Тижневий огляд: переслідування християн (04.06-24.06)
  • Втр, 26/06/2018 - 16:16

6 червня повідомляється, що християнам із пакистанського села в провінції Панджаб наказали забрати із свого храму будь-який символ, що вказує на приналежність до християнства. Шість місяців тому їх змусили підписати форму, в якій вони заявляють, що більше не проводитимуть своїх богослужінь. Загалом в селі Найя Сарабах проживає 40 християнських сімей. Останнього разу їм вдалось провести богослужіння напередодні Різдва.

Індуїстські націоналісти зібрались поблизу катедри Пресвятого Серця в Нью-Делфі, кинули на землю фото Папи Франциска та місцевих церковних єрархів і затоптали його, висловлюючи заклик звільнити Індію від присутності християн. Один із лідерів індуїстів звинувачує християн в поширенні тероризму і погрожує силою вигнати їх з Індії.

Відповідно до інформації за 12 червня читаємо, що на Філіппінах вбили чергового католицького священика. О. Річмонда Ніло вбили наразі невідомі особи біля вівтаря в той час, коли він готувався до відправи Літургії. Зловмисники зробили чотири постріли, а тоді втекли. Це вже 18-ий католицький священик, вбитий цього року.

19 червня з’явилося повідомлення про те, що християнські школи Канади можуть позбавити акредитації через традиційні погляди цих установ на сексуальність — так постановив Верховний суд цієї країни.

Згідно з інформацією за 21 червня читаємо, що в Лаосі прийняли закон, за яким, перш, ніж займатися релігійною діяльністю, необхідно отримати дозвіл від численних урядових установ, що практично неможливо. Дія закону поширюється на людей усіх віросповідань однаково, але багато хто чекає, що він буде застосовуватися тільки проти тих, хто не сповідує буддизм чи інші традиційні вірування країни. Новий закон турбує віруючих тим, що через нього зупиниться велика частина роботи місіонерів.

В Нікарагуа євангельський пастор, його дружина і ще чотири члени сім'ї (в тому числі - двоє дітей) були вбиті членами провладного воєнізованого угрупування. Вони закидали «коктейлями Молотова» будинок пастора і в результаті спалили його. Пастор Оскар Веласкес Павон і його дружина Маріца Лопес відмовилися відкрити свій будинок представникам Сандіністських воєнізованих сил, які підтримують президента Даніеля Ортегу в ході зіткнень з опозиційними угрупованнями по всій країні. Представники сандиністів нібито хотіли використовувати третій поверх будинку християнської сім'ї, щоб снайпери стріляли звідти по учасниках запланованої демонстрації опозиції, яка повинна була пройти по сусідству.

22 червня повідомляється, що близько 200 священиків на Філіппінах подали заяву на отримання дозволу носити зброю. Такий крок спричинений вже чотирма нападами на священиків впродовж цього року, внаслідок яких трьох священиків вбито.

Відповідно до інформації за 23 червня читаємо, що іракській черниці, яка постраждала від ІДІЛ, вже вдруге відмовлено у в'їзді до Великобританії. Сестра Бан Мадлін раніше подала заявку на отримання британської візи для відвідин своєї хворої сестри, але в березні їй було відмовлено в дозволі приїхати до Великобританії. Друга заявка на місячну поїздку з метою побачити сім'ю сестри, була відхилена в червні цього року.

24 червня з’явилося повідомлення про те, що комуністичний уряд В’єтнаму прийняв новий закон про кібер-безпеку і спеціальні адміністративно-економічні одиниці. В результаті цього - тисячі людей на вулицях, сотні арештованих, напади служб на протестувальників, страх серед мешканців – такою є ситуація у В’єтнамі.

Український інформаційний простір сколихнуло нещодавнє інтерв’ю Ганни Турчинової – декану факультету природничо-географічної освіти та екології Національного педагогічного університету ім. Драгоманова та реакція так званих правозахисніків на це інтерв’ю. У ЗМІ розпочалось цькування пані Турчинової з приводу висловлених нею думок, які не узгоджуються з пануючим в українських ЗМІ гендеристським дискурсом. Спільнота українських вчених із різних наукових галузей оприлюднила відкриту заяву на підтримку Ганни Турчинової.