Тижневий огляд: переслідування християн (07.03-13.03)
  • Пон, 14/03/2016 - 21:48

7 березня повідомляється, що група відомих православних християн світу оприлюднила заяву про жахливу правду про Львівський Псевдособор 1946 року, який дав старт сталінському режиму ліквідувати  УГКЦ. У документі наголошено, що православні християни «почуваються відповідальними за злочинне мовчання, яке огортає руйнування цієї Церкви радянським режимом за участі Московського Патріархату». У поминальний день 10 березня православні християни у світі молилися за всіх невинних жертв УГКЦ.

Цього тижня звершилася сумна дата – 70-та річниця псевдособору у Львові, який «воз’єднав» галицьких греко-католиків зі сталінською РПЦ. Організаторами цього ганебного дійства однаковою мірою були і сталінський режим, і російська православна церква. Опубліковано чимало таємних документів совєтських спецслужб, які не тільки доводять цей факт, але потверджують, що православне духовенство брало активну участь у переслідуванні греко-католиків до самого падіння комуністичного окупаційного режиму. І хоча від часу Львівського псевдособору минуло 70 років, для українських греко-католиків ця подія усе ще є свіжою раною.

Перед християнами на півночі Малі постав вибір: або бути вбитими ісламістами, або покинути свої домівки у пошуках безпечнішого місця проживання. У цій африканській країні останнім часом надзвичайно сильно активізувалися ісламісти, які мріють встановити свій режим в країні. Християни у страху від ісламістів залишають північ країни у спробі сховатися у малійській столиці Бамако. 

Репресії проти греко-католицького духовенства в 1945-1946 рр. влада одягла у шати боротьби за державну безпеку СРСР, в якій Церква і духовенство УГКЦ зокрема розглядалися як деструктивна сила, що втручається в формування світоглядної політики СРСР. Така діяльність згідно зі ст. 124 Конституції була неприпустимою. Шлях ісповіді віри привів чернецтво УГКЦ на межу виживання, але за порогом вічності їх свідчення зберегло Церкву і вона відродилася і зараз покликана вкотре свідчити про вірність Христові.

«Open Doors» опублікувала 47-сторінкову доповідь про насильство, що здійснюється по відношенню до християн в північній Нігерії. У доповіді повідомляється, що «як мінімум 9 000-11 500 християн було вбито», а 1,3 мільйона християн залишили свої будинки у період, починаючи з 2000 року. 13 000 церков «були закриті або зруйновані повністю».

Трибунал з прав людини в Онтаріо (Канада) зобов'язав фірму, котра відмовила у працевлаштуванні християнці, виплатити компенсацію у розмірі $8500 за заподіяні її гідності та самоповазі збитки.

Відповідно до інформації за 8 березня читаємо, що місіонерки Милосердя будуть продовжувати свою місію в Ємені, незважаючи на вбивство чотирьох сестер. З черниць живими залишилася тільки настоятелька. Проживаючий в будинку індійський священик Том Ужунналіл пропав безвісти, і невідомо, чи був він викрадений чи переховується.

У Львові в архикатедральному соборі святого Юра з нагоди 70-річчя львівського псевдособору Блаженніший Святослав відслужив Архиєрейську Божественну Літургію. Під час проповіді Глава УГКЦ подякував Богу за  те, що зробив саме нашу Церкву інструментом спасіння і воскресіння українського народу та держави. На думку проповідника, Господь і сьогодні прославляє УГКЦ через новітні атаки ворога, щоб ми ставали праведними.

9 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що джихадисти, які в Ємені вбили чотирьох сестер-монахинь та ще 12 людей у будинку для перестарілих, викрали також і священика Тома Ужуналіла, салезіянця, який надавав духовну опіку у цьому ж будинку перестарілих. Оскільки о. Ужуналіл є громадянином Індії, то до цієї справи підключилося й міністерство закордонних справ цієї країни, яке заявило що готове вийти на контакти з терористами, щоб домогтися звільнення о. Ужуналіла.

Халдейський католицький Патріярх Луї Рафаель Сако висловився проти створення християнських озброєних загонів міліції, яка б мала захищати християнські громади Іраку та відвойовувати у джихадистів території, де проживали християнські спільноти. Патріарх вважає, що створення таких загонів, насправді, було б проливанням води на млин джихадистів. Розумніше було б християнам вступати до регулярного війська Іраку або автономного Курдистану, щоб допомогти звільнити захоплені джихадистами території та захищати християнські громади Іраку.  

Верховний суд Бангладеш розглядає скаргу представників релігійних меншин на рішення місцевого парламенту 1988 року, що встановлює іслам державною релігією. Представники християн, індуїстів і шиїтів вважають, що це рішення є незаконним.

Чому потрібно пам’ятати річницю Львівського псевдособору? По-перше, католики цілого світу мають братський обов’язок шанувати пам’ять багатьох українських греко-католицьких мучеників. По-друге, пам’ять про сталінську індустрію фальсифікації повинна змусити нас бути більш уважними до брехні в нашому часі. І по-третє не буде ніякого прогресу на шляху, що його розпочав Папа Франциск, зустрівшись з російським патріархом Кирилом, якщо церква Кирила не визнає свою підлу роль у Львівському псевдособорі 1946 року.

Згідно з інформацією за 10 березня читаємо, що на шосе в бразильському штаті Ріо-де-Жанейро був убитий священик Антоніу Мозер. У 2015 році він став єдиним богословом з Бразилії, якого Папа Франциск запросив до участі в Синоді єпископів у справах сім'ї у Ватикані. Єпископ Петрополіс Грігоріу Пайшау Нема висловив глибоку скорботу у зв'язку з жахливим злочином і закликав парафіян церкви св. Клари, де о. Мозер був настоятелем, молитися за упокій душі їхнього пастиря.

Зростає стурбованість за життя Асії Бібі. Звіти пакистанської служби безпеки повідомляють про планований ісламськими фундаменталістами замах на ув’язнену християнку. Це конкретна відповідь на заклик ультра екстремістського муфтія з Ісламабаду, котрий за вбивство так званої «блюзнірки» запропонував 50 мільйонів пакистанських рупій, що становить близько 430 тис. євро.

11 березня повідомляється, що в індійському штаті Чхаттісгарх за напад на християнську п'ятидесятницьку церкву заарештували семеро людей. Віруючі переконані, що зловмисники – члени індуїстської організації «Баджранг Даль». Вони напали на церкву під час молитви.

Відповідно до інформації за 12 березня читаємо, що лицарі Колумба звернулись до державного секретаря США Джона Керрі з вимогою визнання вбивств християн так званою Ісламською державою геноцидом.

Ісламський халіфат, більш відомий, як ІДІЛ, опублікував у світовій мережі Інтернет відео, в якому висловлено погрози у бік ліванських християн із закликами навернутися в іслам. Окрім цього ІДІЛ закликав ліванських сунітів піднятися проти шиїтів та християн. У цьому ж відео розміщено погрози на адресу Держави Ізраїль, якому ІДІЛ погрожує, що займе Єрусалим, попередньо знищивши шиїтів та християн Лівану.

На офіційному сайті Відділу зовнішніх церковних зв’язків українського підрозділу РПЦ - УПЦ МП оприлюднено коментар цього органу стосовно сумнозвісного Львівського псевдособору. Текст переповнений брехнею і агресією, використовує штампи сталінської пропаганди і своїм тоном націлений на розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

13 березня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що 17 березня 2016 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбудеться міжнародна наукова конференція «Сила віри супроти насилля влади: греко-католики Центрально-Східної Європи в умовах переслідувань тоталітарних режимів після Другої світової війни». Конференцію організовано з метою спогаду про сумну подію – 70-річчя Львівського псевдособору, на якому було офіційно проголошено «возз’єднання» греко-католиків Галицької митрополії з Російською Православною Церквою.

Українська філія Московського патріархату, або як її ще називають УПЦ МП вчергове довела, що вона побудована не на Христі, а на брехні. Дуже цікавим моментом є те, що кілька днів тому митрополит Алфєєв наголосив, що кожної Першої неділі Великого Посту УПЦ МП святково проклинає УГКЦ.