Тижневий огляд: переслідування християн (09.05-15.05)
  • Втр, 17/05/2016 - 08:23

9 травня повідомляється, що на північному заході Танзанії невідомі підпали католицьку церкву. Інцидент стався в провінції Каґера в поселені Н’ярвеле. Це уже другий підпал католицької церкви у цій африканській країні за останній рік часу.

На сході Демократичної Республіки Конго ісламістські бойовики напали на християнське село та ножами і мачете вирізали близько 40 мирних жителів – християн. Це викликало паніку серед місцевого населення, яке, рятуючи своє життя, полишило цей регіон. 

Відповідно до інформації за 11 травня читаємо, що Папа Франциск уповноважив Конгрегацію з канонізації проголосити святим блаженного о. Соломона Леклерка, страченого в часі так званої Великої французької революції за його вірність Католицькій Церкві. Блаженний Соломон був заарештований 2 вересня і одразу страчений ще з 200 мирянами, бо вони не хотіли відректися Католицької Церкви. Папа Пій ХІ у 1926р. проголосив усіх цих мучеників блаженними.

На день спомину жертв ІІ світової війни 8 травня цього року у Ватикані відкрито дошку на пам’ять про ірландського священика монсеньйора о. Х’юґа О’Флайерті. Цьому хороброму, аж до авантюризму, священику документи приписують порятунок більш як 6000 людей в часі ІІ світової війни, більшість з яких були євреї.

Папа Франциск вирішив пригальмувати проголошення кардинала Алоїза Степінца, Загребського Архиєпископа і мученика комуністичного югославського режиму, святим. Папа ініціював створення спільної комісії між Ватиканом і Сербською православною церквою для перевірки достойності святості кардинала Степінца, для того, щоб усунути у православної сторони сумніви в тому, що Степінац може бути проголошений святим. Відверто кажучи, це рішення Папи викликало обурення величезної більшості хорватської громадськості.

13 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що німецьке відділення міжнародної організації із захисту християн від переслідувань Open Doors провело дослідження, опитавши більше двохсот християн, які прибули в Німеччину з Сирії, Іраку та Афганістану. За результатами, близько 40 тисяч християнських біженців піддаються дискримінації з боку мусульман в наметових містечках для мігрантів.

Внаслідок теракту у столиці Іраку Багдаді, який стався у середу, 11 травня, загинули щонайменше 60 осіб, ще понад 80 осіб отримали поранення. Смерть в Іраку стала звичним явищем, з яким змирився світ і яке не справляє на нього жодного враження. Такими словами коментує цей теракт, за який взяли на себе відповідальність терористи ІДІЛ, халдейський архиєпископ Луіс Рафаель Сако.

Пастор Ніколас Джавед Масіх повідомляє, що християнське місто Манді-Бахауддін в штаті Пенджаб в Пакистані знаходиться під контролем ісламістів, які заявили про намір спалити це християнське місто разом з християнами. У християн відібрали продукти харчування та інші засоби для прожиття. Минуло вже шість днів з моменту інциденту, але ніхто не відгукнувся на їхній заклик допомоги. Проти пастора Масіха було висунуто звинувачення в богохульстві і місцеві жителі зараз вимагають покарання. Тим часом християни отримують погрози, що їх будинки будуть спалені.

Згідно з інформацією за 14 травня читаємо, що в верхньоєгипетському селищі Ісмаїлія (провінція Ель-Мінья) екстремістами була спалена коптська церква. За словами керівників місцевої коптської громади, «екстремісти підпалили приміщення, яке тимчасово служить церквою». Воно використовувалося для богослужбових цілей протягом року з дозволу влади. Головний храм Ісмаїлії ще в 2009 був закритий з міркувань безпеки.

15 травня повідомляється, що в Мас, столиці східної провінції Туреччини, було осквернено історичний вірменський цвинтар початку вісімнадцятого століття. Акт святотатства, як заявлено місцевими судовими органами, ймовірно було здійснено вандалами, які думали знайти цінності в могилах. Кілька могил було спустошено, і людські останки  розкидано по всьому цвинтарі.