Тижневий огляд: переслідування християн (08.04 – 14.04.)
  • Втр, 16/04/2013 - 01:50
Тижневий огляд: переслідування християн (08.04 – 14.04.)

9 квітня повідомляється, що група ісламістів закидала коптський собор в Каїрі каменями і бензиновими бомбами, під час похорону жертв попередніх зіткнень. Одна людина загинула і більше 80 отримали поранення. Глава Коптської (Дохалкідонської) Церкви засудив насильство. Президент Єгипту Моххамед Мурсі заявив, що напад на собор – «це як напад особисто на мене».

На Шрі-Ланці зростає кількість конфліктів на релігійному ґрунті. Радикально налаштовані групи буддистів провокують зіткнення з мусульманською меншістю і нападають на християнські громади. У березні зареєстровано 10 нападів на християнські спільноти. Під час одного з них фундаменталісти знесли будинок пастора, іншого разу спалили церкву.

В Індії скоїли ще один напад на протестантську громаду. Активісти хіндутви атакували молитовне зібрання в передмісті Хайдерабада Лендж-Хаусі (штат Андха-Прадеш). Богослужіння Lay Men Evangelical Fellowship перервали індуїстські націоналісти, які вигукували образливі гасла, розірвали Біблії і побили віруючого.

Згідно з інформацією за 10 квітня читаємо, що у французькому місті Аббевілль (Пікардія) з ініціативи місцевої влади знищено неоготичну церкву Сен-Жак XIX сторіччя.

В Сенегалі невідомі особи знищили голову фігури Матері Божої. Кардинал Теодор-Адріен Сарр засудив цей акт вандалізму: «Ці повторювані акти є провокацією, скерованою проти католицької спільноти».

В Індії відбулась чергова спроба нападу на місцеву християнську спільноту. В ніч з понеділка на вівторок індуїстські екстремісти підклали вогонь під церкву п’ятидесятників у штаті Таміл Наду. На щастя, в будинку ночували двоє молодих християн, яким вдалося загасити вогонь.

11 квітня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що уПакистані не існує комісії, яка б займалася перевіркою справ обвинувачених за законом про «богохульство». З 1990 р. більше 65 християн стратили за «богохульство», близько 165 осіб у в'язницях чекають вироку. Крім того, християн, звинувачених у «богохульстві» вбивали без суду і слідства.

Блюзнірська крадіжка і осквернення католицької церкви скоєні в італійській комуні Міссалья (Лекко, Ломбардія). З базиліки Сан-Вітторе злодії, розбивши дарохранильниці, забрали Пресвяті Тайни.  Крім того, пропали 2 богослужебні Розп'яття. Слідчі вважають, що за злочином можуть стояти прихильники сатанинського культу.

За даними 12 квітня відомо, що великий муфтій Саудівської Аравії шейх Абдул Азіз бен Абдула під час зустрічі з делегацією Кувейту  заявив, що треба знищити всі церкви на Аравійському Півострові. Великий муфтій є найвищим релігійним авторитетом в країні і близько пов'язаний з саудівською монархією.

Хоанг Ван Нгаї, глава громади Євангельської церкви В'єтнаму, помер у в'язниці в провінції Дак Нонг. У той час як поліція стверджує, що Нгаї вчинив самогубство, його брат, який також був ув'язнений у в'язниці в сусідній камері, чув, як протестантського активіста пізно вночі били тюремні наглядачі, що, очевидно, призвело до смерті в'язня.

13 квітня повідомляється, що різко зменшується кількість християн у Святій Землі. Всього за 13 років у палестинському суспільстві їх стало вдвічі менше. До прикладу, 2000 року християни становили 2% населення, а зараз тільки 1 відсоток, – про це свідчать дослідження палестинського професора Ханна Ісса.

Відповідно до інформації за 14 квітня читаємо, що в Нігерії можна провести уявну лінію, яка навскіс із півночі перетинає країну до східного кордону, утворюючи ділянку території між Камеруном на сході і Чадом і Нігером на півночі. Важко перетнути цю межу без перешкод. На цій землі лютує найгірший різновид тероризму, коли страх сковує душу. Ми в серці зони, отруєної фанатичною ненавистю Боко Харам, секти, в пеклі якої проживають нігерійські християни.

В системі європейських шкіл будуть скорочені години уроків конфесійної релігії. Вищий орган управління європейських шкіл  виніс таке рішення, пояснивши його необхідністю жорсткої економії коштів.