Тижневий огляд: переслідування християн (04.02 – 11.02.)
  • Втр, 12/02/2013 - 19:25

4 лютого повідомляється, що в ході Архиєрейського Синоду, який проходив у Римі, відбулося обрання архиєпископа Луїса Сако на найвищий пост  халдейської Церкви - Патріарха халдейської Католицької Церкви. Кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації у справах Східних Церков, підкреслив, що архиєпископ Сако бачив близько "кров мучеників і всіх тих, хто страждав від насильства - не тільки християн, але і мусульман".

 

У столиці індійського штату Карнатака - Бангалорі - члени екстремістського угруповання напали на християнську громаду, яка належить руху «Голос мучеників» і розташована в бідному районі. Злочинці увійшли в будівлю церкви під час богослужіння.

 

Вже другого священика за останні дні вбили в Колумбії. Отець Луїс Альфредо Суарез Салазар загинув від пострілів кулеметної черги після відправленої Літургії.

 

Згідно з інформацією за 5 лютого читаємо, що у Сирії під час нападу на автобус вбита християнка. Автобус, що належить ассірійській компанії «Ezla Bus Company», що слідував своїм звичним маршрутом між Дамаском і Бейрутом, був обстріляний членами банди. Точне число вбитих невідомо. У сирійському Дейр-ез-Зорі в результаті перехресного вогню підрозділів регулярної армії і повстанських груп знищені церква св. Марії і християнська школа Аль-Ахда.

 

В індійському штаті Орісса, сумновідомому антихристиянськими погромами 2008 р., за безпідставним звинуваченням у прозелітизмі заарештовано 2 християн протестантської громади. Затримання, про яке стало відомо зовсім недавно, відбулося 18 січня.

 

Американський Gateston Institute опублікував чергову статистику про переслідування християн в мусульманських країнах. Документ розповідає про випадки насильства і дискримінації щодо християн, які сталися в листопаді 2012 р.

 

Кампанія проти Католицької Церкви, яка ведеться в багатьох країнах світу, нагадує "атмосферу погрому", зазначив архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер, префект Конгрегації віровчення в інтерв'ю німецькому виданню "Die Welt".

 

6 лютого з’явилося повідомлення про те, що у Колумбії триває серія вбивств священиків. Впродовж трьох тижнів там загинув вже третій священик. Тіло 84-річного о. Хосе Анзіцара Мехʼї Паломіно знайшли в неділю, 3 лютого, у його помешканні в місцевості  Ріосукіо на північному заході країни. Після проведених досліджень поліція прийшла до висновку, що священика задушили

 

За даними 7 лютого відомо, що умексиканському місті Коліма у лікарні від жорстоких побоїв помер католицький священик. 83-річний Хосе Флорес Преціадо застав «на гарячому» злодіїв у церкві в місцевості Плацетас, де був парохом. Злодіям не вдалось нічого вкрасти, але вони помстились на парохові, якого не вдалось врятувати в лікарні.

 

8 лютого повідомляється, що поліція Мадрида знешкодила бомбу, закладену біля собору Альмудена в історичному центрі міста. Вибуховий пристрій, захований у сміттєвому пакеті, було виявлено одним із священиків. 

 

Відповідно до інформації за 9 лютого відомо, що архиєпископ Кельна кардинал Йоахим Майзнер зазначив, що в останньому періоді в Німеччині збільшилися публічні атаки й насмішки над Католицькою Церквою. У листі до співробітників своєї архиєпархії німецький  єпископ закликав їх сміливо виступати всупереч "католицькій фобії  і "несправедливим звинуваченням".

 

10 лютого з’явилися повідомлення, зокрема про те, що на півночі Мексики викрали 3-ох католицьких священиків. На другий день, під час перевезення отців машиною викрадачі потрапили в аварію, в результаті якої один з них загинув, а другий був поранений. Натомість троє священиків залишились неушкодженими.

 

Добре прожитий Рік Віри може спричинити зміцнення стосунків з Ісусом тих його визнавців, яких дискримінують і переслідують. Про це говорять єпископи індійського штату Оріса, де у 2008 році масово спалювали і громили християн індуїсти-фундаменталісти.