Тижневий огляд: переслідування християн (07.11– 13.11)
  • Пон, 14/11/2016 - 18:08

7 листопада повідомляється, що 2 червня озлобленим натовпом була забита до смерті 74-річна Бріджет Пейшенс Абгахіме, християнка з півдня Нігерії, дружина протестантського пастора. Це сталося після того, як якийсь молодий мусульманин став кричати, що вона нібито образила пророка Мухаммеда. Свідки трагедії заперечують, що жінка говорила щось подібне, стверджуючи, що вона з повагою ставилася до всіх. Незабаром після вбивства поліція заарештувала п'ятьох чоловіків. Проте 3 листопада суд міста Кано виправдав всіх.

Майже 25 000 громадян Швейцарії підписали петицію, подану в Федеральну канцелярію альпійської республіки. Підписанти просять залишити розп'яття в громадських закладах країни. З ініціативою подачі петиції виступила консервативна християнська організація «Neue Rütlibund».

8 листопада з’явилося повідомлення про те, що у багатьох містах Швеції різдвяні свята цього року пройдуть без традиційних вогнів і ілюмінації. Формально нову заборону пов'язують з «заходами безпеки» у святкові дні.

Відповідно до інформації за 9 листопада читаємо, що на головній ринковій площі Кракова група молодих людей, одягнених у помаранчеві комбінезони, в Годину Милосердя опустилися на коліна. Вони зробили це на захист переслідуваних за віру в Христа. Ті, хто спостерігав за дійством, не приховували своїх емоцій, і багато людей також спонтанно клякнули і схилили голову на знак солідарності з тими, кого вбивають і переслідують.

Єпископа сиро-яковитської церкви Рабана Бутроса Кассіса поранили двома кулями в плече в той час, коли він повертався в місто своїм автомобілем дорогою, яка з'єднує Хомс з Алеппо. Після поранення водій швидко привіз єпископа до католицької лікарні Святого Людовіка, де єрарха прооперували, витягши кулі. Зараз його життю ніщо не загрожує.

Поліція Риму закрила кілька нелегальних мечетей, посилаючись на порушення законів і правил техніки безпеки. Деякі мусульмани заявили, що якщо вони тепер не зможуть молитися у цих мечетях, то вони молитимуться на вулицях або у Ватикані.

Подружжя, не назване у повідомленнях новинних британських газет Catholic Herald і Times, упродовж декількох місяців прагнуло усиновити прийомних дітей. Але шлях до усиновлення було заблоковано, коли з'ясувалося, що подружжя виступає проти виховання дітей у «сім'ях» гомосексуальних пар. Британські чиновники заявляли, що вони визнають "прекрасний догляд і теплоту", які подружжя надало своїм вихованцям, але ... "побоюються довгострокових наслідків виховання дітей парою з такими уявленнями про гомосексуалізм."

Примас Англіканської церкви архиєпископ Джастін Велбі заявив, що державні чиновники у Великій Британії настільки мало знають про релігію, що розглядають консервативних протестантів як екстремістів. Такий стан речей архиєпископ Велбі вважає вкрай небезпечним і руйнівним для суспільства. 

10 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що перебуваючи з душпастирським візитом в Хорватії, Префект Конгрегації у справах віри дав прес-конференцію, на якій дав відповіді на низку питань. Зокрема, кардинал Ґерхард Людвіґ Мюллер наголосив, що сподівається, що найближчим часом уся брехня та наклепи про бл. Степінца будуть розвінчані.

Синод Сербської православної церкви видав заяву, в якій сфальсифікував заяву блаженного кардинала Алойзія Степінца. Синод СПЦ заявив, що начебто бл. Степінац у своєму щоденнику записав, що візантійське православ’я – прокляття Європи. Хоча насправді в щоденнику блаженного пише: «схизма є найбільшим прокляттям Європи».

Згідно з інформацією за 11 листопада читаємо, що під час засідання сесії Львівської міської ради, голова фракції "Народний контроль" Валерій Веремчук озвучив лист-звернення митрополита Львівського УГКЦ Ігоря про присвоєння імені Блаженного Климентія Шептицького Музею народної архітектури та побуту у Львові. Валерій Веремчук зазначив, що, незважаючи на те, що рішення вже тиждень перебуває у Львівській міськраді, воно досі не отримало всіх необхідних віз.

13 листопада повідомляється, що Всеіндійська рада християн (GCIC) звернулася до новообраного президента Дональда Трампа з посланням, у якому індійські християни просять Трампа сприяти свободі віросповідання у цілому світі