Тижневий огляд: переслідування християн (06.06.16 – 12.06.16)
  • Пон, 13/06/2016 - 23:51

6 червня влада Японії повідомила, що знайдено мощі останнього місіонера-мученика із ХVІІ століття – католицького священика Джованні Баттіста Сідотті. Його тіло було знайдено ще у 2014 році підчас закладання фундаментів для житлового будинку. Професор Університету Васеда Акіо Таніґава назвав результати ДНК-аналізу надзвичайно великим відкриттям для вивчення історії християнства в Японії.   

Ісламські екстремісти взяли на себе відповідальність за вбивство двох людей в Бангладеші. Їх жертвами стали 71-річний католик і дружина комісара поліції, який активно боровся з джихадистами. За останній час по Бангладеші прокотилася хвиля вбивств, в яких підозрюють місцевих ісламістів.

Відповідно до інформації за 7 червня читаємо, що початкова школа в Каліфорнії (США) попросила шерифа вплинути на 7-річного учня і його батьків, щоб хлопчик перестав розповідати своїм друзям про Бога. Все почалося з маленької записки з біблійними віршами, яку Христина Завалу поклала в коробку з ланчем для свого 7-річного сина.

Пастор Крістіан Іонеску повідомив радісну новину про те, що сім'я Боднаріу з'єднується. «АЛИЛУЯ! СЛАВА БОГУ! Сім'я Боднаріу з’єднається!». Дітей забрала від батьків норвезька соціальна служба Barnevernet, звинувативши батьків-п’ятидесятників в «радикальному християнстві та ідеологічній обробці» дітей. Потім батьків звинуватили у фізичному насильстві в сім'ї, яке виражалося, за словами співробітників Barnevernet, в покаранні дітей ляпасами, що в Норвегії суворо заборонено. Ситуація з сім'єю Боднар викликала відгук серед християн в різних країнах.

Починаючи з 2016 року МОН України впроваджуватиме нові стандарти для підручників. Зокрема, щоб виправити завдання, в яких є ознаки гендерної дискримінації, вже провели експертизу близько 50%  макетів підручників для  восьмих класів. 

8 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що відповідальність за жорстоке вбивство католика-мирянина 72 річного Саніля Ґомеша на північному заході Бангладешу взяло на себе терористичне угруповання Ісламський халіфат (ISIS).

Кардинал Каффарра в інтерв’ю італійському виданню «La Nuova Bussola Quotidiana» розповів, що коли у 80-х роках минуло століття він мав розмову із с. Луцією, однією із Фатімських візіонерів, то сестра йому сказала, що страшна боротьба між Богом і дияволом відбуватиметься саме довкола сім’ї і шлюбу. Також вона сказала, що ті що боротимуться за шлюб і сім’ю будуть переслідувані.

Свобода слова сьогодні настільки обмежена, що Ісус Христос, якби жив у наш час, не міг би промовляти у британських університетах – попереджає англійський журналіст та історик проф. Тімоті Гартон Еш. Представляючи свою книгу про свободу слова, він рішуче виступив проти нових стандартів Міністерства внутрішніх справ, яке заради боротьби з тероризмом зобов’язує університети до превентивних дій щодо всіх екстремістів, а також тих, що не вдаються до насильства.

Виконком Тернопільської міськради відмовив у задоволенні електронної петиції щодо відокремлення освіти від релігії. У школах міста й надалі вивчатимуть християнську етику.

Згідно з інформацією за 9 червня читаємо, що нещодавно у Нью-Хемпширі засідав об’єднаний Комітет католицьких та православних єпископів. З огляду на прийдешню Раду Православних церков, учасники висловили сподівання, що «єдність між місцевими автокефальними Православними Церквами посприяє єдності між католиками та православними». Католицькі та Православні єпископи також поскаржилися на переслідування християнських біженців.

Неймовірний випадок стався в італійському містечку Вентіміля. Співробітники Карітасу розпочали реєстрацію нових мігрантів у церкві св. Антонія. Коли парафіяни зібралися на молитву Богородичної Вервички, то волонтери Карітасу вимагали від них, щоб вони не молились вголос, оскільки це може не подобатись мігрантам мусульманам.

10 червня повідомляється, що провідні компанії – власники гігантських соціальних мереж Facebook, Twitter, Google, Microsoft домовились із Європейською комісією про створення кодексу поведінки в Інтернеті, який заборонить вживання так званої мови ненависті в інтернет-просторі. Pro-life активісти та консерватори уже зараз б’ють на сполох. Оскільки домовленість меді-гігантів та Єврокомісії не ґрунтується на жодному законі, то існує серйозна загроза, що ця домовленість стане інструментом придушення свободи слова в інтернет-просторі.

В Іспанії проти Архиєпископа Валенсії кардинала Антоніо Канісарес Ловери порушено кримінальну справу за так звану «мову ненависті». Причина: в одній із своїх промов кардинал Ловера назвав гендерну ідеологію найбільш підступною і руйнівною ідеологією в світі.

Невідомі злочинці здійснили напад на протестантську церкву в чілійському місті Темуко і підпалили будівлю. Навколо будівлі були розкидані листівки від імені індіанців мапуче, які потребують поваги прав корінних народів. Про постраждалих інформація не надходила.

Християни в Лахорі посилюють заходи безпеки після недавнього розстрілу католицької парафіяльної церкви в столиці Пенджабу. Два бойовики на мотоциклах відкрили вогонь по головних дверях католицької церкви св. Йосифа в Дупсаррі – християнському районі Лахору. На щастя, ніхто не постраждав, будівлі церкви і сусідньої школи завдано незначних ушкоджень.

В інтересах європейських політиків є визнання місця релігії та релігійних переконань у громадянському суспільстві, – так вважає новий Предстоятель Бельгії та ординарій Архиєпархії Мехеленсько-Брюссельської Архиєпископ Джозеф Де Кесель. Як зауважив єрарх, нині єдиною релігією, що присутня в суспільному житті країн, є іслам. Це наслідок постійного, здійснюваного впродовж цілих десятиліть,  редукування, зведення християнської віри лише до приватної сфери.

Відповідно до інформації за 11 червня читаємо, що голова Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Таран під час симпозіуму "Культури і релігії", який проходить в Римі, звернув увагу на те, що ми свідки того, як в Святій Землі і на Близькому Сході триває геноцид проти християн, і особливо сильно він проявляється в Сирії та Іраку. Кардинал підкреслив, що послідовників Христа вбивають, залякують, переслідують, змушують мовчати і виганяють з будинків. Руйнуються їх храми.

12 червня з’явилося повідомлення про те, що у храмі Пресвятої Тройці в Полтаві відбувся третій день Декади місійності, яка стартувала у свято Воснесіння Господа і Спаса Нашого Ісуса Христа та триватиме до свята П’ятидесятниці. Парафіянка храму п. Катерина Якименко розповіла про жорстокі методи та способи переслідування підпільної Церкви. "Нам говорили, що ми, греко-котолики, не існуємо, що Наша Церква знищена, але ми вистояли і зберегли віру" — додала на завершення п. Катерина Якименко.

В часі студентських протестів в чилійській столиці Сантьяго група студентів в масках розграбувала католицьку церкву і знищила велике розп’яття. Чилійська Архиєпархія збирається подавати до суду на мерію Сантьяга, яка дозволила ці протести.

В ніч з 11 на 12 червня цього року в Києві невідомі злочинці скинули фігуру Богородиці, яка була встановлена на території Київської міської клінічної лікарні №1 (Харківське шосе 121). Від падіння фігура отримала пошкодження. 

Постійний спостерігач від Апостольського Престолу при ОБСЄ, о. Януш Урбанчик, виступаючи на засідання цієї організації з нагоди Міжнародного дня мігрантів та біженців, вказав на проблему великого напливу в Європу людей, які втікають від війни, переслідувань або бідності. За словами представника Апостольського Престолу, «важливо дивитися на мігрантів не тільки з точки зору їх регулярного або нерегулярного статусу, але перш за все як на осіб, які при пошані їх гідності, можуть внести свій вклад в процвітання і розвиток всіх».