Тижневий огляд: переслідування християн (08.08– 14.08)
  • Пон, 15/08/2016 - 21:29

8 серпня повідомляється, що в сирійському Алеппо усе ще залишається 40 тис. християн різних конфесій. Останніми днями військова авіація сирійського Президента Асада і Російської Федерації посилили свої авіаудари по цьому місту. Попри це, сестри кармелітки заявили, що вони і надалі залишатимуться у цьому місті.

Влада індійського міста Віджаявада (штат Андхра-Прадеш) не змогла здійснити заплановане знесення католицького собору - священики і парафіяни встали стіною перед храмом. Їх підтримали представники політичної опозиції. Протестуючі висловлювали своє обурення не тільки планами знесення, а й тим фактом, що міська влада не повідомила про свої плани церковну єрархію. Католицька громада вимагає, щоб розширена траса, яка є причиною знесення церковної будівлі, пройшла в обхід собору - пам'ятки архітектури середини XIX століття.

Попри загострення ситуації в Алеппо францисканці й далі продовжуватимуть залишатися в багатостраждальному місті, щоб допомагати людям, які не мають змоги покинути місто. На сьогоднішній день в алеппському францисканському монастирі прихисток знайшло кількасот цивільних осіб, серед них 50 дітей.

Старший адвокат юридичної групи Альянс захисту свободи Джордан Ловренс вважає що спроба проштовхнути викладання сатанізму в американські школи насправді може бути підступною тактикою атеїстів, спрямованою на видалення будь-якої релігії із американських шкіл.

Відповідно до інформації за 9 серпня читаємо, що в Алжирі християнина звинуватили в богохульстві і засудили до п'яти років тюремного ув'язнення за пост у соціальній мережі про те, що «світло Ісуса перемагає брехню ісламу і його пророків». На допит до прокурора чоловік потрапив відразу в день арешту, адвоката йому не надали. Протестантська церква Алжиру планує оскаржити вирок.

Газета News Sentinel в американському місті Ноксвілл (штат Теннессі) відмовилася надрукувати оголошення християнського магазину, вважаючи слово «християнський» образливим. Власниця магазину вирішила розповісти про події на сторінці магазину в Facebook у замітці під назвою «Чи вважаєте ви слово «християнський» образливим». Цей пост викликав обурення християн східного Теннессі, після якого почалися численні телефонні дзвінки. У результаті редакція газети принесла свої вибачення і пояснила подію «збоєм в системі».

На відео, розміщеному на сайті Memri.fr, молодий чоловік, який ходив вулицями в центрі бельгійського міста Верв'є, закликав вбивати християн.

10 серпня з’явилося повідомлення про те, що єпископ нігерійського Джеліґо монс. Чарльз Хаммава висловив побоювання, що терористичне угруповання Боко Харам почало застосовувати проти нігерійських християн нову тактику – напади озброєних мусульманських кочових племен на християнських фермерів. Єпископ висловив думку, що це – продумана стратегія, ціллю якої є очистка східних районів від християн і заселення цих територій мусульманами. 

Згідно з інформацією за 11 серпня читаємо, що у часі Меси в соборі св. Лаврентія в Генуї президент Конференції католицьких єпископів Італії кардинал Анджело Баньяско заявив, що сьогодні в Європі християни переживають безкровне мучеництво, а європейські секуляристи стараються маргіналізувати християн зі страху. На думку кардинала Бьяско ці спроби усунути християнство з суспільного життя не є ознакою інтелігентності, а є ознакою страху. Звинувачуючи християн у нетерпимості, атеїсти, насправді, завжди самі проявляють нетерпимість до віри.

Бойовики, які належать до індіанського народу мапуче, на півдні Чилі спали уже 17-у церкву. Цього разу вони підпалили католицьку церкву в Колліпуллі.

12 серпня повідомляється, що Папська Фундація «Допомога Церкві в потребі», яка вже майже 70 років реєструє випадки християнського мучеництва в усьому світі, цього року представлятиме це явище під час щорічного Мітингу за дружбу між народами, який від 19 до 25 серпня 2016 р. відбуватиметься в італійському місті Ріміні. «Ваша стійкість є мучеництвом, плодоносною росою». Ці слова з відеопослання Папи Франциска до іракських християн з нагоди Різдва 2014 року, є темою виставки.

Відповідно до інформації за 13 серпня читаємо, що народ Туреччини поступово стає все більш ісламізованим, і сьогодні є побоювання, що одна з найважливіших будівель християнського світу, Свята Софія, може бути знову перетворена на мечеть. 1 липня, в останню п'ятницю Рамадану, в головному святилищі собору Святої Софії в Стамбулі пролунав мусульманський заклик до молитви. Він став тривожним сигналом для християнського світу.

Християни Іраку стверджують, що їхня батьківщина й після перемоги над ІДІЛ-ом і надалі залишатиметься небезпечною для християн. Іракські християни-біженці зазнають утисків і на території Іраку вільній від терористів ІДІЛ-у.

Група з 60 китайських громадян попросила політичного притулку в Чехії, стверджуючи, що вони, як християни, страждають від переслідувань у комуністичному Китаї. Чеська влада охороняє цих мігрантів у надзвичайний спосіб, оскільки вони стверджують, що при викритті їхньої ідентичності, постраждають їхні родичі, які залишились в Китаї.

14 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що християнське товариство медиків та дантистів США заявило, що осіб, які вважають себе трансгендерними, або мають проблему з сексуальною орієнтацією не потрібно зневажати, ані вважати ворогами. Їм потрібно надати відповідну допомогу, увагу, співчуття і поставитись до них із розумінням. Християнська спільнота мусить із свого боку допомогти суспільству зрозуміти, що комплементарність і незмінність чоловічої і жіночої статі – добрі і є частиною природнього порядку.

В Південній Кореї Церква відзначає пам’ять 150-ліття останнього переслідування християн у цій країні. З 24 по 30 серпня цього року на вільній від комуністичної диктатури частині Корейського півострова католики низкою культурних та релігійних заходів прославлять пам’ять мучеників міста П’йонг-Іну. Заходи відбудуться також в Сеулі. Рік 2016 проголошений в республіці Корея Роком останніх мучеників Південної Кореї.

Білел Хіяху – громадянин Тунісу був депортований італійською владою після того, як італійська поліція звинуватила його у плануванні нападу на дзвіницю катедри в Пізі, яка в Україні відоміша як Пізанська вежа. Італійська поліція твердить, що тунісець виявився пов’язаний з терористичною мережею ІДІЛ.