Тижневий огляд: переслідування християн (04.04-10.04)
  • Пон, 11/04/2016 - 20:29

5 квітня повідомляється, що за даними міністра закордонних справ Індії Сушми Сварадж, отець Томас Ажанналіл, родом з Індії, який місяць тому був викрадений під час теракту у Ємені, живий. Цю інформацію підтвердила і Конференція Єпископів (CBCI).  Високопоставлені представники індійського єпископату зустрілися з пані міністром, щоб обговорити всі умови звільнення отця Томаса. Досі не відоме місце його перебування, а заради безпеки триваючих переговорів з викрадачами не можна дати детальної інформації та умов звільнення священика.

У віці 96 років помер ординарій єпархії Юйцзян, єпископ на емературі Томас Цзен Цзиньму. Не визнаний китайським урядом єрарх близько 23 років перебував у в'язниці за свою вірність Папі та Вселенській Церкві. За кілька днів до смерті єпископ Цзен послизнувся, впав і вдарився головою об землю. Його шпиталізували, але співробітники місцевих органів влади не допускали до нього нікого ззовні. Проте дозволили покласти тіло померлого в його будинку, де впродовж чотирьох днів до похорону молилися католики. 

У той час, як тривають бої за Мосул, представники християнських меншин Іраку висловлюють побоювання за свою долю, оскільки їм загрожують повним знищенням... Народ змушений мігрувати. Можна говорити про кілька сотень тисяч біженців в межах країни. Під час Великодніх свят, церкву св. Георгія довелося зміцнювати, її також охороняли озброєні поліцейські. Вірні церкви співали гімни арабською і арамейською мовами. 

Християни сирійської Ракки побоюються масової різанини, оскільки бойовики «Ісламської держави» (ІДІЛ) суворо заборонили їм залишати місто. Члени ІД вважають, що християни більш лояльні до Заходу і прагнуть туди потрапити, тому бойовики запобігають спробам християнських сімей покинути Ракку. Послідовники Христа фактично знаходяться під домашнім арештом.

В індійському штаті Чаттісгарх близько сорока екстремістів увірвалися в молитовний будинок п'ятидесятників під час богослужіння. Вони перервали службу і забрали з собою Біблії. За словами президента Всесвітньої ради індійських християн Саджан К. Джорджа, «Чаттісгарх займає сумне перше місце за кількістю радикалів, які намагаються задушити релігійні свободи».

В чилійському регіоні Арауканія була спалена католицька каплиця. Знайдені докази дають підстави вважати, що підпал вчинили активісти руху за права індіанського народу мапуче. На згарищі був виявлений шматок чорної тканини з латинськими буквами PPM - абревіатура, що позначає «prisioneros politicos mapuches» (політв'язні мапуче).

Уряд Непалу викреслив Різдво зі списку офіційних державних свят. Проти цього протестують християни, наголошуючи, що їхні права в цій країні щораз частіше порушують. Міністр внутрішніх справ зазначив, що рішення про ліквідацію святкування Різдва спричинене значним зростанням кількості вихідних від роботи днів. Визнавці індуїзму мають у цій підгімалайській країні аж 83 святкові дні, а християни, після остатнього рішення уряду, жодного.

У Хрестопоклінну Неділю Великого посту за юліанським календарем у багатьох містах і містечках Галичини пройшли багатотисячні Хресні Дороги. Здавалось би, нічого надзвичайного не трапилось. Відколи комуністичний режим впав, такі Хресні Дороги – звичайне явище для Галичини. Проте у актуальному українському контексті саме ці Хресні Дороги мають особливе значення.

Відповідно до інформації за 6 квітня читаємо, що кенійська єпархія Гарісса відзначила першу річницю нападів ісламських фундаменталістів з угрупування Аль-Шабаб на місцевий університет. Торік 2 квітня у Великий Четвер вони вбили там 148 студентів, більшість з яких християни, а десятки важко поранили. Під час недільної Літургії єпископ Гарісса Джозеф Алессандро закликав віруючих молитися за жертв та їхні родини і за навернення вбивць.

7 квітня з’явилося повідомлення про те, що зі столиці іракського Курдистану повернувся єпископ Франческо Кавіна, який перебував там  з делегацією італійської секції Папської організації «Допомога Церкві в потребі». Він зазначив, що християнські біженці в Ербілі є в драматичному і дуже скрутному становищі. Делегати відвідали сім таборів, в яких перебувають біженці. Сім’ї з шести або семи  осіб змушені жити в контейнерах з площею 12 квадратних метрів. Однак єпископ Кавіна зазначає, що християни не хочуть залишати Ірак.

Згідно з інформацією за 8 квітня читаємо, що слідчі все більше схиляються до версії, що терористи-смертники, які підірвали себе в брюссельському аеропорту, готували ці теракти на великодні вихідні, скоріш за все на 27 березня. Про можливість подібного сценарію вже йшла мова в бельгійських ЗМІ незабаром після терактів. У ході розслідування отримано нові дані, які підкріплюють таку версію.