Тижневий огляд: переслідування християн (05.09– 11.09)
  • Пон, 12/09/2016 - 18:40

5 вересня повідомляється, що темою цьогорічної програми культурних зустрічей в архиєпархії Сеула є «Мучеництво і милосердя». Для цього є дві нагоди: Ювілейний Святий Рік і 150-річчя антихристиянського переслідування в Пхеньяні, яке було останнім перед наданням релігійної свободи католикам у 1884 році. Тоді загинули 10 тисяч осіб, тобто половина місцевих католиків. З цих мучеників 227 беатифікували і 103 канонізували.

6 вересня з’явилося повідомлення про те, що у Луїзіані (США) працівники Червоного Хреста заборонили капітану поліції молитися в притулку з декількома постраждалими від повені людьми. Крім цього у місті Олбані чотири сім'ї покинули приміщення притулку Червоного Хреста після того, як їм заборонили молитися і читати Біблії на своїх ліжках. Працівник Червоного Хреста сказав їм, що вони не можуть молитися і читати Біблію в громадському місці. 

Відповідно до інформації за 7 вересня читаємо, що у Нікарагуа влада заборонила альянсу євангельських церков проводити молитовні зібрання на площі Біблії в столиці країни Манагуа., хоча до цього мерія завжди давала дозвіл на проведення подібних заходів. Цього року Євангельський Альянс Нікарагуа запланував проводити в жовтні на площі Біблії молитовні служіння щоп'ятниці. Планували молитися за майбутні вибори і мир в країні. Але влада відмовила. 

Згідно з інформацією за 8 вересня читаємо, що угорський уряд створив у своїй структурі спеціальне відомство у справах переслідуваних християн і виділив 3 мільйони євро на допомогу християнам, що стикаються з насильством і гнобленням у всьому світі. Рішення прийняли після того, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з Папою Франциском і близькосхідними релігійними лідерами в Римі в кінці серпня 2016 року.

У Парижі неподалік від Собору Паризької Богоматері виявлено автомобіль, в якому знаходилися сім газових балонів. Шість з них були заповнені. Господар автомобіля знаходиться в списку підозрюваних в причетності до тероризму і у зв'язку з цією справою вже «затримані чоловік і жінка». Проте пристрою для підриву балонів при обшуку машини не знайшли, тому її власник був звільнений — докази підготовки теракту були відсутні.

У Бельгії триває боротьба за викладання релігії по школах. Формально підходячи до справи, тамтешні віруючі мають право на одну годину цього предмету на тиждень у публічних школах та на дві — у конфесіональних. Насправді ж, однак, деякі начальні осередки узагалі не передбачають цього предмета, а в інших його викладання стикається з труднощами.

У Золочеві (Львівська область) пограбували церкву парафії «Всіх святих землі української». Окрім крадіжки злодії посеред церкви нагадили купу лайна.

9 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Танзанії (Східна Африка) розлючений натовп напав на християнський університет і підпалив його. У результаті нападу загинув охоронець і ще двоє людей отримали серйозні поранення.

У передмісті індійського міста Мумбаї вандали зруйнували Статую Христа. Це сталося в день, коли увага віруючих католиків усього світу була прикута до канонізації Матері Терези.

Американська урядова Комісія США з питань громадянських прав у своєму новому звіті заявила, що закони про недискримінацію не повинні мати винятків для релігійних організацій і мають пріоритет над свободою віросповідання.

Китайська влада заарештувала єпископа-коадьютора єпархії Ваньчжоу монс. Пітера Шао Жуміна, щоб не допустити його до виконання обов’язків ординарія після смерті єпископа-ординарія єпархії владики  Вінцента Чжу Вейфана. Разом з єпископом Жуміном заарештовано також його секретаря о. Пола Цзян Суніана. У цей спосіб китайська влада також зірвала спробу примирення між Католицькою Церквою в Китаї і так званою патріотичною католицькою церквою, створеною пекінською владою.

Єпископ американського міста Лінкольна монс. Джеймс Конлі у своєму нещодавньому інтерв’ю зазначив, що на його переконання, уряд США буде і надалі тиснути на всі інституції в країні, включаючи і Католицьку Церкву, з метою заставити їх визнати нові визначення шлюбу і статі, зумовлені гендерною ідеологією. Тому, Архипастир Лінкольна не виключає можливості активного переслідування урядом США християн за їхні переконання.

В Римі, у прес-центрі Уряду Республіки Італія відбулася презентація книги «І вас будуть переслідувати. Огляд переслідування християн у цілому світі». Йдеться про аналіз антихристиянських переслідувань у світі в контексті сучасних світових подій авторства італійського науковця Марти Петросілльо. Унікальність книги в тому, що вона подає комплексний аналіз та погляд на проблему переслідування й утисків християн у цілому світі в контексті сучасних політичних, економічних та суспільних подій.

Відповідно до інформації за 10 вересня читаємо, що верховний імам Саудівської Аравії закликав мусульман-сунітів вбивати євреїв, християн та мусульман-шиїтів. Він заявив, що молить Аллаха про перемогу джихадистів.

Автор статті «Комфортний католицизм закінчився. Церква повинна готуватися до переслідування» о. Чарльз Поуп описав механізм, який на його думку, прослідковується у приготуванні переслідування християн. На думку о. Поупа існує 5-ть етапів приготування до такого переслідування, і 5-ий етап – це вже і є самé відверте переслідування. На його думку, Америка зараз перебуває на 4-ому етапі, з прицілом на 5-ий.