, до якої він належав. Це вже третє за рік вбивство священика в Мексиці.

12 липня повідомляється, що ліонська архидієцезія у Франції поширила повідомлення про те, що рішенням ліонського республіканського прокурора отримала декрет про закриття кримінального провадження проти місцевого архиєпископа кардинала Філіпа Барбарена, «оскільки розслідування не знайшло в діях обвинуваченого жодного кримінального правопорушення». Причиною відкриття провадження була заява, подана у лютому 2016 року, звинувативши кардинала у тому, що прикривав священика, якого звинувачують у сексуальних домаганнях.

Згідно з інформацією за 14 липня читаємо, що Абдулмалік Абдулджаліл Ал-Мехлафі, заступник прем’єр-міністра та міністра закордонних справ Ємену, в ході свого візиту в Індію заявив, що викрадений у березні 2016р. священик-салезіянин  Том Узунналіл усе ще живий. Ал-Мехлафі запевнив індійську владу, що уряд Ємену докладає усіх зусиль щоб звільнити о. Узунналіл.

15 липня повідомляється, що копти та протестанти Єгипту призупинили низку громадських заходів, які вони планували провести цього літа, зокрема відмовились від проведення паломництв, літніх таборів і конференцій. Це зроблено через страх від нападів джихадистів. Призупинення громадських заходів триватиме цілий липень та серпень цього року.

Відповідно до інформації за 17 липня читаємо, що ще один християнин став жертвою жорсткого закону про богохульство проти Мухамеда або Корану в Пакистані. В Пенджабі поліція заарештувала християнина, котрий працював прибиральником в приватній лікарні. Арешт відбувся після того, як хтось повідомив поліції, що цей чоловік «висловив провокативну і ворожу думку» проти пророка ісламу. Наразі жодних інших деталей невідомо, а служба порядку почала розслідування.

Власниця квіткового магазину Барронель Штуцман просить Верховний Суд США захистити її від постанови суду штату Вашингтон, яка може фінансово зруйнувати її бізнес через релігійні переконання, що не дозволяють їй обслуговувати одностатеві шлюбні церемонії. Штраф у розмірі близько 2 мільйонів, накладений на пані Штуцман, ставить під загрозу не лише її бізнес, але й сімейні накопичення, її пенсійний фонд та її дім.

У Львові у сквері Гідності (Сихів) відбили голову фігури Богородиці. Подібні акти вандалізму відбуваються у місті вже другий місяць поспіль. У тому числі й на Сихові, де невідомі попсували фігури Богородиці біля шкіл №93 та №98. А у сквері – це перший випадок вандалізму за останні три роки.

 

18 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Еритреї (Східна Африка) за останній місяць було заарештовано більше 100 віруючих. Зважаючи на це, християни змушені зустрічатися парами або невеликими групами в будинках, на цвинтарях і в інших місцях, прихованих від уряду. Однак, навіть в умовах переслідування, церква тут все ще зростає, і люди все ще приходять до пізнання Господа

В ніч з 16 на 17 липня в Демократичній Республіці Конго були викрадені два католицькі священики. Невідомі особи зі зброєю в руках увірвалися вночі в церковний будинок, побили там семінаристів, що спали, і відвезли двох священиків в невідомому напрямку. Зловмисники також викрали дві парафіяльні «Тойоти РАВ-4» і два мотоцикли. Транспортні засоби були пізніше знайдені в одному з селищ неподалік від національного парку Вірунга.

Бойовики ісламістського угруповання Аль-Шабааб напали на селище Джима на південному сході Кенії і вибрали християн, щоб стратити їх в стилі ІГІЛ. Один з очевидців розповів, що бойовики «ходили з будинку в будинок, витягуючи чоловіків». Потім вони «зібрали людей, запитали про їхню віру і вбили християн». За даними поліції Кенії, в результаті цього нападу було вбито дев'ять християн.

Згідно з інформацією за 21 липня читаємо, що пакистанському підлітку-християнину пред'явлені звинувачення в «хулі на Мухаммеда». 16-річний Шахзад Масіх, що працює прибиральником в лікарні міста Дінга, був заарештований минулого тижня після того, як однокласник звинуватив його в образі пророка.

В Індії вбили провідника місцевої протестантської спільноти в штаті Пенджаб. Представники Церкви визнали це вбивство черговим нападом на місцевих християн. Султан Масіх був пастором п’ятидесятницької «Святині Божої Церкви» в місцевості Слем Табрі. Він не мав ворогів чи конфліктів з сусідами. Його застрелили перед храмом, коли він розмовляв по телефону. Нападниками були двоє чоловіків, які під’їхали туди на мотоциклі.