Тижневий огляд: переслідування християн (08.02-14.02)
  • Пон, 15/02/2016 - 18:46

8 лютого повідомляється, що в Чуаданга в Бангладеші група з близько 20 чоловіків напали на монастир катехиток Непорочного Серця Марії та монастирську церкву. Нападники були озброєні. Увірвавшись у монастир вони, погрожуючи зброєю, зв’язали сестер, які там перебували, пограбували монастир і церкву та понищили майно. Судячи із заяв очевидців, мета нападу не пограбування, а залякування мусульманськими екстремістами християнської меншини. Поліція розпочала розслідування цього випадку.

9 лютого з’явилося повідомлення про те, що мерія Торонто, одного з найбільших міст Канади, скасувала свою заборону і дозволила християнам проводити щорічний музичний фестиваль на центральній площі міста в серпні 2016 року. Влада розцінювала спів про Христа як прозелітизм (прагнення навернути інших у свою віру), що суперечить політиці міста. Центр правосуддя з конституційних свобод встав на сторону християн і повідомив міську владу Торонто про намір подати в суд за пряме порушення основоположних свобод Канади - свободи слова та свободи віросповідання. Після цього суперечка між християнами і міською владою перейшла в чисто юридичну площину.

Відповідно до інформації за 10 лютого читаємо, що християнські лідери Іраку бойкотували конференцію на тему «Захист мирного співіснування», яка відбулася в організації Іракського парламенту та Ради сунітських релігійних установ. Причиною бойкоту стало переконання християнських лідерів Іраку в тому, що організатори конференції не передбачили постанов, які реально здатні захистити релігійні меншини, а питання співіснування між різними етнічними та релігійними групами перетворено на пусті риторичні формули. Окрім християн конференцію також бойкотували і представники інших релігійних меншин – єзиди і мандеї.

Слабкість центральної влади та іракської поліції призводить до того, що групи озброєних мусульман-шиїтів відбирають в іракських християн не тільки майно, але й церкви. Про це заявив халдейський католицький єпископ-помічник Багдаду владика Шлемон Вардуні. Напади спрямовані проти усіх іракських християн. Грабіжники змушують християн залишати їхні помешкання, магазини, майстерні, культурні центри і навіть церкви. Озброєні банди мають фінансову та логістичну підтримку із закордону. У той же ж час такі акти насильства призводять до зростання страху і непевності серед іракських християн.

Єпископ Банґасу Преосвящений владика Хуан Хосе Агірре Муньос повідомляє про те, що його єпархія з початку 2016 року сильно страждає від нападів бойовиків так званої Господньої армії опору. Влада ЦАР, ЗМІ та міжнародні організації замовчують про нову хвилю антикатолицького терору в ЦАР. Владика Муньос повідомляє про напад бойовиків на шість сіл у його єпархії та про зростаючу хвилю біженців з району Ніакар де оперують банди ГАО. Бойовики грабують католицькі села, вбиваючи населення, а дітей викрадають, щоб перевиховати їх у бойовиків.

Конгрегація у справах святих надала хорватському щоденному виданню «Večernji list» документи, які свідчать про те, що блаженного кардинала Загребського Архиєпископа Алойзія Степінца отруїла комуністична влада Югославії. Дослідження проведені Римським університетом La Sapienza засвідчили величезну кількість свинцю, кадмію, миш’яку та хрому у тілі й одежі святого. Також встановлено, що кількість радіонуклідів у тілі кардинала-мученика значно перевищує допустимі норми. 

Понад 150 християн-коптів взяли участь в сидячій демонстрації біля будівлі регіональної адміністрації в Міньї, щоб привернути увагу влади до випадку викрадення 18-річної дівчини. Сім'я дівчини заявила, що вона була викрадена кілька днів тому в місті Сама. Викрадення християнських дівчат, як і раніше, залишаються серйозною загрозою для коптських громад в різних регіонах Єгипту.

11 лютого з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що на Львівщині у місті Городок незаконно продовжує діяти під виглядом священика позбавлений церковною владою клирицького сану (священства) Зіновій Бенсь. Він, знехтувавши накладеним покаранням, шляхом обману і зловживання довірою людей, як самозванець продовжує чинити святотатство під виглядом священика Української Греко-Католицької Церкви, що є тяжким злочином проти Божественної природи Церкви, Божого і Церковного права, та становить велику загрозу для духовного добра вірних. Також стало відомо, що городоцька поліція незаконно передала ключі від храму Святого Духа прибічникам Зіновія Бенся.

Працівники NASA звинуватили агентство у «відкритій релігійній дискримінації» через цензурування імені Ісус, яке працівники-християни вживали у своїх електронних листах.

Згідно з інформацією за 12 лютого читаємо, що голова Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю Юй Чженшен заявив, що релігійні громади повинні сприяти розвитку китайської культури та стати більш сумісними із соціалізмом. Юй Чженшен також наголосив, що релігійні лідери мали би бути мостом між Комуністичною партією та сотнями мільйонів релігійних китайців. На думку китайських комуністів, усі дозволені релігії в Китаї мали б мати свою виразно китайську специфіку. Заяви Юй Чженшена аналітиками оцінюються, як посилення тиску Пекіну на релігійні громади, з метою взяти їх під ще сильніший контроль.

14 лютого повідомляється, що в Пакистані перед християнином Патрасом Ханіфою, батьком п'яти дітей, жертвою насильства на своїй роботі, поставили вибір –  прийняти іслам або зазнати мук. Патрасу, робітнику на будівництві в Мултані, Пенджаб, постійно погрожували, дискримінували та психологічно знущалися його співробітники, які хотіли навернути його до ісламу. Виснажений Патрас почав навіть задумуватися про самогубство.