Тижневий огляд: переслідування християн (07.04 – 13.04)
  • Втр, 15/04/2014 - 01:27

8 квітня повідомляється, що у місті Хомс, яке знаходиться в облозі сирійських військ і яке контролюють повстанці, був застрелений голландський єзуїт о. Франс ван дер Люгт. До будинку священика, який понад 50 років працює у Сирії, увірвалися невідомі, вивели на вулицю і застрелили. Вбивцю й досі не затримано.

Ватикан сподівається, що мученицька смерть о. Франса Ван Дер Лугта SJ пробудить совість лідерів сторін конфлікту в Сирії, а також міжнародної спільноти, і закінчаться сутички, які забрали життя багатьох невинних людей і спричинили втечу емігрантів. Ми дізнаємося про це з повідомлення зі співчуттями від Конгрегації Східних Церков після смерті цього голландського єзуїта в історичному районі Хомса, який контролюють повстанці.

Відповідно до інформації за 9 квітня читаємо, що в Веньчжоу (Саньцзян-Дунський автономний повіт, Китай) сотні християн утворили живий щит навколо церкви, дізнавшись про наміри влади знести нібито незаконно збудований храм. Швидко зростаюча християнська громада в регіоні, відсоток християн в якому, за деякими даними, є найвищим у Китаї, давно не дає спокою комуністичній владі. Згідно з "Telegraph Media Group Limited", протягом декількох днів навколо церкви чергують кілька сотень християн, в тому числі літні люди та інваліди.

Відома вища школа, Трініті коледж (коледж Пресвятої Трійці, TCD) у Дубліні має намір усунути Біблію зі свого традиційного герба. На майбутнє золоту Біблію з застібками, яку зараз видно на гербі TCD, заступить розгорнена книга. На думку керівництва університету, це має символізувати «відкритий доступ до наукових знань для всіх». Підкреслюється, що це зміна «свідома і символічна».

10 квітня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що в Уганді християнина, який навернувся з ісламу, спробували отруїти родичі-мусульмани, підсипавши в їжу отруту. Хассан Мувангуці після вечері з рідними потрапив до лікарні Мбале з симптомами сильного отруєння. Лікар, що лікує його, заявив, що речовина, яку додали в їжу чоловікові, могла бути діазіноном, речовиною-інсектицидом.

Американський Gatestone Institute опублікував доповідь про переслідування християн в ісламському світі в грудні 2013 року. Як це зазвичай трапляється в місяці, коли багато християнських громад святкують Різдво, кількість злочинів щодо християнських церков зростає.

Згідно з інформацією за 12 квітня читаємо, що у штаб-квартирі ООН в Женеві маронітський Патріарх Антіохії кардинал Бешара Бутрос Раї виступив на тему християнства, миру і майбутнього на Близькому Сході. Мова кардинала була присвячена трьом основним моментам. По-перше, - це факт присутності християн в арабському світі. По-друге, - нинішня дестабілізація на Близькому Сході у зв'язку з численними переворотами. Третім пунктом виступу кардинала було обговорення перспектив для Сирії.

13 квітня повідомляється, що в Одесі у ніч з п’ятниці на суботу пограбували церкву Апостола Павла Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні. З храму зникли Біблія XVIII століття, комп'ютер служителя і ще кілька предметів. Ведеться слідство.