Тижневий огляд: переслідування християн (06.01-11.01)
  • Пон, 13/01/2014 - 22:33

9 січня повідомляється, що редактор католицького видання «The Herald» у Малайзії о. Лоуренс Ендрю був звинувачений у підбурюванні до діяльності, що суперечить чинному у цій державі законодавству. Священик написав, що у тих церквах на території штату Селангор, де літургія відправлятиметься місцевою мовою, надалі вживатимуть слово «Аллах». Конфлікт щодо використання християнами слова «Аллах» у Малайзії триває вже віддавна, бо місцевою мовою воно позначає Бога.

Згідно з інформацією за 10 січня читаємо, що ісламісти «DAASH» («Ісламської держави Іраку та Великої Сирії») обезголовили затриманих ними двох християн, вірмен з села Дейр-Хассан (Дана, Ідліб). Про це повідомляє MCN з посиланням на курдів, що потрапили в руки ісламістів разом з вірменами, але зуміли втекти.

У Бангладеш група ісламських фанатиків напала на католицьку спільноту в окрузі Джамалпур, члени якої, незважаючи на погрози, взяли участь у загальних парламентських виборах 5 січня. 8 людей отримали поранення, 3 госпіталізовані у важкому стані в Медичний інститут Дакки, серед них - старший брат Єпископа Пола Понена Кубі, глави єпархії Міменсінгх.

Єпископ Сьюдад-Вікторії, міста з населенням 300000 жителів на північному сході Мексики, повідомив, що один з священиків його єпархії відсутній з 3 листопада і немає будь-яких даних про його місцезнаходження.

11 січня з’явилося повідомлення про те, що у християнському селі Шононг у штаті Плато у центральній Нігерії озброєні чоловіки вбили принаймні 33 особи і підпалили понад 30 домів. Вбивці, правдоподібно, є мусульманами-пастухами з народності Фуланів. Оскільки більшість мешканців села в той час працювала на полі, то жертвами стали в основному жінки, діти і старці, які залишились вдома.

Відповідно до інформації за 12 січня читаємо, що світ облетіла новина про п'ятнадцятирічного пакистанця, який загинув, намагаючись зупинити терориста-смертника, що хотів підірвати вибуховий пристрій на території його школи. Айтзаз Хасан врятував життя двох тисяч учнів. Його називають мучеником і гордістю Пакистану.

Релігійні організації “Православний вибір”, “Союз православних братств України” і “Народний собор” провели пікетування Патріаршого собору Української Греко-Католицької Церкви. Учасники акції виклали свої вимоги у відкритому зверненні до керівництва УГКЦ. Зокрема, представники релігійних організацій закликали духовенство припинити участь у політичних заходах, відмовитися від офіційної участі у протестах на “Євромайдані” та “...звільнити його від “політиків у рясах”.